WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Porady dietetyka

Dyniowe szaleństwo

dynia to owoc a nie warzywoMało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym.
To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w kuchni przyniesie nam nieocenione korzyści, ponieważ ma naprawdę sporo wartości odżywczych. Przy tym jest tak uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne.
Warto wykorzystywać w naszym menu nie tylko miąższ, ale i wartościowe pestki.


Ale zacznijmy od miąższu.

100g miąższu dyni zawiera tylko 32 kcal a mimo to jest niezwykle odżywczy. W swoim składzie zawiera karoten, dzięki któremu zawdzięcza swój pomarańczowy kuszący kolor, a przy tym korzystnie wpływa na zdrowy koloryt naszej skóry. Właśnie dzięki zawartości karotenu często jest porównywana z marchewką.

dynia to owoc a nie warzywoMało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym.
To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w kuchni przyniesie nam nieocenione korzyści, ponieważ ma naprawdę sporo wartości odżywczych. Przy tym jest tak uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne.
Warto wykorzystywać w naszym menu nie tylko miąższ, ale i wartościowe pestki.


Ale zacznijmy od miąższu.

100g miąższu dyni zawiera tylko 32 kcal a mimo to jest niezwykle odżywczy. W swoim składzie zawiera karoten, dzięki któremu zawdzięcza swój pomarańczowy kuszący kolor, a przy tym korzystnie wpływa na zdrowy koloryt naszej skóry. Właśnie dzięki zawartości karotenu często jest porównywana z marchewką.

Zalety dyni



Plusem dyni jest to, że w przeciwieństwie do marchwi nie kumuluje szkodliwych pozostałości nawozów sztucznych (takich jak azotany) czy metali ciężkich (m.in. ołów), idealnie więc nadaje się jako produkt na pierwsze zupki i deserki dla niemowląt. miąższ dyniBetakaroten doskonale pobudza odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem, nie ma zatem chyba lepszego owocu na jesienno-zimowy okres.

Miąższ dyni zawiera też wiele cennych witamin takich jak : witamina C, witamina PP, witaminy z grupy B (głównie B1 i B2) oraz jedne z najważniejszych pierwiastków budulcowych jak wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor i miedź. W swoim składzie dynia zawiera również pektyny, które łagodnie oddziaływają na układ pokarmowy i wspomagają trawienie oraz niezbędne kwasy organiczne.

Dynia niezwykle rzadko powoduje alergie jest zatem produktem bezpiecznym dla maluszków.
Z leczniczych właściwości warto powiedzieć o tym, iż od tysięcy lat jest cenionym środkiem wspomagającym leczenie miażdżycy (obniża poziom cholesterolu we krwi), nadciśnienia tętniczego (nie zawiera sodu!), niewydolności nerek, chorób wątroby, otyłości oraz chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii.

Pestki dyni

Pestki dyni są doskonałym źródłem witaminy E, która zwana jest witaminą młodości (zbawiennie wpływa na stan skóry). Zawarty w pestkach cynk i selen wspomagają antyrodnikowe działanie zarówno witaminy E, jak i zawartych w pestkach witamin A i C. Te smaczne nasiona zawierają w swoim składzie również związki białkowe, cukry, pektyny, karoten oraz podobnie jak miąższ – wit. PP, wit. z grupy B oraz wymienione już wcześniej pierwiastki (Fe, Ca, Mg, K, P).

pestki dyni bogactwo minerałów i witaminPestki w porównaniu z miąższem są znacznie bardziej kaloryczne, w 100g zawierają 600 kcal i są uważane za źródło tłuszczu. Od lat w wielu krajach cenione są oleje z pestek dyni o lekko orzechowym smaku. Jednak 80% tłuszczów zawartych w nich zawiera bezcenne nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone (z rodziny omega), które są niezbędne do syntezy witaminy D, wytwarzania hormonów a przy tym znacząco wpływają na poprawę pracy mózgu i układu nerwowego. Ponadto zapobiegają schorzeniom prostaty, wspomagają leczenie choroby wieńcowej, podobnie jak miąższ obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz działają przeciwpasożytniczo (zwalczanie glist, tasiemców i owsików u dzieci) , moczopędnie i przeciwzapalnie.

Olej z pestek dyni jest przyjemny i łagodny w smaku, ze względu zaś na swoją kompozycję kwasów tłuszczowych – lekkostrawny. Nie nadaje się do smażenia ani gotowania gdyż jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, doskonale za to sprawdza się w sałatkach czy jako dodatek do skropienia pysznej razowej grzanki.

Zakup i przechowanie

 

Po otwarciu butelkę z olejem należy przechowywać w lodówce. Chłód i ciemność przedłuży trwałość oleju do około 9 miesięcy, podczas gdy pozostawiony w jasnym i ciepłym pomieszczeniu ma ważność tylko przez 3 miesiące.

jak kupować dynięPodczas zakupów zwróćmy uwagę, aby dynia miała ładny i żywy pomarańczowy kolor (chyba, że kupujemy gatunki o innej barwie). Nie powinna być ani niedojrzała, ponieważ nie ma wtedy zbyt wielu wartości odżywczych, charakterystycznego aromatu czy smaku, ani też nie powinna być przejrzała, gdyż staje się wówczas włóknista. Najważniejszym wskaźnikiem dojrzałości jest jednak pozostałość łodygi (tzw. ogonek), która powinna być zdrewniała i podobna do korka. Skórka powinna być matowa ale gładka, bez plam i uszkodzeń. Skórka dyni piżmowej powinna być z lekkim woskowym nalotem. Nie wybierajmy też zbyt dużych przerośniętych okazów.

Dynia najlepiej przechowuje się w całości w suchym i chłodnym, ale przewiewnym miejscu. Może wówczas spokojnie przezimować nie tracąc swoich właściwości. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości dobrym sposobem będzie pokroić dynię w kostkę i zamrozić. A gdy ktoś dysponuje odpowiednią ilością czasu może również przygotować aromatyczne dżemy, konfitury dyniowe czy dynię w syropie.

Nie przechowujmy pokrojonej dyni zbyt długo w lodówce gdyż łatwo w ten sposób traci swój aromat. Najbezpieczniejszy czas to 24 godziny.

Warto w tym bogatym okresie jesiennym wykorzystywać dynię na wiele sposobów. Wszystkie jadalne gatunki doskonale harmonizują się smakowo z innymi warzywami czy owocami a także z kaszami, ryżem czy makaronem. Przyprawiać możemy ją czosnkiem, świeżymi i suszonymi ziołami, tradycyjnymi przyprawami korzennymi (imbir, pieprz cayenne, cynamon, goździki) czy cytrusami.

Odmiany

 

Surowa dynia jest dobrym dodatkiem do sałatek warzywnych i owocowych, gotowana i przetarta może z powodzeniem zastąpić ziemniaczane puree.

Odmiany dyni:
- Piżmowa – miąższ w kolorze łososiowym, jędrny, pachnący, słodkawy. Świetna do potraw odmiany dynisłodko-kwaśnych oraz deserów. Można też nadziewać farszem.

- Hokkaido – o cienkiej i delikatnej skórce, którą można jeść. Dobry zamiennik dla ziemniaków ze względu na dużą zawartość skrobi. Bardzo aromatyczna i szybko się gotuje, ale można ją też śmiało grillować.

- Acorn – skórka może mieć wiele odcieni w zależności od odmiany – od barwy ciemnozielonej, przez pomarańczową aż do zielonej w białe cętki. Miąższ ma lekko orzechowy posmak. Dynie acorn są zwykle małych rozmiarów dzięki czemu doskonale nadają się faszerowania i pieczenia.

- Makaronowa – swoją nazwę zawdzięcza temu jak wygląda miąższ po obróbce termicznej: dynię gotuje się lub piecze po przekrojeniu na połówki, zaś rozpadający się miąższ tworzy włókniste pasemka. Można ją wykorzystać jako zamiennik spaghetti spaghetti dowolnym sosem.

- Figolistna – wyjątkowo jadalne są zarówno owoce dojrzałe i niedojrzałe. Niedojrzałą należy udusić lub ugotować. Dojrzała zaś można zjeść na surowo np. jako deser po obtoczeniu w cukrze pudrze i cynamonie. Jest też doskonała do przygotowania konfitur i kompotów.

- Baby Boo i Mesa Queen – to minidynie uprawiane głównie jako dynie ozdobne, ale nie znaczy to, że nie są jadalne. Przeciwnie, ich biało-kremowy miąższ ma orzechowy posmak. Nadają się do faszerowania oraz na desery.

zapraszamy do działu 'przepisy' a tam miedzy innymi kulinarno-dyniowe pomysły  


porady dietetyka dziecięcego
Monika Skowron, dietetyk dyplomowany. Wegetarianka od ponad 16 lat, od prawie roku weganka. Prywatnie mama 2-letniego weganina. Zafascynowana kulturą Dalekiego Wschodu. Propagatorka zdrowego i aktywnego stylu życia.

 

 

 

 

 







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Poprzedni Następny
Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Dietetyk

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. ...

Nasiona chia

Nasiona chia

Dietetyk

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Dietetyk

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się...

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Dietetyk

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Dietetyk

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Dietetyk

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Dietetyk

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Dietetyk

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Dietetyk

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dietetyk

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Dietetyk

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetyk

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Dietetyk

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Dietetyk

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Dietetyk

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Dietetyk

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Dietetyk

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna...

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Dietetyk

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dietetyk

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe...

Ilości produktów i wielkości porcji dla przedszkolaków cz.1

Ilości produktów i wielkości porcji dla …

Dietetyk

W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku...

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Dietetyk

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią...

Soja - co i od kiedy?

Soja - co i od kiedy?

Dietetyk

Soja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera...

Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci?

Algi morskie jako źródło omega 3 u dziec…

Dietetyk

Intuicyjnie mogłoby się wydawać, że skoro suplementy kwasu tłuszczowego DHA z rodziny omega 3 skierowane do wegetarian wytwarzane są na bazie alg, same algi powinny być dobrym źródłem tych związków...

Warzywa - zdrowie na talerzu

Warzywa - zdrowie na talerzu

Dietetyk

Stanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj...

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Dietetyk

Często obserwując dania naszej rodzimej kuchni czy to będąc z wizytą u rodziny czy wśród znajomych , obserwuję jak uboga bywa to kuchnia jeśli chodzi o przyprawy. Przyjęło się od...

Co zamiast mleka?

Co zamiast mleka?

Dietetyk

Mleko krowie jest powszechnie uznawane za doskonałe źródło pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy A, witaminy B2, witaminy D i fosforu. Zapominamy jednak o tym, że mleko krowie, jak sama nazwa wskazuje...

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Dietetyk

Pokrzywa to jedna z najbardziej cenionych i wartościowych roślin. Znana była już w starożytności. Badaczom znanych jest ponad 40 gatunków pokrzyw jednak zarówno w Polsce jak i całej Europie najbardziej...

Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

Dietetyk

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org Jeszcze 100 la temu...

Lista zdrowych zamienników

Lista zdrowych zamienników

Dietetyk

Idąc na zakupy bardzo często nie mamy czasu na analizowanie każdej etykiety na danym produkcie. W związku z tym zdarza się, że na naszym stole goszczą towary, których powinniśmy unikać...

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białe…

Dietetyk

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany...

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia?

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzeni…

Dietetyk

Jakość posiłków i atmosfera, w jakiej są spożywane, zależą od środowiska, w jakim obraca się dziecko. Uczy się ono określonych zachowań żywieniowych w oparciu o powtarzające się określone zachowania rodziców...

Alergie jako defekt układu immunologicznego

Alergie jako defekt układu immunologiczn…

Dietetyk

W ostatnich latach notuje się wzrost zachorowań na choroby alergiczne. Alergia jest często powiązana z wieloma schorzeniami np. candidoza czy choroby nowotworowe. Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową. Nietolerancja pokarmowa jest...

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Dietetyk

Jedzenie stanowi jedną z najbardziej podstawowych części naszego życia – dlatego warto postawić je wysoko na liście swoich priorytetów, zacząć od początku. Czas przeznaczony na gotowanie inwestujemy w coś niezmiernie...

Racjonalne żywienie dzieci

Racjonalne żywienie dzieci

Dietetyk

Podstawą zdrowia jest ruch i zabawy na świeżym powietrzu – usprawnia metabolizm, wzmacnia odporność, poprawia apetyt.Produkty zbożowe pełnoziarniste   Warzywa – to podstawowe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, niezbędne w regulacji...

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko dorosłych

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko doro…

Dietetyk

Otyłość to jedna z chorób cywilizacyjnych będąca najczęściej objawem wielu różnych schorzeń lub samodzielną chorobą, spowodowaną zaburzeniami przemiany materii. Nadwagę ma co siódme dziecko w wieku szkolnym. Coraz częściej spotkać...

Naturalne śniadania dla dzieci

Naturalne śniadania dla dzieci

Dietetyk

Śniadanie to baza i energetyczna podstawa na cały dzień. Część dzieci je śniadanie w domu, część swój pierwszy posiłek zjada w przedszkolu. Pisaliśmy już, co dzieci powinny jeść w swoich...

Jadłospis dla dzieciaka

Jadłospis dla dzieciaka

Dietetyk

Nie wiesz jak skomponować jadłospis dla swojego wegedzieciaka? Poniżej podpowiadamy Ci rozwiązanie. Śniadanie Powinno być szczególnie wysokokaloryczne i pełnowartościowe. Dobrze jeśli  zawiera mleko w postaci jogurtu, kefiru lub ciepłego napoju mlecznego (kawa...

Wszystko o glutenie

Wszystko o glutenie

Dietetyk

Co to właściwie jest gluten? Gdzie występuje? Czym się różni celiakia od alergii na gluten? Kto może go spożywać, a kto nie? Jak uzyskać gluten domowymi sposobami? Co to jest...

O wapniu, czy tylko w mleku?

O wapniu, czy tylko w mleku?

Dietetyk

Wapń to jeden z tych makroelementów, o którego wartości jest przekonany każdy rodzic. W organizmie człowieka aż 99% tego pierwiastka znajduje się kościach. Ale wapń w formach jonowych, który znajduje...

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Dietetyk

Przyprawianie potraw w dzisiejszych czasach jest nieco zaniedbaną sztuką. Zatraciliśmy poczucie pełnego, naturalnego smaku przez intensywne stosowanie wzmacniaczy smaku. Wielu ludzi nie zastanawia się, jak te wzmacniające smak substancje wpływają...

Odporność – jak ją wzmocnić?

Odporność – jak ją wzmocnić?

Dietetyk

Jesień i zima to pory roku, gdy nasz organizm jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności, brak witalności i słabe samopoczucie. Zimno i duża wilgoć powietrza wychładza nasz organizm...

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia?

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia…

Dietetyk

Prawidłowe odżywianie dziecka oprócz miłości i właściwej opieki jest jedną z najważniejszych w jego prawidłowym rozwoju. Błędy popełnione w pierwszych latach życia rzutują na dalszy  i nie zawsze są do...

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalczać

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalc…

Dietetyk

Wypróżnienia u zdrowego dziecka powinny odbywać się łatwo i działać po 1-2 godzin po każdym posiłku. Poza tym prawidłowy stolec jest bezwonny, ma konsystencję pół-miękką, bez niestrawionych resztek pokarmu, śluzu...

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?