WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Migdałowe pierniki z żurawinowym lukrem 12+

 

Migdałowe pierniki z żurawinowym lukrem 12+. Kuchnia wegańska. Przepis na danie dla dziecka od roku wzwyż życia.

od roku wzwyż

wegańska

jajek, mleka, miodu

30 min.

Trudność - trudnosc3
trudnosc3

Ilość porcji - 4
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.75 (4 Głosów)

Migdałowe pierniki z żurawinowym lukrem 12+ przygotujesz w

Mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy olej, mleko kokosowe, wodę i zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. pół centymetra. Wykrajamy foremką pierniczki i pieczemy w rozgrzanym do 180?C piekarniku przez ok. 5 minut.
Gdy pierniki przestygną, smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z Crunberry i dekorujemy jej suszonymi owocami. Jeśli chcemy, by były bardziej kruche, przechowujemy je w zamkniętym naczyniu. Teoretycznie... bo jak praktyka wykazuje, w ciągu kilku dni znikają z puszki lub ze słoika ;)

 

 


Mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy olej, mleko kokosowe, wodę i zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. pół centymetra. Wykrajamy foremką pierniczki i pieczemy w rozgrzanym do 180?C piekarniku przez ok. 5 minut.
Gdy pierniki przestygną, smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z Crunberry i dekorujemy jej suszonymi owocami. Jeśli chcemy, by były bardziej kruche, przechowujemy je w zamkniętym naczyniu. Teoretycznie... bo jak praktyka wykazuje, w ciągu kilku dni znikają z puszki lub ze słoika ;)


Migdałowe pierniki z żurawinowym lukrem 12+. Przepis wegetariański dla dziecka od roku wzwyż życia.

10 dag mąki migdałowej
10 dag mąki kukurydzianej
5 dag mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
10 dag cukru
50 ml oleju
50 ml mleka kokosowego
50 ml wody

Lukier
10 dag cukru pudru
5 łyżeczek soku z Cranberry
garść szuszonej żurawiny amerykańskiej


Żurawinę stosujemy na co dzień, nie tylko do słodyczy, gdyż bardzo ważne jest dla nas to jakie właściwości zdrowotne mają produkty, które trafiają na nasz stół. Cranberry dba o zdrowie śluzówki żołądka, zapobiega infekcjom dróg moczowych, pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, wzmacnia dziąsła i wspomaga zdrowie serca.


źródło: Słoma & Trymbulak

Przepisy wegetariańskie

 

 







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?