--- ---

zupa z kolorowej fasoli

 

zupa z kolorowej fasoli. Kuchnia wegetariańska. Przepis na danie dla dziecka od dwóch lat wzwyż życia.

od dwóch lat wzwyż

wegetariańska

jajek, mleka, miodu

do 1 godziny min.

Trudność - trudnosc1
trudnosc1

Ilość porcji - 4
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (2 Głosów)

zupa z kolorowej fasoli przygotujesz w

Doskonałym pomocnikiem jest z pewnością dziecko. Mój dwuletni synek z wielkim namaszczeniem podawał mi warzywa, o które go poprosiłam. Nazywał je i opisywał kolory. Dla niego zabawa i nauka, dla mnie pomoc, i niewątpliwie dla nas obojga wielka i nieoceniona frajda z bycia razem i tworzenia dobra dla całej rodziny.
Gdy już obierzemy wszystkie podane przez pacholątko: ziemniaczki,cebulkę, oskrobiemy marchewki, czas przygotować wywar warzywny. Może być to bulion z kostki warzywnej lub jeśli podajemy zupkę dziecku – wywar z włoszczyzny.

Następnie:
cebulkę kroimy w półksiężyce lub jak wolimy w drobną kostkę,
paprykę, marchewkę i ziemniaczki kroimy w kostkę,
por siekamy w talarki
czosnek przepuszczamy przez praskę

Do garnka wlewamy łyżkę oleju i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę, marchew, por, ziemniaki, paprykę i czosnek. Smażymy całość kilka minut (ok.4 min) cały czas mieszając. Gdy warzywa nieco zmiękną – wlewamy bulion warzywny. Gdy zupka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy przepłukaną fasolkę i gotujemy jeszcze 10 minut. D smaku doprawiamy pieprzem. Jeżeli wywar lub bulion nie był wystarczająco słony, można dodać niewielkie ilości soli, lub użyć ziołowych zamienników soli. Proponuję doprawić indywidualnie na talerzu.

 

 


Doskonałym pomocnikiem jest z pewnością dziecko. Mój dwuletni synek z wielkim namaszczeniem podawał mi warzywa, o które go poprosiłam. Nazywał je i opisywał kolory. Dla niego zabawa i nauka, dla mnie pomoc, i niewątpliwie dla nas obojga wielka i nieoceniona frajda z bycia razem i tworzenia dobra dla całej rodziny.
Gdy już obierzemy wszystkie podane przez pacholątko: ziemniaczki,cebulkę, oskrobiemy marchewki, czas przygotować wywar warzywny. Może być to bulion z kostki warzywnej lub jeśli podajemy zupkę dziecku – wywar z włoszczyzny.

Następnie:
cebulkę kroimy w półksiężyce lub jak wolimy w drobną kostkę,
paprykę, marchewkę i ziemniaczki kroimy w kostkę,
por siekamy w talarki
czosnek przepuszczamy przez praskę

Do garnka wlewamy łyżkę oleju i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę, marchew, por, ziemniaki, paprykę i czosnek. Smażymy całość kilka minut (ok.4 min) cały czas mieszając. Gdy warzywa nieco zmiękną – wlewamy bulion warzywny. Gdy zupka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy przepłukaną fasolkę i gotujemy jeszcze 10 minut. D smaku doprawiamy pieprzem. Jeżeli wywar lub bulion nie był wystarczająco słony, można dodać niewielkie ilości soli, lub użyć ziołowych zamienników soli. Proponuję doprawić indywidualnie na talerzu.


zupa z kolorowej fasoli. Przepis wegetariański dla dziecka od dwóch lat wzwyż życia.

3-4 niewielkie ziemniaki
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
1 por
1 średnia cebula biała lub czerwona
bulion warzywny
1 puszka białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
3-4 ząbki czosnku
pieprz
olej, np. z pestek winogron
kostka warzywna lub włoszczyzna na wywar


Gdy mamy zdecydowanie więcej czasu, fasolkę z puszki warto zastąpić fasolą wcześniej namoczoną i ugotowaną.

Przepisy wegetariańskie

 

 





zupa z kolorowej fasoli - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2019. All rights reserved