Kategoria: Mikro i makroelementy Opublikowano
Sód reguluje utrzymanie odpowiedniego ciśnienia osmotycznego i równowagi kwasowo-zasadowej, usprawnia pracę mięśni, stanowi podstawowy składnik płynu komórkowego. Poza tym sód jest pomocny w zapobieganiu udarowi słonecznemu i niewydolności serca.
Jest współodpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych, chroni organizm przed nadmierną utratą płynów, wpływa na zachowanie normalnej pobudliwości nerwów oraz mięśni, przyczynia się do zasadowości limfy i krwi, zwiększa osmozę, neutralizuje kwasy, zwiększa perystaltykę jelit. Odgrywa podstawową rolę w regulacji gospodarki wodnej.
Źródła sodu:
sól kuchenna |
żółty ser |
szpinak |
Buraki |
seler |
figi |
jabłka |
kokos |
śliwki |
rodzynki |
sezam |
truskawki |
Niedobór sodu:
Nadmiar sodu: