WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Cebula 9+

Cebula w tym warzywie znajduje się witamina B1, B2, B3, B6 i C, betakaroten oraz magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń i potas. Zawiera również kwas nikotynowy i pantotenowy oraz kwercetynę, która ma szczególne znaczenie w leczeniu i zapobieganiu chorobom nowotworowym, ponieważ jest silnym antyutleniaczem.

 

 

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 11:40

Odsłony: 4255

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Groch 9+

Groch należy do warzyw strączkowych z rodziny bobkowatych, którego walory odkryto już w czasach starożytnych.

Groszek to warzywo nie tylko bardzo odżywcze, ale także pełne dobroczynnych dla naszego organizmu składników. Zawiera dużo białka, tłuszczów, węglowodanów, dzięki czemu jego kaloryczność, jest o wiele wyższa, aniżeli w przypadku większości roślin uprawianych jako warzywo.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 11:42

Odsłony: 4072

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Szpinak 9+

Szpinak zawiera przede wszystkim betakaroten, witamina B1, B2, B3, i spore ilości witaminy C; a poza tym składniki mineralne takie jak wapń, miedź, sód, potas, żelazo, mangan, kobalt, cynk, fosfor, fluor, jod.

Szpinak pochodzi z Persji. Swój pierwszy renesans warzywo to przeżyło w XIX wieku za sprawa pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo. Ze szpinaku przyrządzały one specjalny napój. Najczęściej pili go chorzy i słabowitego zdrowia. Jak się okazywało, po regularnym piciu wywaru ludzie bardzo szybko wracali do dobrej kondycji.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 11:08

Odsłony: 4716

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Papryka 9+

papryka w diecie dzieckaNajbardziej znana czerwona papryka ma bardzo dużo witaminy C, bo nawet do 400 mg na 100 gram. Zawiera też takie minerały jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor oraz witaminy z grupy A, B, E i P. Poza tym białko roślinne, kwasy foliowy, nikotynowy, jabłkowy, cytrynowy i winowy, białka roślinne, fruktozę, sacharozę, a także rutynę oraz substancje bakteriobójcze.

Papryka wywodzi się z Ameryki Południowej i Środkowej. Nasiona i owoce tej rośliny najprawdopodobniej trafiły do Europy pod koniec XV wieku. Najwcześniej była ona uprawiana w krajach basenu Morza Śródziemnego, następnie zaś w Bułgarii, Rumunii, na Węgrzech, w Czechach i na Słowacji.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 12:16

Odsłony: 4527

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?