Kategoria: Witaminy Opublikowano
Witamina H czyli biotyna pełni rolę przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach przemiany materii. Wytwarzana jest przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu.
Źródła witaminy H:
ser chudy |
pomidory |
szpinak |
marchew |
mąka pełnoziarnista |
ryż naturalny |
grzyby |
migdały |
orzechy ziemne |
orzechy włoskie |
żółtko jaj |
mąka sojowa |
drożdże |
kalafior |
sałata |
brokuły |
mleko |
produkty mleczne |
Niedobór witaminy H:
Nadmiar witaminy H: