WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Witamina H - biotyna

Witamina H czyli biotyna pełni rolę przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach przemiany materii. Wytwarzana jest przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu.


Źródła witaminy H:

ser chudy

pomidory

szpinak

marchew

mąka pełnoziarnista

ryż naturalny

grzyby

migdały

orzechy ziemne

orzechy włoskie

żółtko jaj

mąka sojowa

drożdże

kalafior

sałata

brokuły

mleko

produkty mleczne

 
Niedobór witaminy H:

  • łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach, ramionach, wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych
  • podwyższenie poziomy cholesterolu i barwników żółciowych we krwi
  • bóle mięśniowe, osłabienie i apatia

 
Nadmiar witaminy H:

  • bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty
  • złe samopoczucie
  • niekiedy biegunka






Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?