WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Pomidor 10+

Pomidory poza obfitością betakarotenu i witaminy C, zawierają także spore ilości potasu, sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, niklu, kobaltu, magnezu i manganu. Swoją kwaskowatość zawdzięczają zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego.

Są niskokaloryczne - ich główne składniki to węglowodany, błonnik i bardzo zdrowy cukier owocowy, (100g to tylko 15-20 kalorii)

Znany pomidor jadalny pochodzi z południowoamerykańskich Andów. W ciągu trwania wieloletnich wędrówek ludów został szybko rozpowszechniony dalej na północ. Początkowo pomidor był wielkości wiśni, dopiero Majowie i Aztekowie wyhodowali z niego owoc o znacznie większych rozmiarach. Obserwując ten proces mówili o nim „tomana”, czyli „puchnie”. Od tego spostrzeżenia zapewne wzięły się kolejne określenia „xictomatl”, a później „tomatl”, które Majowie i Aztekowie używali, wskazując na pomidora. Do dziś w wielu językach pomidor nosi nazwę „tomato”, „tomate” lub podobnie.

Ten „spuchnięty” owoc trafił do Europy, oczywiście, dopiero po podróżach Kolumba do Ameryki. Ale już w XVI w. pomidory były hodowane we Włoszech, a potem i w innych krajach europejskich. Zaskakujący jest fakt, iż początkowo nikt nie chciał ich jeść, a winę za to ponosiła plotka, jakoby owoc ten powodował niebezpieczny szał miłosny lub był trucizną. Zapewne stąd wzięły się europejskie określenia na pomidora, jak np. „jabłko miłości” lub „rajskie jabłko”.

Na szczęście szybko doceniono smak i możliwości kulinarne, które daje pomidor i w XIX w. dotarł także do Polski, choć tak naprawdę stał się stałym elementem jadłospisu dopiero po pierwszej wojnie światowej.Dlatego polecane są osobom, które chciałyby „odrobinę” zeszczupleć. Szczególnie istotny jest zawarty w nich karoten i likopen, oba wskazują silne działanie antyoksydacyjne. Co tłumaczyłoby wyniki badań, ujawniające fakt, iż osoby, które często jadły pomidory są aż o 40% mniej narażone na raka niż osoby, które ich unikały. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?