WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Alergie jako defekt układu immunologicznego

W ostatnich latach notuje się wzrost zachorowań na choroby alergiczne. Alergia jest często powiązana z wieloma schorzeniami np. candidoza czy choroby nowotworowe.

Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową.

Nietolerancja pokarmowa jest wynikiem niedoboru enzymów w przewodzie pokarmowym. Są dwie przyczyny braku lub niedoboru enzymu:

1 - organizm od urodzenia nie wytwarza wybranego enzymu w przewodzie pokarmowym,

2 – choroby jelit połączone z długotrwałymi biegunkami i/lub antybiotykoterapią oraz inne choroby lub stosowane leki, które uszkadzają błonę śluzową jelit, powodują zaburzenia w wytwarzaniu enzymów i ich niedobór, a więc nietolerancję wybranego pokarmu.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 21:02

Odsłony: 7416

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci?

algi morskie w diecie dzieckaIntuicyjnie mogłoby się wydawać, że skoro suplementy kwasu tłuszczowego DHA z rodziny omega 3 skierowane do wegetarian wytwarzane są na bazie alg, same algi powinny być dobrym źródłem tych związków. Nie jest to jednak prawda. Algi zawierają stosunkowo mało tłuszczu, a kwasy omega 3 są tylko jego niewielką częścią. Jest fizycznie niemożliwe, aby były one głównym lub nawet znaczącym źródłem tych składników odżywczych w diecie. Co więcej, mogłoby to być niebezpieczne. Niektóre rośliny morskie zawierają bardzo duże ilości jodu, a zakres między zapotrzebowaniem na ten pierwiastek a jego maksymalnym bezpiecznym spożyciem jest stosunkowo mały. Nie oznacza to oczywiście, że należy ich całkowicie unikać. To co wyróżnia algi wśród wszystkich produktów roślinnych, to zawartość kwasu DHA, występującego przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w dużych ilościach w rybach.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 21:10

Odsłony: 13665

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

zdrowy_talerzPytanie od rodzica:

Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie akceptuje warzyw.

Jego dieta w tej chwili to kilka produktów, które jest w stanie zjeść. A dokładnie suche pieczywo gryczane, owsiane, wafle. Naleśniki, placki, racuchy. Rosół i pomidorowa oraz codziennie ziemniaki z masłem klarowanym. Makarony również. Uwielbia owoce. Pije też mleko roślinne i kakao.

Ma stwierdzoną alergię na białko jaja, orzechy, marchew i jabłko. Testy z krwi na nietolerancję pokarmowa wykazały, że nie powinien spożywać pszenicy mleka, białka jaja. I zaczęliśmy tego przestrzegać. Ma cały czas problem ze skórą. Oczywiście żelazo i ferrytyna są mocno poniżej normy. Bardzo proszą o opinię i wskazówki.

 

Poprawiono: piątek, 12, styczeń 2018 18:43

Odsłony: 2529

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Co zamiast mleka?

porady dietetykaMleko krowie jest powszechnie uznawane za doskonałe źródło pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy A, witaminy B2, witaminy D i fosforu. Zapominamy jednak o tym, że mleko krowie, jak sama nazwa wskazuje, jest przeznaczone przede wszystkim dla potomstwa krowy czyli cielaka. Skład mleka krowiego jest dostosowany do potrzeb szybko przybierającego na masie cielaka, który tuż po porodzie, w przeciwieństwie do potomka ludzkiego, od razu staje na nogi.

Natura obdarzyła każdy gatunek ssaków odmiennym pod względem składu rodzajem mleka, które służy do wykarmienia osesków do momentu przejścia na inny, zgodny z naturą stworzenia, pokarm pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mieszany. Człowiek jest jedynym gatunkiem, który po zakończeniu karmienia piersią przestawia się na mleko krowie, kozie czy owcze, podpierając się poglądem, że jest doskonałym pokarmem dla ludzi.

Poprawiono: środa, 29, styczeń 2014 12:17

Odsłony: 13575

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Czy łączyć białka z węglowodanami?

łączenie bialek z węglowodanamiIdea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią i spożywanie produktów z obu tych grup w jednym posiłku, to stawianie naszego układu trawiennego przed zadaniem nie do wykonania. Dzieje się tak dlatego, że proces trawienia węglowodanów zachodzi w środowisku zasadowym, a białek w kwaśnym. W rezultacie nasz układ pokarmowy jest przeciążony, co skutkuje zgagą, wzdęciami, problemami trawiennymi i zmęczeniem. Zgodnie z doktryną diety rozdzielnej produkty spożywcze dzielimy na trzy grupy: białkowe (nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych), węglowodanowe (zboża, ziemniaki, banany, słodycze) oraz neutralne (tłuszcze, owoce, warzywa, orzechy, grzyby itp.).

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 21:12

Odsłony: 20843

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?