WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Szukaj
Wyniki Wszystkich: 53 znaleziono.
Zawęź wyszukiwanie według sekcji:  Artykuły (53)
  Kolejność   
 Pokaż
W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku przedszkolnym (3-7 lat) rośnie średnio ok. 25 cm i zwiększają swoją wagę ok. 6 kg. Bardzo ważne również jest odpowiednie zbilansowanie diety jeśli ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Rozwój dziecka | Data: 20-08-12 | Odsłon: 6383
W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku przedszkolnym (3-7 lat) rośnie średnio ok. 25 cm i zwiększają swoją wagę ok. 6 kg. Bardzo ważne również jest odpowiednie zbilansowanie diety jeśli ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Rozwój dziecka | Data: 23-08-12 | Odsłon: 15579
W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku przedszkolnym (3-7 lat) rośnie średnio ok. 25 cm i zwiększają swoją wagę ok. 6 kg. Bardzo ważne również jest odpowiednie zbilansowanie diety jeśli ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Dietetyk | Data: 08-08-12 | Odsłon: 8201
Dodaje się je do poprawy smaku, wyglądu oraz trwałości produktów spożywczych. Poprzez umieszczenie symbol „E” na opakowaniu, producent deklaruje, że zastosowane substancje dodatkowe są umieszczone na „pozytywnej” liście zatwierdzonej przez Unię Europejską oraz, że nie stwierdzono ich szkodliwości dla zdrowia. Warto zwracać uwagę, czy w kupowanym produkcie ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Dodatki | Data: 16-01-12 | Odsłon: 5448

To, czym karmimy nasze dzieci, odbije się na ich zdrowiu w młodości i dorosłym życiu. Szczególne wyzwanie stoi przed rodzicami, którzy decydują się na stosowanie kuchni wegetariańskiej. Wegetarianizm ma kilka odmian. Jedną z nich jest weganizm. Polega on na spożywaniu wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego: produktów zbożowych, owoców, warzyw, ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 18-02-12 | Odsłon: 3275
Portugalski Instytut Leków i Produktów Zdrowotnych Infarmed prewencyjne zawiesił użycie serii dwóch rodzajów szczepionek dla niemowląt, wykorzystywanych także w Polsce. Chodzi o preparat RotaTeq przeciwko rotawirusom i Prevenar 13 stosowany przeciwko pneumokokom. Infarmed poinformował, że powodem zawieszenia zgody na stosowanie leków jest „podejrzenie ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 27-03-12 | Odsłon: 9038
Zakupu produktów ekologicznych najlepiej dokonywać w wyspecjalizowanych sklepach. Niestety w Polsce ciągle jeszcze brakuje sklepów, w ofercie których znajdowałyby się wyłącznie produkty ekologiczne, ale są sklepy (zwłaszcza w dużych miastach takich jak Warszawa), gdzie przeważającą część towarów stanowi właśnie żywność ekologiczna. Tutaj należy wymienić ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 29-06-12 | Odsłon: 3822

Przyczyny, dla których ceny produktów ekologicznych są wyższe niż ceny produktów konwencjonalnych są oczywiste. Sama produkcja ekologiczna wymaga zarówno lepszej wiedzy na temat procesów biologicznych zachodzących w przyrodzie (dłuższy czas poświęcony na kształcenie) jak i większych nakładów pracy ludzkiej (ze względu na zakaz stosowania w rolnictwie ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 10-04-12 | Odsłon: 3236
Mnogość produktów dla dzieci oszałamia. Jak poruszać się w tym gąszczu, by wybrać najlepszy produkt? Stawiajmy na naturę i wysoką jakość. Przy dokonaniu wyboru kosmetyków dla maluszka przede wszystkich należy kierować się składem i jakością kosmetyku. Pomimo mnogości propozycji polecam produkty z certyfikatem ekologicznym, bo tylko on gwarantuje brak ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 19-04-12 | Odsłon: 3878
... To co wyróżnia algi wśród wszystkich produktów roślinnych, to zawartość kwasu DHA, występującego przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w dużych ilościach w rybach. Jedynym związkiem z kwasów omega 3, którego organizm nie potrafi wytworzyć, jest kwas alfa-linolenowy (ALA). Mogą z niego powstać pozostałe kwasy omega-3 w ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Dietetyk | Data: 18-07-12 | Odsłon: 10112

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią i spożywanie produktów z obu tych grup w jednym posiłku, to stawianie naszego układu trawiennego przed zadaniem nie do wykonania. Dzieje się tak dlatego, ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Dietetyk | Data: 31-07-12 | Odsłon: 17746
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej. Kampania „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” ma zachęcić do spożywania krajowych produktów. OwoceZ badań wynika, że najchętniej jemy jabłka. W 2011 ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 07-08-12 | Odsłon: 3856
... kontaktem surowca z tlenem i enzymami uwalnianymi z uszkodzonych komórek. Aby go ograniczyć należy:zapewnić szybkie tempo obierania i rozdrabniania produktów,schładzać półprodukty i gotowe potrawy,ograniczyć dostępność tlenu (np. poprzez szybkie dodanie sosu czy zalewy),zakwasić warzywa (np. poprzez dodanie soku z cytryny). Wszystkie ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 29-08-12 | Odsłon: 3203

... produktów spożywczych pozwala na realizację zapotrzebowania młodego organizmu na wszystkie składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne, co warunkuje prawidłowe jego funkcjonowanie. Korzyści wynikające ze stosowania prawidłowego żywienia kumulują się w ciągu całego życia i stanową kluczową rolę w profilaktyce rozwoju wielu chorób w późniejszym ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 03-12-12 | Odsłon: 14744
Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych. Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy w owocach i warzywach). Syntetyczne ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Dietetyk | Data: 15-08-13 | Odsłon: 9065



Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?