WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Wegetariańskie dzieci są zdrowe

badania nad dziećmi wegetariańskimiWyniki badań przeprowadzonych w 2010 roku w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” potwierdziły, że dzieci na diecie wegetariańskiej i wegańskiej rozwijają się prawidłowo pod względem intelektualnym, ze średnią IQ wyższą od populacyjnej. Poza tym nie stwierdzono zaburzeń odżywiania, a co warte podkreślenia dzieci na diecie wegetariańskiej i wegańskiej są szczuplejsze, co ma znaczenie jeśli chodzi o zapobieganie otyłości.

Udział w badaniu wzięło 46 dzieci w wieku od 1,4 do 7,6 lat, których rodzice zgłosili w odpowiedzi na ogłoszenia w prasie ogólnokrajowej oraz adresowanej do środowisk wegetarian i wegan. Wśród uczestników przeprowadzono badania psychologiczne, z oceną ilorazu inteligencji (IQ), oraz ocenę stanu odżywiania.

Jak przeprowadzano badania

Na potrzeby badania dietę wegetariańską zdefiniowano jako wykluczającą mięso, ryby, jajka oraz mleko i jego przetwory, tak że podaż energii ze źródeł zwierzęcych jest mniejsza niż 5%. Zawartość odżywcza diet dzieci była liczona na podstawie 6-dniowego dzienniczka żywieniowego, w którym zapisywano wagę i nazwy spożywanych produktów. Analizę składu odżywczego diet dokonano za pomocą programu komputerowego ESHA Research Ford Procesor SQL, opartego na bazie danych wartości odżywczych produktów US Departament o Agriculture, z powodu niewystępowania większości produktów spożywanych przez wegan i wegetarian w polskich bazach danych.

Psychologią dzieci zajął się zespół psychologów z Zakładu Psychologii Zdrowia CZD. IQ analizowano w zależności od płci, stosowania diety (wegańska/wegetariańska), wykształcenia rodziców, diety, jaką matka stosowała w czasie ciąży, długości karmienia piersią oraz miejsca zamieszkania.

Wyniki opublikowanych badań są jednoznaczne. Według „badających” zwrócenie uwagi na szersze stosowanie diety roślinnej powinno być jednym z elementów kształtowania prawidłowych postaw prozdrowotnych, także wśród osób stosujących tradycyjne diety.

Ważne jest jednak aby stosowanie diet roślinnych odbywało się pod nadzorem dietetyka i suplemetuje witaminą B12.

badania nad dziećmi wegetariańskimiWyniki badań przeprowadzonych w 2010 roku w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” potwierdziły, że dzieci na diecie wegetariańskiej i wegańskiej rozwijają się prawidłowo pod względem intelektualnym, ze średnią IQ wyższą od populacyjnej. Poza tym nie stwierdzono zaburzeń odżywiania, a co warte podkreślenia dzieci na diecie wegetariańskiej i wegańskiej są szczuplejsze, co ma znaczenie jeśli chodzi o zapobieganie otyłości.

Udział w badaniu wzięło 46 dzieci w wieku od 1,4 do 7,6 lat, których rodzice zgłosili w odpowiedzi na ogłoszenia w prasie ogólnokrajowej oraz adresowanej do środowisk wegetarian i wegan. Wśród uczestników przeprowadzono badania psychologiczne, z oceną ilorazu inteligencji (IQ), oraz ocenę stanu odżywiania.

Jak przeprowadzano badania

Na potrzeby badania dietę wegetariańską zdefiniowano jako wykluczającą mięso, ryby, jajka oraz mleko i jego przetwory, tak że podaż energii ze źródeł zwierzęcych jest mniejsza niż 5%. Zawartość odżywcza diet dzieci była liczona na podstawie 6-dniowego dzienniczka żywieniowego, w którym zapisywano wagę i nazwy spożywanych produktów. Analizę składu odżywczego diet dokonano za pomocą programu komputerowego ESHA Research Ford Procesor SQL, opartego na bazie danych wartości odżywczych produktów US Departament o Agriculture, z powodu niewystępowania większości produktów spożywanych przez wegan i wegetarian w polskich bazach danych.

Psychologią dzieci zajął się zespół psychologów z Zakładu Psychologii Zdrowia CZD. IQ analizowano w zależności od płci, stosowania diety (wegańska/wegetariańska), wykształcenia rodziców, diety, jaką matka stosowała w czasie ciąży, długości karmienia piersią oraz miejsca zamieszkania.

Wyniki opublikowanych badań są jednoznaczne. Według „badających” zwrócenie uwagi na szersze stosowanie diety roślinnej powinno być jednym z elementów kształtowania prawidłowych postaw prozdrowotnych, także wśród osób stosujących tradycyjne diety.

Ważne jest jednak aby stosowanie diet roślinnych odbywało się pod nadzorem dietetyka i suplemetuje witaminą B12.

Zespół

Janusz Książyk (Klinika Pediatrii i Żywienia, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie), Anna Świąder (Pracownia Antropologii Kliniki Pediatrii i Żywienia, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie), Anna Jakubowska-Winiecka (Zakład Psychologii, Instytut Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie), Marta Biernacka (Zakład Psychologii, Instytut Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie), Honorata Kołodziejczyk (Pracownia Antropologii Kliniki Pediatrii i Żywienia, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie), Jakub Sobiecki (Szkołą Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Małgorzata Desmond (Klinika Pediatrii i Żywienia, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie).



źródło: Standardy Medyczne







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?