WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Owoce

Jagody goji 7+

owoce goji
Jagody goji
to w rzeczywistości owoce dwóch krzewów z rodziny psiankowatych o nazwie kolcowój szkarłatny (Lycium Barbarum) oraz kolcowój chiński (Lycium chinese). Krzewy te pochodzą z górzystych części Chin (głównie z prowincji Ningxia), Tybetu oraz Mongolii, gdzie noszą nazwę gou qi zi. Na zachodzie znane są również pod nazwą jagoda licyjska. Pierwsza wzmianka o tej cenionej roślinie pochodzi z chińskiej księgi „Ming Yi Bie Lu” napisanej przez Tao Hong-jing około roku 500, który był cenionym lekarzem, filozofem i pisarzem. Wykorzystuje się nie tylko owoce krzewów ale również liście oraz suszoną korę korzeni.

Owoce te zawierają witaminę C, B1, B2, B6 i E, betakaroten, a także zeaksantynę, luteinę, likopen, beta-kryptoksantynę, ksantofil oraz ważne składniki mineralne (w tym żelazo, cynk, selen, fosfor i german). Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

W ich składzie bardzo istotne są wspomniane wyżej: luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować, a dostarczone przez jagody goji pomagają chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Natomiast np.beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu. W procesie starzenia nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone). Kolcowój to jedyna znana roślina, która stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.

owoce goji
Jagody goji
to w rzeczywistości owoce dwóch krzewów z rodziny psiankowatych o nazwie kolcowój szkarłatny (Lycium Barbarum) oraz kolcowój chiński (Lycium chinese). Krzewy te pochodzą z górzystych części Chin (głównie z prowincji Ningxia), Tybetu oraz Mongolii, gdzie noszą nazwę gou qi zi. Na zachodzie znane są również pod nazwą jagoda licyjska. Pierwsza wzmianka o tej cenionej roślinie pochodzi z chińskiej księgi „Ming Yi Bie Lu” napisanej przez Tao Hong-jing około roku 500, który był cenionym lekarzem, filozofem i pisarzem. Wykorzystuje się nie tylko owoce krzewów ale również liście oraz suszoną korę korzeni.

Owoce te zawierają witaminę C, B1, B2, B6 i E, betakaroten, a także zeaksantynę, luteinę, likopen, beta-kryptoksantynę, ksantofil oraz ważne składniki mineralne (w tym żelazo, cynk, selen, fosfor i german). Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

W ich składzie bardzo istotne są wspomniane wyżej: luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować, a dostarczone przez jagody goji pomagają chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Natomiast np.beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu. W procesie starzenia nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone). Kolcowój to jedyna znana roślina, która stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.

Suszone owoce

 suszone owoce gojiObecnie suszone owoce jagód cieszą się coraz większym powodzeniem na zachodzie Europy i w Stanach Zjednoczonych jako niezastąpiony gotowy produkt spożywczy. Jagody goji są w tej chwili najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie i nie wyprodukowanym sztucznie.
Dzięki takiej zawartości składników odżywczych i mineralnych jagody goji znajdują się na szczycie listy zdrowych produktów w tradycyjnej medycynie chińskiej (pierwsze miejsce z pośród 8 tysięcy). Używa się tych jagód do dzisiaj do regulowania wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy, oczyszczania wątroby z toksyn oraz wszelkich problemów trawiennych. Chińczycy podkreślają skuteczność w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Zalecane są także w leczeniu reumatyzmu i chorób stawów. Jakby tego wszystkiego było mało kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach goji stymulują produkcję kolagenu i zatrzymują wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów i kości, dzięki dużej zawartości wapnia (112mg/100g). Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. 

Jak i ile jeść


jagody goji w potrawachZazwyczaj jagody jada się suszone, choć można też świeże, najlepiej ok. 70 sztuk dziennie. Mają delikatny smak, przez co nadają się do wielu potraw. Najlepiej smakują w produktach mlecznych typu jogurt czy zupy mleczne, a także jako dodatek do ciast. Można je również zalewać gorąca wodą i wypijać napar. Chińczycy mają wiele tradycyjnych receptur parzenia herbaty z dodatkiem jagód goji. Polecane są również do zup i kasz. Klasycznym sposobem przygotowania jest gotowanie mniej więcej jednej łyżki jagód (ok. 9-10 g) w 1 litrze wody przez 5 – 10 minut a następnie wywar ten wypić i zjeść wraz z owocami. Wielbiciele nalewek spirytusowych również zrobią z jagód goji pożytek. (Przepis: 80 g owoców wkłada się do 1 litra 40% spirytusu i pozostawia 2 miesiące do ekstrakcji. Po tym czasie można dodać trochę miodu i stosować raz na czczo 3 łyżki wraz z owocami i drugi raz na wieczór. )

W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystuje się również suszoną korę korzeni (di gu pi) oraz liście kolcowoju chińskiego. Wyciągi wodne z korzenia stosowane są przeciwgorączkowo, przeciwcukrzycowo oraz do obniżania ciśnienia krwi. Zaś wyciągi wodne z liści używane są jako lek przeciwreumatyczny i immunostymulujący.

Krzewy kolcowojów możemy sadzić w przydomowych ogródkach. Choć często spełniają rolę ozdobną warto pamiętać o dobroczynnym działaniu zdrowotnym. Owoce mają ok. 2 cm długości i jaskrawo czerwony kolor. Kiedy dojrzeją należy je strząsnąć na przygotowane wcześniej maty, ponieważ po dotknięciu ręką zachodzi proces utleniania i jagody ciemnieją. Po strząśnięciu, należy wysuszyć je w cieniu. Jagody pojawiają się na przełomie października i listopada. Z dwuletniej rośliny można zebrać aż do 2 kilogramów smacznych oraz bardzo zdrowych owoców.

Chińskie wierzenia

Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wiąże się z tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał goji. Podobno jego ekstremalna uprawa jagody gojidługowieczność jest dobrze udokumentowana. Legenda mówi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał 3 mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. Nauczyli oni go sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i zielarstwa. Później, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat. Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji.

Z jagodami goji związana jest także legenda, która powstała w osiemsetnym roku za panowania dynastii Tang. Historia głosi, że do wybudowanej studni przy buddyjskiej świątyni, przez wiele lat wpadały owoce goji z drzew rosnących nieopodal. Dzięki temu woda nabrała magicznych właściwości, a pielgrzymi gaszący nią pragnienie, zachowywali bardzo dobre zdrowie i dożywali późnych lat bez oznak starości – siwizny, pogorszonego wzroku, tracenia zębów. Jak się okazało, legenda ta nie była daleka od faktów. Cenny skład jagód kolcowoju wskazuje na ich niesamowite lecznicze i odmładzające właściwości.

Każdego roku, w sierpniu, odbywa się kilkudniowy festiwal, podczas którego Chińczycy oddają hołd tej niezwykłej roślinie.

Na terenie Polski występuje również dziko pod nazwą kolcowój pospolity i według starych rodzimych podręczników botanicznych jest on uznany za roślinę trującą. Nowsze źródła podają, że to pomyłka i zaszkodzić mogą jedynie liście oraz niedojrzałe owoce (spożyte w dużych ilościach). W trakcie dojrzewania substancje szkodliwe znikają (dotyczy to zresztą wielu roślin jadalnych). W krajach anglojęzycznych goji określa się również mianem wolfberry, co można przetłumaczyć jako wilcza jagoda. Tak się złożyło, że w Polsce nazwy tej używa się w stosunku do zupełnie innej rośliny (Atropa belladonna). Nie ma ona nic wspólnego z jagodami goji i nie należy jej spożywać gdyż jest silnie trująca!







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?