WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Witamina C - kwas askorbinowy

Witamina C jest jedną z najważniejszych witamin. Odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych, działa odtruwająco, wpływa też na wzrost i rozwój komórek organizmu, utrudnia przenikanie do nich wirusów, ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych, przyspiesza procesy gojenia, uczestniczy w regeneracji witaminy E, neutralizowanie przez witaminę C . Chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Ponadto spowalnia proces starzenia się skóry. Naturalna witamina C obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Regeneruje uszkodzenia skóry i poprawia jej wygląd, obniża ciśnienie krwi, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, utrzymuje naczynia krwionośne w odpowiedniej formie, chroni organizm przed wpływem wolnych rodników – skuteczny przeciwutleniacz, utrzymuje w zdrowiu kości, zęby, włosy i paznokcie, wzmacnia i regeneruje dziąsła, błony śluzowe oraz narządy płciowe, zwiększa przyswajalność żelaza, aktywnie uczestniczy w produkcji kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność, ścięgien i skóry, kondycję tkanki łącznej kości, stan naczyń krwionośnych, dziąseł i rogówki oka. aktywnie uczestniczy w produkcji elastyny, dzięki której tkanki w nią obfitujące (ścięgna, więzadła, skóra, tkanka płucna, naczynia krwionośne) po rozciągnięciu lub ściśnięciu odzyskują swój pierwotny kształt i wielkość, poprawia wzrok, chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych.

Źródła witaminy C:

kalafior

kapusta zwłaszcza kiszona

kiszone ogórki

nać pietruszki

Papryka czerwona

brukselka

ziemniaki

chrzan

pomidory

jagody

truskawki

owoce dzikiej róży

czarne porzeczki

jarmuż

jabłka

cytrus

Niedobór witaminy C:

  • zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości)
  • wolniejsze gojenie się ran
  • bladość skory i błon śluzowych
  • zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych
  • osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w rożnych narządach
  • zmniejszona odporność na infekcje
  • bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia, brak apetytu
  • występowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów


Nadmiar witaminy C:
Stosowanie wysokich dawek powoduje zakwaszenie moczu, upośledzając w ten sposób wydalanie stałych kwasów i zasad. Kwaśny odczyn moczu może powodować wytrącanie się mocznów i cystynianów oraz tworzenie się kamieni w drogach moczowych, nie należy więc podawać dużych dawek witaminy C chorym ze skłonnością do dny, cystynurii lub tworzenia się kamieni moczanowych.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?