Kategoria: Witaminy Opublikowano
Witamina B9 czyli kwas foliowy jest głównym czynnikiem biorącym udział w procesie podziału komórek organizmu. Kwas foliowy reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie, uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów. Współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek.
Witamina B9 reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, ale przede wszystkim wpływa dodatnio na funkcjonowanie systemu nerwowego i mózgu.
Źródła witaminy B9:
szpinak |
soczewica |
pomidory |
brukselka |
kapusta |
szparagi |
soja |
rośliny strączkowe |
mleko i produkty mleczne |
drożdże |
sałata |
nać pietruszki |
brokuł |
orzechy |
kiełki pszenicy |
słonecznik |
banany |
pomarańcze |
grejpfrut |
cytryny |
Niedobór witaminy B9:
Nadmiar witaminy B9:
U niektórych osób mogą tworzyć się szkodliwe kryształy folacyny w moczu, mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne. Spożycie dziennie ponad 15 mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego.