Kategoria: Mikro i makroelementy Opublikowano
Żelazo odgrywa bardzo ważna role w procesie oddychania przenoszącego tlen z płuc do tkanek i pomagając w usuwaniu dwutlenku węgla, działa krwiotwórczo, zwiększa odporność na choroby, wpływa na proces wzrostu, zapobiega zmęczeniu, zwiększa odporność organizmu na choroby, leczy i chroni przed anemią, przywraca cielisty kolor skórze.
Wyjątkową, cechą przemiany żelaza jest to, że przebiega ona właściwie w układzie zamkniętym. W zwykłych warunkach tylko nieznaczna część żelaza jest wchłaniana z trawionych pokarmów. Ilości wydalane z moczem są minimalne, a znaczna część ogólnej ilości żelaza w organizmie jest ciągle redystrybuowana za pośrednictwem różnych szlaków metabolicznych. Ponieważ nie ma możliwości wydalania nadmiaru żelaza, jego wchłanianie z przewodu pokarmowego musi być regulowane, aby uniknąć nagromadzenia się toksycznych ilości żelaza w organizmie. Wchłanianie żelaza zachodzi głównie w żołądku i dwunastnicy.
Zapotrzebowanie na żelazo jest uzależnione od szybkości wzrostu tkanek, syntezy hemoglobiny i konieczności uzupełniania żelaza wydalanego z moczem, kałem, potem, a u kobiet dodatkowo od strat powstających podczas miesiączek, ciąży i laktacji. Zapotrzebowanie na żelazo jest największe podczas dwóch pierwszych lat życia dziecka, w okresie szybkiego wzrostu i syntezy hemoglobiny u młodzieży oraz w ciąży u kobiet.
Źródła żelaza:
szpinak |
żółtko jaja |
natka pietruszki |
liście pokrzywy |
fasola |
płatki owsiane |
suszone brzoskwinie |
szparagi |
Niedobór żelaza:
Nadmiar żelaza:
Przedawkowanie żelaza powoduje wzrost ryzyka zachorowania na choroby serca oraz choroby nowotworowe w szczególności raka odbytnicy.