WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Szpinak 9+

Szpinak zawiera przede wszystkim betakaroten, witamina B1, B2, B3, i spore ilości witaminy C; a poza tym składniki mineralne takie jak wapń, miedź, sód, potas, żelazo, mangan, kobalt, cynk, fosfor, fluor, jod.

Szpinak pochodzi z Persji. Swój pierwszy renesans warzywo to przeżyło w XIX wieku za sprawa pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo. Ze szpinaku przyrządzały one specjalny napój. Najczęściej pili go chorzy i słabowitego zdrowia. Jak się okazywało, po regularnym piciu wywaru ludzie bardzo szybko wracali do dobrej kondycji.

Kolejnym przełomem dla szpinaku były lata trzydzieste XX wieku. Wtedy szpinak swoją sławę zyskał wśród amerykańskich farmerów. Warzywo było na tyle unikatowe, że zaczęto je reklamować.

Niestety szpinak bogaty jest też w kwas szczawiowy (około 3 g w 1 kg), który w połączeniu z wapniem tworzy szczawian wapnia – związek nieprzyswajalny przez organizm, powodujący utratę wapnia z organizmu.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?