WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Owoce

Wiśnie 9+

W wiśniach znajdujemy witaminę C i karoten. Owoce te posiadają też dużą zawartość potasu, wapnia i magnezu, które w połączeniu odpowiedzialne są za wspomaganie pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego i układu sercowo - naczyniowego. Kwaśny zaś sok z wiśni wspomaga procesy trawienne i ruchy jelit. W wiśniach możemy znaleźć również witaminy z grupy B, co wpływa na zachowanie równowagi w procesach metabolicznych i pracy układu nerwowego. Ponadto wiśnie działają przeciwzapalnie.

Pierwsze oficjalne wzmianki o owocach wiśni pochodzą sprzed ok. 2.500 lat, a o ich uprawie pisali ok. 300 r. p.n.e. Grecy. W tamtych czasach wiśnia jednak szczególnie ceniona była ze względu nie na walory smakowe owocu, a z uwagi na wysoką i dobrą jakość drewna. Wiśnie zostały sprowadzone do Europy tzw. jedwabnym szlakiem i dopiero wtedy zadomowiły się na naszym kontynencie. Z Grecji, gdzie rozpoczęto ich uprawę przywędrowały wraz z Rzymianami ok. 100 r. p.n.e. do Brytanii, a stąd rozprzestrzeniły się już szybko po całej Europie.

 

W Polsce wiśnie uprawia się od ok. X wieku, głównie dla przetwórstwa Jednak bardziej powszechna jest teoria, że wiśnie pochodzą z Dalekiego Wschodu - a dokładniej Japonii - która słynie przecież w świecie jako Kraj Kwitnących Wiśni. Japończycy jako pierwsi zachwycili się pięknem kwiatu wiśni. Drzewa wiśni japońskiej znajdują się w tym kraju wszędzie, w parkach, na ulicach, przy autostradach, w ogrodach, na skwerach, niemal w każdym zakamarku, gdzie tylko można je było posadzić.

Właściwości lecznicze wiśni medycyna naturalna znała z dawien dawna, co potwierdzają znaleziska archeologiczne. Podczas wykopalisk w Alpach, w obrębie najstarszych ludzkich osiedli, znaleziono pestki wiśni. I już w owych czasach, czyli 2000 lat temu jadano wiśnie i wykorzystywano ich właściwości terapeutyczne, zwłaszcza antybakteryjne. Wszystkie wiśnie, i kwaśne, i słodkie, zawierają dużo witaminy A, a także witaminę C, cukry, kwasy organiczne i pektyny. Zawierają także antyoksydanty pochodzenia naturalnego, dokładnie bioflawon. Bioflawonoidy mają wiele użytecznych właściwości, są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia, odgrywają także istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Dotyczy to zarówno popularnych infekcji, przeziębienia i grypy, jak również chorób przewlekłych i cywilizacyjnych - takich jak miażdżyca i choroby serca, a nawet nowotworów. Wspomagają również odporność organizmu człowieka.

Wiśnie mają także właściwości antynowotworowe. Znajdujące się w nich substancje hamują rozrost komórek rakowych. Napar z liści wiśni stosowany jest od najdawniejszych czasów w medycynie ludowej jako środek napotny przy zapaleniu płuc. Przy zapaleniach górnych dróg oddechowych sok z wiśni działa nie tylko antyseptycznie, ale i wykrztuśnie - rozrzedza gęsty śluz i tym samym ułatwia jego odkrztuszanie. Wiśnia dobra jest też jako okład przy zapaleniu spojówek. Kwiaty wiśni zaparzone z mniszkiem lekarskim, perzem, miętą i dziurawcem poprawiają przemianę materii, pomagają regulować poziom cukru we krwi i usuwają toksyny z organizmu.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?