WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Zalety ekologicznych warzyw i owoców

żywność ekologicznaNie tylko owoce i warzywa z upraw ekologicznych ale i przetwory ekologiczne z całą pewnością mają bezpośrednio lepszy wpływ na zdrowie, ale oddziałują na ludzkie zdrowie także pośrednio tzn. dzięki temu, że w produkcji ekologicznej dąży się do zmniejszania zagrożeń środowiskowych przyczyniają się do tego, że możemy żyć w czystszym środowisku.

 

Jeśli chodzi o składniki odżywcze to w badaniach najczęściej porównywane są zawartości witaminy C oraz tzw. metabolitów wtórnych roślin, do których należą związki polifenolowe i karotenoidy (należy tu kilka tysięcy związków chemicznych).

 

Wymienione związki należą do grupy silnych przeciwutleniaczy i posiadają m.in. działanie ochronne dla organizmu. Na przykład chroniąc organizm przed tzw. wolnymi rodnikami zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i spowalniają procesy starzenia. Zależnie od rodzaju substancji spektrum pozytywnego oddziaływania tych związków jest bardzo szerokie.

Dokonane w 2010 roku przez badaczkę Kirsten Brandt z zespołem szczegółowe opracowane statystyczne zestawienie dotychczasowych badań porównawczych wskazuje na większą zawartość witaminy C w owocach i warzywach ekologicznych (o 6%), surowce ekologiczne zawierają także więcej polifenoli ogółem (o 16%). Różnice wypadają na korzyść surowców ekologicznych także w przypadku niektórych karotenoidów.

Jednak wysoka jakość oraz bezpieczeństwo żywności to nie tylko odpowiednia zawartość składników odżywczych, ale także brak substancji stanowiących czynniki zagrożenia. Do takich zagrożeń należą:

  • azotany i azotyny; w produktach ekologicznych jest ich dużo mniej niż w produktach konwencjonalnych. Jest to ważne zwłaszcza ze względu na dzieci i osoby starsze ponieważ ich nadmierne spożycie może prowadzić do choroby zwanej methemoglobinemią (sinica noworodków i niemowląt). Dodatkowo azotyny przekształcając się w organizmie do nitrozoamin powodują rozwój nowotworów przewodu pokarmowego i białaczki.
  • w produktach ekologicznych jest także znacznie mniej pestycydów, czyli środków służących do zabijania m.in. chwastów i szkodników. Wiele z tych substancji, ze względu na swoją budowę chemiczną podobną do naturalnych hormonów, zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego i prowadzi do zaburzeń m.in. procesów rozrodczych

 

żywność ekologicznaNie tylko owoce i warzywa z upraw ekologicznych ale i przetwory ekologiczne z całą pewnością mają bezpośrednio lepszy wpływ na zdrowie, ale oddziałują na ludzkie zdrowie także pośrednio tzn. dzięki temu, że w produkcji ekologicznej dąży się do zmniejszania zagrożeń środowiskowych przyczyniają się do tego, że możemy żyć w czystszym środowisku.

 

Jeśli chodzi o składniki odżywcze to w badaniach najczęściej porównywane są zawartości witaminy C oraz tzw. metabolitów wtórnych roślin, do których należą związki polifenolowe i karotenoidy (należy tu kilka tysięcy związków chemicznych).

 

Wymienione związki należą do grupy silnych przeciwutleniaczy i posiadają m.in. działanie ochronne dla organizmu. Na przykład chroniąc organizm przed tzw. wolnymi rodnikami zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i spowalniają procesy starzenia. Zależnie od rodzaju substancji spektrum pozytywnego oddziaływania tych związków jest bardzo szerokie.

Dokonane w 2010 roku przez badaczkę Kirsten Brandt z zespołem szczegółowe opracowane statystyczne zestawienie dotychczasowych badań porównawczych wskazuje na większą zawartość witaminy C w owocach i warzywach ekologicznych (o 6%), surowce ekologiczne zawierają także więcej polifenoli ogółem (o 16%). Różnice wypadają na korzyść surowców ekologicznych także w przypadku niektórych karotenoidów.

Jednak wysoka jakość oraz bezpieczeństwo żywności to nie tylko odpowiednia zawartość składników odżywczych, ale także brak substancji stanowiących czynniki zagrożenia. Do takich zagrożeń należą:

  • azotany i azotyny; w produktach ekologicznych jest ich dużo mniej niż w produktach konwencjonalnych. Jest to ważne zwłaszcza ze względu na dzieci i osoby starsze ponieważ ich nadmierne spożycie może prowadzić do choroby zwanej methemoglobinemią (sinica noworodków i niemowląt). Dodatkowo azotyny przekształcając się w organizmie do nitrozoamin powodują rozwój nowotworów przewodu pokarmowego i białaczki.
  • w produktach ekologicznych jest także znacznie mniej pestycydów, czyli środków służących do zabijania m.in. chwastów i szkodników. Wiele z tych substancji, ze względu na swoją budowę chemiczną podobną do naturalnych hormonów, zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego i prowadzi do zaburzeń m.in. procesów rozrodczych

 

'Złe' środowisko a dzieci

Środowisko a dzieci

Rysunki dzieci ze środowiska nieskażonego. Rysunki dzieci ze środowiska skażonego.

Przykład wpływu środowiska na rozwój dzieci

  • produkty ekologiczne nie mogą być genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) i nie mogą też zawierać GMO. Dopuszczalna ilość GMO w produktach ekologicznych nie może przekroczyć 0,9%. Nadal trwają badania nad skutkami zdrowotnymi GMO, jednak już teraz według dotychczas przeprowadzonych badań jest ono podejrzane o wywoływanie chorób o podłożu dietetycznym, w tym otyłości. Dobrze udokumentowane jest działanie alergizujące produktów GMO / zawierających GMO. Rolnicy amerykańscy donoszą o bezpłodności całych stad zwierząt, którym podawano paszę GMO. Ponadto GMO wpływa negatywnie na środowisko przyrodnicze i prowadzi do zaburzenia równowagi całych sieci troficznych.
  • w przypadku zanieczyszczeń mikrobiologicznych i zawartości mykotoksyn (związków toksycznych wytwarzanych przez pleśnie) według dotychczas przeprowadzonych badań produkty ekologiczne nie stwarzają większego zagrożenia niż konwencjonalne.
  • ponadto produkty ekologiczne zawierają mniej antybiotyków (czyli jednocześnie mniej bakterii antybiotykoopornych) i mniej hormonów. Profilaktyczne stosowanie antybiotyków w rolnictwie konwencjonalnym prowadzi do narastającego problemu antybiotykooporności. Zjawisko to może prowadzić do tego, że zabraknie substancji, którymi można będzie zwalczać choroby m.in. ludzi, jak to się już dzieje w przypadku niektórych jednostek.

Ponadto lekarze już zaczęli zalecać osobom i dzieciom z problemem alergii, kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom starszym stosowanie produktów ekologicznych. A wiele osób, które mają problemy o podłożu alergicznym, jeśli raz spróbowało produktów ekologicznych, to nie wraca już do odżywiania się produktami konwencjonalnymi.

 

Eko produkty dla dzieci

Produkty ekologiczne dla dzieci

Produkty dla dzieci muszą być oznakowane jako produkty ekologiczne oraz jednocześnie jako produkty przeznaczone dla dzieci. Należy podkreślić, że szczególnie mamy małych dzieci powinny zwracać baczną uwagę na etykiety, jeśli chcą żywić swoje dzieci ekologicznie, i kupować tylko certyfikowane i dobrze oznakowane produkty ekologiczne.

 

Eko podobni

Jeżeli znajdziemy produkt, który nie posiada wymaganych atestów, a mimo wszystko stoi na półce „eko”,w takim przypadku wręcz konieczne jest zgłoszenie takiego przypadku do instytucji o nazwie Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS, http://www.ijhar-s.gov.pl/kontakt.html).


Dla wegemaluch.pl zagadnienia opracowały: dr inż. Aneta Załęcka i prof. Ewa Rembiałkowska z Zakładu żywności Ekologicznej SGGW

 







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?