Kategoria: Mikro i makroelementy Opublikowano
Chrom jest niezbędny dla normalnego rozwoju organizmu człowieka, który zawiera około 6 miligramów tego pierwiastka. Poprzez pobudzanie aktywności komórek beta trzustki wpływa na produkcję insuliny, a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów.
Poza tym chrom zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. Stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek. Przeciwdziała powstawaniu otyłości ponieważ ogranicza odkładanie tłuszczów. Zapobiega powstawaniu miażdżycy przez regulację poziomu lipidów w krwi oraz wpływa na utrzymanie równowagi pomiędzy poziomem cholesterolu LDL i HDL.
Źródła chromu:
drożdże piwne |
niskoprzetworzone kasze i płatki |
pełnoziarnisty chleb |
ser |
sałata |
jaja |
groszek zielony |
brokuły |
sok winogronowy |
olej |
kiełki pszenicy |
grzyby |
rodzynki |
śliwki |
pieprz czarny |
szparagi |
Niedobory chromu:
Nadmiar chromu:
Nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów.