Kategoria: od 9 miesiąca
Szpinak zawiera przede wszystkim betakaroten, witamina B1, B2, B3, i spore ilości witaminy C; a poza tym składniki mineralne takie jak wapń, miedź, sód, potas, żelazo, mangan, kobalt, cynk, fosfor, fluor, jod.
Szpinak pochodzi z Persji. Swój pierwszy renesans warzywo to przeżyło w XIX wieku za sprawa pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo. Ze szpinaku przyrządzały one specjalny napój. Najczęściej pili go chorzy i słabowitego zdrowia. Jak się okazywało, po regularnym piciu wywaru ludzie bardzo szybko wracali do dobrej kondycji.
Kolejnym przełomem dla szpinaku były lata trzydzieste XX wieku. Wtedy szpinak swoją sławę zyskał wśród amerykańskich farmerów. Warzywo było na tyle unikatowe, że zaczęto je reklamować.
Niestety szpinak bogaty jest też w kwas szczawiowy (około 3 g w 1 kg), który w połączeniu z wapniem tworzy szczawian wapnia – związek nieprzyswajalny przez organizm, powodujący utratę wapnia z organizmu.