WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Nabiał

Kefir 11+

W języku tureckim kefir oznacza "czuj się dobrze". Kefir jest jednym z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych na świecie. Wiele setek lat temu stworzyli go kaukascy Górale, którzy produkowali go w skórzanych workach lub dębowych beczkach z mleka krowiego lub koziego.
Hodowla grzybków kefirowych, dzięki którym dochodzi do powstania kefiru, upowszechniła się w XX wieku w całej Europie i z pewnymi modyfikacjami do dziś służy wytwarzaniu tego mlecznego napoju. Receptury kefiru zostały szczegółowo opisane i tylko produkty spełniające ściśle określone parametry mogą być wprowadzane na rynek jako kefir. Kefir reguluje procesy przemiany materii, usprawnienia procesy przyswajania białka i wapnia, wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego.

Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zabija chorobotwórcze bakterie w przewodzie pokarmowym wzmagając tym rozwój bakterii potrzebnych do trawienia, zawiera kwas foliowy. Grzybki kefirowe własnymi enzymami rozkładają trudnostrawny dla ludzi cierpiących na nietolerancję laktozy cukier mleczny na lekkostrawne cukry proste. Podawanie kefiru zwiększa apetyt.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?