WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Porady dietetyka

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

domowe sposoby na przeziębienieŚniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu. Za to doskonale sprzyja rozwojowi wirusów i bakterii. Co chwilę słyszymy o jakiejś epidemii grypy i strach o własne zdrowie spędza nam sen z oczu. Jak się nie dać chorobie? Oto druga część domowych sposób na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności.

domowe sposoby na przeziębienieŚniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu. Za to doskonale sprzyja rozwojowi wirusów i bakterii. Co chwilę słyszymy o jakiejś epidemii grypy i strach o własne zdrowie spędza nam sen z oczu. Jak się nie dać chorobie? Oto druga część domowych sposób na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności.

Przeziębienie

 

Leczenie przeziębienia w I fazie:
Jeśli Cię przewiało lub przemokłeś warto wykorzystać kilka domowych sposób by zapobiec rozwojowi choroby.

Wymasuj nogi a szczególnie stopy by pobudzić krążenie i rozgrzać. Załóż ciepłe wełniane skarpety. Zjedz 4 ząbki czosnku z chlebem – najlepsza opcja to zrobienie ziołowo-czosnkowego masła (czubatą łyżkę masła wymieszać z 4 ząbkami czosnku i łyżką posiekanej drobniutko zielonej pietruszki). Przed snem wypij napar z lipy i czarnego bzu z dodatkiem 1 łyżki miodu i soku z połówki cytryny. Możesz do tego dodać plaster imbiru oraz szczyptę cynamonu i tymianku a także 2 goździki mielone – taki napar doskonale rozgrzewa. Po wypiciu oczywiście najlepiej „zapakować się” do łóżka pod ciepłą kołdrę.

Kaszel i inne przypadłości

Na uporczywy kaszel:

3-4 dojrzałe banany myjemy i obieramy ze skórki. Następnie przecieramy przez sito i mieszamy z rozgrzewający masażgorącą wodą. Kiedy lekko przestygnie dodajemy łyżeczkę miodu i wypijamy powoli.

 

Rozgrzewające masaże:

Dzięki takim masażom suchy kaszel szybciej zamienia się w mokry a ten z kolei łatwiej jest wydalić z organizmu. Ciepło sprawia, że oskrzela produkują oczyszczający je śluz. Wystarczy wymasować i natrzeć klatkę piersiową oraz plecy olejkiem kamforowym lub spirytusem lawendowym albo bursztynowym. Przedtem jednak dobrze jest posmarować skórę oliwką dla niemowląt, by zapobiec jej przesuszeniu, zmniejszyć tarcie i ułatwić masaż. Gdy poczujesz, że całe ciało zaczyna się rozgrzewać, ubierz się ciepło i na kilka godzin połóż do łóżka.

U dzieci stosujemy od 3 roku życia jedynie olejki rozgrzewające.

Tradycyjne bańki

stawianie baniek na zdrowieDziś to często zapomniana metoda, którą jednak warto sobie przypomnieć. Dobrze jest je postawić, gdy tylko zaczyna się kaszel (szczególnie przy skłonnościach do zapelania oskrzeli czy płuc). Nie trzeba się już bać poparzeń skóry, ponieważ w aptece można zaopatrzyć się w bezpieczne gumowe (bez ogniowe) bańki, które stosuje się o wiele łatwiej niż tradycyjne. Kiedy skóra pod wpływem ciepła zostanie wessana do bańki, naczynia krwionośne silnie się rozszerzają. To z jednej strony pobudza układ odpornościowy do działania, z drugiej zaś zwiększa ukrwienie i rozluźnia napięte mięśnie, co jest korzystne przy męczącym kaszlu. Pozwala również szybciej oczyścić organizm z krążących we krwi drobnoustrojów chorobowych.

Bańki stawia się na plecach: pod łopatkami i po bokach wzdłuż kręgosłupa (nie przekraczając linii, gdzie kończą się żebra), i zdejmuje po 15–20 minutach. Potem co najmniej przez 2–3 dni trzeba leżeć w łóżku w ciepłej piżamie, by uniknąć wychłodzenia, które może skutkować niebezpiecznymi powikłaniami.

Siemie lniane

Napój z siemienia lnianego:

Napój ten skutecznie zmniejsza drapanie w gardle i nawilża je. Aby go sporządzić należy 2 łyżki nasion zaleć szklanką wrzątku i gotować przez kwadrans na małym ogniu. Po przestudzeniu i wymieszaniu, ale bez odcedzania, należy wypijać po szklance tuż przed snem aż do ustąpienia objawów drapania.

Balsam z oliwy

To równie skuteczna metoda na chrypkę czy podrażnione gardło, nie jest jednak zbyt smaczna. Polega na wypijaniu kilka razy w ciągu dnia po łyżce oliwy z kilkoma kroplami soku z cytryny. W takim leczniczym „syropie” warto również maczać miękkie pszenne pieczywo, a potem powoli je przełykać. Działa to na gardło jak natłuszczająca, ochronna maseczka. Łagodzi ból o raz podrażnienie.

Szałwia i rumianek

Płukanka z szałwii oraz rumianku:

Nie należy do smacznych, ale na pewno oczyści gardło i podziała na nie jak antybiotyk. Po łyżeczce liści szałwii i kwiatów rumianku (mogą być gotowe herbatki) wsyp do kubka, zalej szklanką wrzątku i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie, po odcedzeniu, jeszcze letnim naparem płucz gardło kilka razy dziennie. Do płukanki można dodać łyżeczkę morskiej soli.

Kąpiele ziołowe

Kąpiele takie są wskazane, jeśli nie masz już gorączki. Do wanny z wodą, nieco bardziej gorącą niż zwykle, dodaj po 5 kropli olejków: sosnowego, eukaliptusowego, lawendowego i miętowego, albo 10 kropli olejku sosnowego. Następnie zanurz się w kąpieli na kwadrans. Po wyjściu osusz ciało ręcznikiem (bez wycierania). Połóż się do łóżka i otul kołdrą. Aromaterapeutyczne olejki możesz też wdychać w trakcie inhalacji. Wlej do małej miski z gorącą wodą po 5 kropli każdego z nich lub 10 wyłącznie sosnowego. Pochyl się nad naczyniem, okryj głowę ręcznikiem i przez kilkanaście minut wdychaj opary nosem oraz ustami. Pamiętaj o dokładnym osuszeniu głowy po takich inhalacjach.

Chłodząca kąpiel

Chłodząca kąpiel przy gorączce:

Szczególnie często polecana dla dzieci , u których występuje bardzo wysoka gorączka wraz z problemem zbicia jej tradycyjnymi lekami.

Należy na 10–15 minut zanurzyć ciało w wannie z letnią wodą. By kąpiel była skuteczna, jej temperatura powinna być niższa tylko o 2°C od ciepłoty ciała, a zatem jeżeli masz 38°C, termometr włożony do wody ma wskazywać nie mniej niż 36°C (chłodząc się nadmiernie, co prawda obniżysz gorączkę, ale możesz bardziej się rozchorować). Taka kąpiel jest skuteczniejsza od zwykłych zimnych okładów.

Katar

Innym sposobem na pozbycie się kataru i udrożnienie dróg oddechowych jest inhalacja z utartego chrzanu. Taką papkę należy zawinąć w gazę i wdychać co jakiś czas w ciągu dnia. Olejki eteryczne zawarte w tej roślinie skutecznie oczyszczają nos i zatoki. Warto podczas choroby również wzbogacić swoje menu w tą roślinę, ponieważ działa jak naturalny antybiotyk. Dla dzieci starszych można sporządzić łagodniejszą wersję w postaci np. sosu chrzanowego do kanapek (chrzan mieszamy np. z jogurtem).

Inhalacja na katar:

Dla dorosłych i starszych dzieci.

Do zagotowanej wody, najlepiej w szklanej misce, wsypać garść kwiatów rumianku lub 2 herbatki ekspresowe. Przykryć głowę ręcznikiem i pochylić się ostrożnie nad miską. Wdychać nosem unoszącą się parę. Taka para rumiankowa działa przeciwzapalnie oraz nawilża podrażnioną katarem śluzówkę nosa. Można powtarzać 3 razy dziennie do ustąpienia objawów.

Na kaszel

Warto jeszcze zapamiętać tą prostą i za razem smaczną metodę – jeśli męczy nas uporczywy kaszel jedzmy winogrona. Sok winogronowy działa bowiem wykrztuśnie i pomaga usunąć z oskrzeli i płuc zalegającą flegmę. Nie musimy jeść dużo – wystarczy po kilka sztuk 3-4 razy dziennie.

Jak wzmocnić odporność?

jabłko wzmacnia odpornośćPrzede wszystkim dbajmy o zróżnicowaną, zdrową dietę szczególnie bogatą w tym okresie w witaminy A,C i E oraz cynk i wapń. Nie zapominajmy o marchwi, dyni, papryce, zielonej pietruszce, żurawinie, jarzębinie, cytrusach, które swój sezon mają właśnie w grudniu oraz naszych rodzimych jabłkach – „Kto codziennie jabłko zjada, tego grypa nie dopada!”. Wśród mrożonek również znajdziemy kilka dobrych propozycji – porzeczki, truskawki, brokuły czy szpinak. A już prawdziwym dobrodziejstwem są kiszonki – kapusta, ogórki czy inne warzywa np. cukinia. W naszej diecie nie może zabraknąć zdrowych olejów (z oliwek, pestek winogron czy lnu), które również są bogatym źródłem witamin i niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Laktowegetarianie mogą również regularnie spożywać jogurty bogate w dobroczynne bakterie. Wybierajmy te, które nie mają sztucznych domieszek lub róbmy je samodzielnie w domu.

Pamiętajmy o tym by zachować równowagę pomiędzy dniem a nocą – odpowiednia ilość snu również może wpłynąć na stan naszej odporności. Aby się zregenerować po jednej nieprzespanej nocy nasz organizm potrzebuje aż tygodnia prawidłowego snu (po ok. 8 h ).

Wykluczmy wszelkie używki, również cukier – co jest szczególnie ważne w diecie dzieci – ponieważ stwarza w naszym organizmie środowisko korzystne dla rozwoju wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.

Prowadźmy zdrowy i aktywny tryb życia i bądźmy wzorem dla naszych dzieci. Niech od aktywność fizyczna z dzieckiemmałego uczą się, że sport to zdrowie. Nawet zwykły spacer bez względu na pogodę jest korzystny dla naszego zdrowia.

Przy tym wszystkim nie przegrzewajmy się. O ile my sami łatwo możemy stwierdzić kiedy nam jest zbyt ciepło, w przypadku dzieci nie zawsze jest to możliwe. Zatem zwróćmy uwagę na nasze pociechy i nie kierujmy się zimnymi rączkami czy noskiem ale temperaturą na karku dziecka. Jeśli skóra w tym miejscu jest spocona to znak, że dziecko jest ubrane zbyt grubo. Kark musi być przyjemnie ciepły ale nigdy spocony.

Dla dorosłych szczególnie wrażliwych warto polecić także wzmacniające preparaty takie jak żeń-szeń, aloes czy jeżówka (echinacea). Ale wybierajmy preparaty jak najmniej przetworzone, sprawdzajmy czy np. w składzie soku aloesowego nie ma benzoesanu sodu itp.

Korzystając jeszcze ze starych receptur można spróbować wzmocnić swoją odporność wg medycyny chińskiej, za pomocą akupresury. Ta starożytna sztuka leczenia i zapobiegania chorobom mówi, że nasz organizm składa się z sieci wielu kanałów energetycznych i jeśli przepływ energii zostaje zakłócony na jakimś poziomie powstaje blokada. Możemy zatem prostym masażem pobudzić energię odpowiedzialną za wzmocnienie układu immunologicznego i usunąć blokadę. W związku z tym 2-3 razy dziennie masujmy delikatnie punkt tuż poniżej rzepki kolanowej. Jest to miejsce odpowiedzialne za zwiększoną produkcję białych ciałek krwi.

I uśmiechamy się! Optymistyczne podejście do codziennego życia, częsty śmiech i radość w gronie ukochanych osób to również fantastyczna i jakże prosta metoda by nie dać choćby tylko zimowej chandrze.

 Dbajmy o siebie nie tylko zimą, ale cały rok, zaprocentuje nam to na wiele przyszłych lat!


porady dietetyka
Dla wegemaluch.pl, Monika Skowron, dietetyk dyplomowany. Wegetarianka od ponad 16 lat, od prawie roku weganka. Prywatnie mama 2-letniego weganina. Zafascynowana kulturą Dalekiego Wschodu. Propagatorka zdrowego i aktywnego stylu życia.









Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Poprzedni Następny
Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Dietetyk

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. ...

Nasiona chia

Nasiona chia

Dietetyk

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Dietetyk

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się...

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Dietetyk

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Dietetyk

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Dietetyk

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Dietetyk

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Dietetyk

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Dietetyk

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dietetyk

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Dietetyk

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetyk

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Dietetyk

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Dietetyk

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Dietetyk

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Dietetyk

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Dietetyk

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a...

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Dietetyk

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dietetyk

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe...

Dyniowe szaleństwo

Dyniowe szaleństwo

Dietetyk

Mało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy...

Ilości produktów i wielkości porcji dla przedszkolaków cz.1

Ilości produktów i wielkości porcji dla …

Dietetyk

W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku...

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Dietetyk

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią...

Soja - co i od kiedy?

Soja - co i od kiedy?

Dietetyk

Soja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera...

Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci?

Algi morskie jako źródło omega 3 u dziec…

Dietetyk

Intuicyjnie mogłoby się wydawać, że skoro suplementy kwasu tłuszczowego DHA z rodziny omega 3 skierowane do wegetarian wytwarzane są na bazie alg, same algi powinny być dobrym źródłem tych związków...

Warzywa - zdrowie na talerzu

Warzywa - zdrowie na talerzu

Dietetyk

Stanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj...

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Dietetyk

Często obserwując dania naszej rodzimej kuchni czy to będąc z wizytą u rodziny czy wśród znajomych , obserwuję jak uboga bywa to kuchnia jeśli chodzi o przyprawy. Przyjęło się od...

Co zamiast mleka?

Co zamiast mleka?

Dietetyk

Mleko krowie jest powszechnie uznawane za doskonałe źródło pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy A, witaminy B2, witaminy D i fosforu. Zapominamy jednak o tym, że mleko krowie, jak sama nazwa wskazuje...

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Dietetyk

Pokrzywa to jedna z najbardziej cenionych i wartościowych roślin. Znana była już w starożytności. Badaczom znanych jest ponad 40 gatunków pokrzyw jednak zarówno w Polsce jak i całej Europie najbardziej...

Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

Dietetyk

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org Jeszcze 100 la temu...

Lista zdrowych zamienników

Lista zdrowych zamienników

Dietetyk

Idąc na zakupy bardzo często nie mamy czasu na analizowanie każdej etykiety na danym produkcie. W związku z tym zdarza się, że na naszym stole goszczą towary, których powinniśmy unikać...

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białe…

Dietetyk

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany...

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia?

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzeni…

Dietetyk

Jakość posiłków i atmosfera, w jakiej są spożywane, zależą od środowiska, w jakim obraca się dziecko. Uczy się ono określonych zachowań żywieniowych w oparciu o powtarzające się określone zachowania rodziców...

Alergie jako defekt układu immunologicznego

Alergie jako defekt układu immunologiczn…

Dietetyk

W ostatnich latach notuje się wzrost zachorowań na choroby alergiczne. Alergia jest często powiązana z wieloma schorzeniami np. candidoza czy choroby nowotworowe. Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową. Nietolerancja pokarmowa jest...

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Dietetyk

Jedzenie stanowi jedną z najbardziej podstawowych części naszego życia – dlatego warto postawić je wysoko na liście swoich priorytetów, zacząć od początku. Czas przeznaczony na gotowanie inwestujemy w coś niezmiernie...

Racjonalne żywienie dzieci

Racjonalne żywienie dzieci

Dietetyk

Podstawą zdrowia jest ruch i zabawy na świeżym powietrzu – usprawnia metabolizm, wzmacnia odporność, poprawia apetyt.Produkty zbożowe pełnoziarniste   Warzywa – to podstawowe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, niezbędne w regulacji...

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko dorosłych

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko doro…

Dietetyk

Otyłość to jedna z chorób cywilizacyjnych będąca najczęściej objawem wielu różnych schorzeń lub samodzielną chorobą, spowodowaną zaburzeniami przemiany materii. Nadwagę ma co siódme dziecko w wieku szkolnym. Coraz częściej spotkać...

Naturalne śniadania dla dzieci

Naturalne śniadania dla dzieci

Dietetyk

Śniadanie to baza i energetyczna podstawa na cały dzień. Część dzieci je śniadanie w domu, część swój pierwszy posiłek zjada w przedszkolu. Pisaliśmy już, co dzieci powinny jeść w swoich...

Jadłospis dla dzieciaka

Jadłospis dla dzieciaka

Dietetyk

Nie wiesz jak skomponować jadłospis dla swojego wegedzieciaka? Poniżej podpowiadamy Ci rozwiązanie. Śniadanie Powinno być szczególnie wysokokaloryczne i pełnowartościowe. Dobrze jeśli  zawiera mleko w postaci jogurtu, kefiru lub ciepłego napoju mlecznego (kawa...

Wszystko o glutenie

Wszystko o glutenie

Dietetyk

Co to właściwie jest gluten? Gdzie występuje? Czym się różni celiakia od alergii na gluten? Kto może go spożywać, a kto nie? Jak uzyskać gluten domowymi sposobami? Co to jest...

O wapniu, czy tylko w mleku?

O wapniu, czy tylko w mleku?

Dietetyk

Wapń to jeden z tych makroelementów, o którego wartości jest przekonany każdy rodzic. W organizmie człowieka aż 99% tego pierwiastka znajduje się kościach. Ale wapń w formach jonowych, który znajduje...

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Dietetyk

Przyprawianie potraw w dzisiejszych czasach jest nieco zaniedbaną sztuką. Zatraciliśmy poczucie pełnego, naturalnego smaku przez intensywne stosowanie wzmacniaczy smaku. Wielu ludzi nie zastanawia się, jak te wzmacniające smak substancje wpływają...

Odporność – jak ją wzmocnić?

Odporność – jak ją wzmocnić?

Dietetyk

Jesień i zima to pory roku, gdy nasz organizm jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności, brak witalności i słabe samopoczucie. Zimno i duża wilgoć powietrza wychładza nasz organizm...

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia?

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia…

Dietetyk

Prawidłowe odżywianie dziecka oprócz miłości i właściwej opieki jest jedną z najważniejszych w jego prawidłowym rozwoju. Błędy popełnione w pierwszych latach życia rzutują na dalszy  i nie zawsze są do...

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalczać

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalc…

Dietetyk

Wypróżnienia u zdrowego dziecka powinny odbywać się łatwo i działać po 1-2 godzin po każdym posiłku. Poza tym prawidłowy stolec jest bezwonny, ma konsystencję pół-miękką, bez niestrawionych resztek pokarmu, śluzu...

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?