Kategoria: Mikro i makroelementy Opublikowano
Miedź wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego, uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny i razem z żelazem bierze udział w procesach utleniania i dostarczaniu tlenu do tkanek. Reguluje metabolizm oraz transport żelaza, wpływa na rozwój układu nerwowego poprzez syntezę kolagenu i elastyny wpływa na regenerację tkanki łącznej jest składnikiem enzymów biorących udział w procesach tworzenia melaniny i prostaglandyn, biorących udział w regulacji ciśnienia krwi, pracy serca czy likwidacji stanów zapalnych.
Miedź jest bardzo ważna dla włosów.
Źródła miedzi:
szpinak |
sałata |
fasola |
ziemniaki |
groch |
ziarna pszenicy |
śliwki |
orzechy |
pełnoziarniste produkty zbożowe |
grzyby |
kakao |
woda z kranu |
winogrona |
|
Niedobór miedzi:
Nadmiar miedzi: