Kategoria: od 9 miesiąca
W jeżynach znajduje się dużo witaminy C, a także betakaroten, witamina E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez oraz miedź.
Dziko rosnąca jeżyna występuje na miedzach, polach, w zaroślach, lasach, i zrębach leśnych. Jest krzewem o pędach mocno kolczastych.
Kiedyś porastała dzikie tereny Eurazji i Ameryki Północnej. Z biegiem czasu rozprzestrzeniła się także w strefie klimatu umiarkowanego. Obecnie porasta tereny całej kuli ziemskiej.
Wiadomo, że jeżyny należą do najstarszych znanych nam owoców, ich nasiona znaleziono w wykopaliskach pochodzących z czasów prehistorycznych. Mimo, iż jeżyny znane są w Europie od dawna, nie było specjalnego zainteresowania w ich hodowli. Gdy ktoś miał potrzebę ich posiadania, szedł do lasu i je zbierał.
Dopiero w XVIII w. zainteresowali się nią Amerykanie, a na początku XIX wieku trafiły do Europy pierwsze ogrodowe odmiany tej rośliny. W XX wieku natomiast wyhodowano odmianę pozbawiającą jeżynę jej największej wady - kolców.