WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Bazylia 10+


Bazylia
posiada właściwości uspokajające, działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił, dlatego też jest stosowana w czasie pobudliwości nerwowej, zmęczenia, depresji, niepokoju lub bezsenności. Zioło to ma również zastosowanie w leczeniu epilepsji, bólów migrenowych głowy, kokluszu.

Bazylia pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu, Ameryki Południowej. Działa głównie na układ trawienny oraz nerwowy. Herbatka z bazylii łagodzi wzdęcia, skurcze żołądkowe, kolkę, niestrawności. Bazylia może być użyta w celu zapobiegania lub przynoszenia ulgi wymiotom i nudnościom. Zioło to eliminuje również robaki żyjące w jelitach.

Tradycyjnie bazylia była stosowana na zwiększenie pokarmu u kobiet karmiących. Stosowana zewnętrznie, bazylia działa jako odstraszacz na owady. Sok z liści bazylii przynosi ulgę na pogryzienia przez owady. Bazylia posiada przeciwbakteryjne działanie.

Poprawiono: czwartek, 07, czerwiec 2012 06:24

Odsłony: 4458

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Cynamon 10+


Cynamon
jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Poza tym wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży, może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej w chińskiej księdze zielarskiej. Egipcjanie importowali cynamon z Chin 2000 lat p.n.e. Istnieje o nim wzmianka już w pierwszych księgach Starego Testamentu.

Poprawiono: czwartek, 07, czerwiec 2012 06:25

Odsłony: 4509

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Rzeżucha 10+

Rzeżucha znana też jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających w piramidach. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku.

Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Gromadzi również tyle samo witaminy C, co sok z cytryny. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki, osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami.

Poprawiono: wtorek, 25, październik 2011 13:50

Odsłony: 4757

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Goździki 10+

Goździki mają działanie rozgrzewające, pomagają przy przeziębieniach oraz infekcjach, bólach brzucha. W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej olejek z goździków stosowany jest przy bólach np. zębów. Ponadto są używane jako łagodne środki wiatropędne, poprawiają perystaltykę jelit a także jako naturalne środki przeciwrobacze.

Goździk jest bogaty w minerały wapń, żelazo, fosfor, sód, potas oraz witaminy A i C. Goździki mają ogromne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antyseptyczne. Olejek goździkowy jest skuteczny wobec paciorkowca, gronkowca i bakterii pneumomocci.

Poprawiono: piątek, 27, lipiec 2012 12:37

Odsłony: 4495

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Szczypiorek 10+

właściwości szczypiorkuSzczypiorek poprawia odporność, działa przeciwzapalnie. Zielone liście zawierają dużo witaminy C (50-100mg na 100g), karoten, witaminę B2 a także sód, potas, fosfor oraz żelazo. Ponadto szczypiorek przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie krwi i zwiększa apetyt.

Drobno pokrojony szczypiorek tak naprawdę spełnia rolę przyprawy. Idealnie nadaje się np. do przeróżnych zup (fasolowa, ziemniaczana), sałatek, jajecznicy, gotowanych i pieczonych ziemniaków. Można go też dodać do twarożków, omletów czy maseł smakowych. Warto pamiętać, że liście szczypioru dodajemy do wcześniej przygotowanego dania, gdyż w wysokiej temperaturze szybko tracą swoje walory smakowe.

Poprawiono: sobota, 07, lipiec 2012 14:51

Odsłony: 4673

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?