WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Lecz się jedzeniem

choroby cywilizacyjneJedzenie szpitalne jakie jest każdy wie i pisać o nim nie ma sensu. Dlatego wydaje się normalne i naturalne, że gdy trafi ktoś do szpitala, rodzina czuje się w obowiązku przynosić coś do jedzenia: domowe zupy, drugie dania, owoce, soki. Ale, no właśnie zacznijmy zwracać uwagę czy chory zje to co przynieśliśmy.

Żyjemy w czasach, w których wydawałoby się nie powinno nam nic brakować. Ale wobec wszechobecnego bogactwa i luksusu wielu lekarzy bije na alarm wobec narastającej plagi niedożywienia. 

Na stronie kampanii "Nie daj się zjeść chorobie" można znaleźć szokujące dane. Od 40 do 70% Polaków głoduje. Dla porównania w obozach koncentracyjnych odsetek niedożywionych sięgał 70-80%.

Anna Zmarzły, specjalista chorób wewnętrznych oraz kierownik poradni żywienia klinicznego we wrocławskim Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego uważa, że problem głodu nie dotyczy jedynie biednych państw. „Jak widzimy niedożywione dzieci z ogromnymi brzuszkami w Afryce, to od razu chcemy pomagać. Zwróćmy jednak uwagę na naszych staruszków? Jak wstrząsająco oni wyglądają? I to nie tylko ciężko chorzy – cierpiący na raka, dializowani. Ten problem dotyka też zwykłych ludzi.

choroby cywilizacyjneJedzenie szpitalne jakie jest każdy wie i pisać o nim nie ma sensu. Dlatego wydaje się normalne i naturalne, że gdy trafi ktoś do szpitala, rodzina czuje się w obowiązku przynosić coś do jedzenia: domowe zupy, drugie dania, owoce, soki. Ale, no właśnie zacznijmy zwracać uwagę czy chory zje to co przynieśliśmy.

Żyjemy w czasach, w których wydawałoby się nie powinno nam nic brakować. Ale wobec wszechobecnego bogactwa i luksusu wielu lekarzy bije na alarm wobec narastającej plagi niedożywienia. 

Na stronie kampanii "Nie daj się zjeść chorobie" można znaleźć szokujące dane. Od 40 do 70% Polaków głoduje. Dla porównania w obozach koncentracyjnych odsetek niedożywionych sięgał 70-80%.

Anna Zmarzły, specjalista chorób wewnętrznych oraz kierownik poradni żywienia klinicznego we wrocławskim Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego uważa, że problem głodu nie dotyczy jedynie biednych państw. „Jak widzimy niedożywione dzieci z ogromnymi brzuszkami w Afryce, to od razu chcemy pomagać. Zwróćmy jednak uwagę na naszych staruszków? Jak wstrząsająco oni wyglądają? I to nie tylko ciężko chorzy – cierpiący na raka, dializowani. Ten problem dotyka też zwykłych ludzi.

problem niedożywienia

problem_niedozywieniaPomyślmy o takim staruszku, któremu przez 40 lat żona robiła śniadania, gotowała obiady i podawała herbatę.

Żona umiera, a on wpada w przygnębienie. Nie ma bladego pojęcia, jak zabrać się za przygotowanie posiłku.

A poza tym staruszek jest biedny, bo emerytura starcza głównie na rachunki, a przecież trzeba jeszcze jakieś leki kupić. Jednocześnie jest na tyle sprawny i samodzielny, że może mieszkać sam i nie musi dzieciom zawracać swoją osobą głowy. Nie potrafi sobie nic ugotować, nie ma pieniędzy, ale też i apetytu i przestaje jeść.

W przypadku osób starszych utrata 10% masy ciała to prawie jak wyrok, ponieważ spada mu odporność i pojawia się niedokrwistość. Po kolejnych 10% coraz wolniej zaczynają się goić rany. Potem staruszek zapada na zapalenie płuc. I cała rodzina przeciera oczy ze zdumienia – jak to zapalenie płuc? Przecież dziadziuś nigdy nie chorował! A dziadziuś dalej je tylko bułkę z mlekiem i chce tabletkę, która załatwi cały problem. Potem traci 30% masy ciała i coraz trudniej mu chodzić. A wreszcie i siedzieć. Jeszcze parę kilogramów mniej i pojawiają się odleżyny. W końcu śmierć. I ten schemat dotyczy zdrowego siedemdziesięcioletniego człowieka. A znajdźcie mi takiego! Ten nasz przykładowy staruszek umrze wcześniej. I o to walczymy. O tą świadomość, że brak jedzenia może zabić. A tymczasem u nas wciąż częściej mówi się o otyłości niż o tym, jakie znaczenie ma niedożywienie”.

Rozmawiajmy, uświadamiajmy

Elderly-person-in-hospital-with-sensor2Rozmawiajmy, uświadamiajmy

Anna Zmarzły podkreśla, że należy tłumaczyć ludziom, że każda utrata wagi może być potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia. „Gdy tracimy bez powodu 10% masy ciała, to musimy zaalarmować lekarza. W polskim społeczeństwie poziom wiedzy na ten temat jest zerowy. Staruszek na śniadanie je bułkę i popija ją mlekiem. Na obiad – bułkę z mlekiem. Na kolację jogurt dla dzieci. A potem przychodzi do lekarza i chce jakąś tabletkę na poprawienie apetytu. Nie wie o tym, że w niedożywieniu lekiem jest jedzenie, a nie tabletki.

Lekarze muszą uświadamiać ludziom, że w nowoczesnej medycynie prawidłowe żywienie, czyli podawanie pacjentowi odpowiednio zbilansowanej diety, jest nieodłączną częścią terapii i ma zastosowanie w większości schorzeń.

Na świecie to obowiązek dietetyków, ale w Polsce, gdzie trudniej się dostać na refundowaną wizytę u dietetyka, to zadanie dla lekarzy i pielęgniarek. W szczególnych przypadkach należy zastosować doustną suplementację pokarmową ambulatoryjne lub szpitalne leczenie żywieniowe – pozajelitowe lub dojelitowe. Każdy, zdrowo myślący człowiek wyobraża sobie, że trafiając do szpitala, pacjent wyjdzie zdrowy.

Niestety słowa Anny Zmarzły tego nie potwierdzają. Lekarka wielokrotnie podkreśla, że z powodu niedożywienia, chory dłużej wraca do zdrowia. Ocenia się, że do 50% chorych przyjmowanych do szpitali w Europie jest niedożywionych, a ich stan odżywienia ulega dalszemu pogorszeniu podczas pierwszych 10–14 dni pobytu w szpitalu, co dotyczy głównie chorych, u których wstrzymuje się doustną podaż pożywienia i podaje się dożylnie płyny krystaliczne dłużej niż 7 dni.

NIK o niedożywieniu

NIK o niedożywieniu NIK_o_szpitalach

Najwyższa Izba Kontroli alarmuje, że w szpitalach brakuje wykwalifikowanych dietetyków, posiłki są źle przygotowane i mają nieodpowiednią wartość odżywczą. Oznacza to, że jakość żywienia w polskich szpitalach jest na bardzo złym poziomie.

Urzędnicy NIK-u odwiedzili dwanaście polskich szpitali. Kontrola została przeprowadzona pod kątem żywienia i utrzymania czystości w szpitalach. W połowie szpitali posiłki miały odpowiednią wartość kaloryczną, ale były źle zbilansowane pod względem zawartości makro i mikroskładników.

W diecie praktycznie nie występowały takie produkty jak nabiał, wędliny dobrej jakości czy warzywa i owoce. Posiłki nie dostarczały odpowiedniej zawartości białka, wapnia, żelaza, witaminy C oraz witamin z grupy B. Nadzór służb szpitali nad żywieniem pacjentów był nierzetelny.

W pięciu szpitalach nie kontrolowano w ogóle jakości i prawidłowości przygotowania oraz dystrybucji posiłków. W dwóch szpitalach nie zatrudniano dietetyków, a w szpitalach, w których byli zatrudnieni, efektywny nadzór uniemożliwiała zła organizacja ich pracy. Poza tym kontrolerzy NIK potwierdzili, co wiadomo od zawsze, że w szpitalach serwowane są niesmaczne posiłki, często źle doprawione i zimne co sprawia, że pacjenci tracą apetyt i odmawiają ich zjedzenia. Często zdarza się, że pacjent nie je posiłku, ponieważ chory nie jest fizycznie w stanie usiąść i zjeść, a na oddziale nie ma wystarczającej liczby personelu, który mógłby nakarmić takiego pacjenta.

Skutki niedożywienia

Skutki niedożywienia

Następstwa niedożywienia prawie zawsze dotyczą wszystkich układów i narządów. Jak wskazują badania utrata 25 proc. masy ciała może powodować depresję, apatię, osłabienie, spadek masy i siły mięśniowej, obniżenie odporności. Wszystkie te elementy wpływają na wydłużony okres rekonwalescencji i pogorszenie rokowania.

Osoby pracujące z chorym niedożywionym mogą skontaktować się z dr Anną Zmarzły (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.).







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?