Kategoria: Witaminy Opublikowano
Witamina B6 bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego z moczem, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni. Wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka.
Zapotrzebowanie na witaminę B6 wzrasta szczególnie podczas miesiączki, zażywania tabletek antykoncepcyjnych, u kobiet w ciąży, u ludzi w podeszłym wieku. Wśród czynników, które obniżają poziom witaminy B6 można wymienić stres, niewydolność serca, niski poziom cukru.
Źródła witaminy B6:
mleko |
produkty zbożowe |
ziarna soi |
ziemniaki |
kiełki pszeniczne |
orzechy włoskie |
banan |
szpinak |
awokado |
sałata |
mąka pełno ziarnista |
|
Niedobór witaminy B6:
Nadmiar witaminy B6:
Przy dłuższym stosowaniu pirydoksalu w ilości 2 g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne.