WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Pieczarki 12+

pieczarkiPieczarki są produktem, który może zastępować mięso w wielu tradycyjnych potrawach typowych dla kuchni europejskiej – cieszą się powodzeniem jako składnik farszu w gołąbkach, krokietach czy pierogach. Wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są one bardzo zdrowe. Oprócz obecności witaminy B, kwasu foliowego, fosforu, selenu, miedzi czy żelaza, zawierają także witaminę D, której dostarczanie organizmowi jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-zimowym, kiedy to dostępność światła słonecznego jest mała, a ryzyko niedoborów tej witaminy wzrasta. Ponadto amerykańskie badania dowodzą, że włączenie do diety jednej lub dwóch porcji pieczarek dziennie ma działanie immunomodulujące, czyli stymuluje układ immunologiczny, wzmacnia odporność i czynności samonaprawcze organizmu, gdy zachodzi taka potrzeba, bądź też hamuje go w razie nadmiernej reakcji immunologicznej. W pieczarkach znajdziemy również błonnik, który usprawnia procesy trawienne.


Przygotowała: Justyna JasikJustyna Jasik

Dietetyk Wygodna Dieta

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Entuzjastka zdrowego odżywiania traktująca jedzenie jako najlepszą długotrwałą inwestycję w siebie. Fanka slow food.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?