WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Porady dietetyka

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

sucha_skoraSucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry. Nic w tym dziwnego biorąc pod uwagę, że skóra jest drugim co do wielkości organem ludzkiego ciała narażonym na wszystkie szkodliwe składniki otaczającego nas środowiska.

Podstawową sprawą jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się aby każdy z nas spożywał mniej więcej 1,5-2 l wody dziennie, w zależności od tego ile wody przyjmujemy z pożywieniem i czy przypadkiem nie trenujemy lub z innych przyczyn zapotrzebowanie organizmu na ten składnik nie jest zwiększone (np. laktacja). Nie tylko ilość jest jednak istotna, chodzi również o jakość – najlepiej wybierać wodę mineralną, która zawiera co najmniej 80 mg/l jonów magnezowych i 120 mg/l jonów wapniowych.

sucha_skoraSucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry. Nic w tym dziwnego biorąc pod uwagę, że skóra jest drugim co do wielkości organem ludzkiego ciała narażonym na wszystkie szkodliwe składniki otaczającego nas środowiska.

Podstawową sprawą jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się aby każdy z nas spożywał mniej więcej 1,5-2 l wody dziennie, w zależności od tego ile wody przyjmujemy z pożywieniem i czy przypadkiem nie trenujemy lub z innych przyczyn zapotrzebowanie organizmu na ten składnik nie jest zwiększone (np. laktacja). Nie tylko ilość jest jednak istotna, chodzi również o jakość – najlepiej wybierać wodę mineralną, która zawiera co najmniej 80 mg/l jonów magnezowych i 120 mg/l jonów wapniowych.

Woda

Należy tez pamiętać o kontrolowaniu czynników przyczyniających się do usuwania wody z organizmu, takich jak woda_w_organizmienadmierna podaż soli i sodu, kawy, herbaty i alkoholu.
W przypadku soli, biorąc pod uwagę, że sam sód naturalnie występuje w wielu produktach lub jest dodany podczas procesu ich produkcji oraz ze względu na jod, którym sól jest wzbogacana powinniśmy ograniczyć się do jednej łyżeczki soli dziennie. Jeżeli jednak całkowicie ją wyeliminujemy ze swojego jadłospisu rozsądnie będzie skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem aby wprowadzić suplementację jodem lub wprowadzić do diety inne składniki pożywienia, które mogą być jego źródłem.

W przypadku samej nadwrażliwości, która definiowana jest jako pieczenie, zaczerwienienie, mrowienie i suchość zewnętrznych powłok skóry, przyczyną występowania jest naruszenie powłoki ochronnej bariery skóry. Taki stan rzeczy sprawia, że komórki skóry narażone są na bezpośredni kontakt z drażniącymi składnikami środowiska co prowadzi do rozwoju reakcji zapalnej.

Ratunek dla skóry

Jak temu zaradzić?
siemie_lnianeWiele osób w takiej sytuacji sięga po intensywnie nawilżające kremy, balsamy i maseczki by choć trochę nawilżyć i ukoić podrażnioną, zaczerwienioną i często piekącą skórę. Jednak zanim utoniemy w stosach zużytych tubek po kremach może warto zastanowić się jak możemy od wewnątrz wspomóc kondycję naszej skóry.

W 2011 roku opublikowano badanie dotyczące suplementacji siemieniem lnianym w próbie złagodzenia objawów nadwrażliwości skórnej. Kobiety, które zgodziły się wziąć udział w eksperymencie podzielono na 2 grupy, pierwsza (badana) otrzymywała codziennie ½ łyżeczki oleju z siemienia lnianego. Druga natomiast (kontrolna) taką sama ilość oleju słonecznikowego. Po 12 tygodniach okazało się, że u grupy badanej doszło do istotnego statystycznie, a więc znacznego obniżenia wrażliwości na czynniki drażniące i regeneracji powłoki ochronnej skóry, w przeciwieństwie do grupy kontrolnej. Skóra dzięki regularnemu spożyciu oleju z siemienia lnianego była gładsza, bardziej nawilżona i elastyczna.

różnica między olejami

Czym olej lniany różni się od oleju słonecznikowego, co tak wspaniale podziałało na podrażnioną skórę?

Oczywiście wysoką koncentracją kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które charakteryzują się silnym działaniemolej antyzapalnym. Pozostałymi dobrymi roślinnymi źródłami kwasów tłuszczowych z tej rodziny są orzechy włoskie i nasiona szałwii hiszpańskiej (chia). Jednak aby w pełni wykorzystać antyzapalne działanie kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 należy również kontrolować spożycie kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6, które występują w dużych ilościach w większości olejów roślinnych oraz pestkach. Stosunek zawartości omega 3 do omega 6 w naszej diecie powinien utrzymywać się w okolicy 1:4.

Osobiście polecam spożywanie łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego dziennie. Ponieważ w przeciwieństwie do oleju, zmielone siemię posiada szereg składników odżywczych, które również pozytywnie wpływają na strukturę i kondycje skóry, a są to m.in. miedź, magnez, cynk i selen oraz witamina B6.

Zielona herbata

herbataKolejnym specyfikiem korzystnie wpływającym na kondycję skóry jest zielona herbata, ze względu na wysoką zawartość polifenoli. U grupy badanych kobiet po 12 tygodniach regularnego spożywania naparu z zielonej herbaty zaobserwowano zwiększone mikrokrążenie w obrębie komórek skóry, wzrost odporności na niekorzystne działanie promieniowania UV co skutkowało odczuwalnym spadkiem szorstkości, wzrostem elastyczności i nawilżeniem skóry.

Istotny wpływ na kondycję skóry posiada również witamina A oraz wspomniane już antyoksydanty. Dieta roślinna charakteryzuje się tym, że obfituje zarówno w prekursor witaminy A (beta karoten) jak i szereg innych związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Jeżeli jednak kusiłyby kogoś reklamy suplementów mieszanek antyoksydantów to zdecydowanie odradzam. Dlaczego? Ponieważ w owocach i warzywach występuje cały pakiet związków aktywnych biologicznie (w suplemencie tylko wybrane związki), które chronią się wzajemnie przed utlenieniem dzięki czemu mogą efektywniej działać w organizmie po spożyciu. Badania wykazują, że u grupy, która spożywała większe ilości kolorowych warzyw i owoców w porównaniu do grupy przyjmującej suplementy poziom związków antyoksydacyjnych w komórkach skóry czy krążącej krwi był większy i utrzymywał się dłużej.

Reasumując, zgodnie z wynikami badań, aby zadbać o kondycję i odpowiednie nawilżenie skóry w naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć dobrze zmineralizowanej wody, kolorowych warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, zielonej herbaty oraz siemienia lnianego i pozostałych źródeł kwasów omega 3. Powinniśmy natomiast kontrolować spożycie soli, kawy, mocnej herbaty, alkoholu oraz dodanych olejów roślinnych.

źródła

K. Neukam, S. De Spirt, W. Stahl, M. Bejot, J.-M. Maurette, H. Tronnier, U. Heinrich. Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacol Physiol 2011 24(2):67 – 74.
L. Misery, V. Sibaud, C. Merial-Kieny, C. Taieb. Sensitive skin in the American population: Prevalence, clinical data, and role of the dermatologist. Int. J. Dermatol. 2011 50(8):961 – 967.
M. A. Farage, H. I. Maibach. Sensitive skin: Closing in on a physiological cause. Contact Derm. 2010 62(3):137 – 149.
Meinke MC, Darvin ME, Vollert H, Lademann J. Bioavailability of natural carotenoids in human skin compared to blood. Eur J Pharm Biopharm. 2010 Oct;76(2):269-74.
Purba MB, Kouris-Blazos A, Wattanapenpaiboon N, Lukito W, Rothenberg EM, Steen BC, Wahlqvist ML. Skin wrinkling: can food make a difference? J Am Coll Nutr. 2001 Feb;20(1):71-80.
Heinrich U, Moore CE, De Spirt S, Tronnier H, Stahl W. Green tea polyphenols provide photoprotection, increase microcirculation, and modulate skin properties of women. J Nutr. 2011 Jun;141(6):1202-8.

o autorze

sobczak_malgorzataMałgorzata Sobczyk
Specjalistka diet roślinnych. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ze specjalizacją „dietetyka i żywienie człowieka”. Stopień inżynierski zakończyła praca dyplomową „Projekt postępowania dietetycznego wzmagającego odporność”. Natomiast stopień magisterski pracą „Wpływ żywienia na rozwój i przebieg stwardnienia rozsianego”. Współautorka książki "Uodpornij się jedząc świadomie". Specjalizuje się w prowadzeniu diet roślinnych dla dzieci, osób dorosłych, osób aktywnych fizycznie, osób obciążonych schorzeniami oraz nadwagą.

Wieloletnia wegetarianka, od kilku lat weganka. Interesuje się ekologią i naturalnymi metodami utrzymywania dobrostanu ludzkiego organizmu.
wegecentrum.pl







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Poprzedni Następny
Nasiona chia

Nasiona chia

Dietetyk

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana...

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Dietetyk

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Dietetyk

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Dietetyk

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Dietetyk

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Dietetyk

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Dietetyk

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dietetyk

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Dietetyk

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetyk

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Dietetyk

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Dietetyk

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Dietetyk

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Dietetyk

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Dietetyk

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna...

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Dietetyk

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dietetyk

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe...

Dyniowe szaleństwo

Dyniowe szaleństwo

Dietetyk

Mało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy...

Ilości produktów i wielkości porcji dla przedszkolaków cz.1

Ilości produktów i wielkości porcji dla …

Dietetyk

W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku...

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Dietetyk

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią...

Soja - co i od kiedy?

Soja - co i od kiedy?

Dietetyk

Soja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera...

Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci?

Algi morskie jako źródło omega 3 u dziec…

Dietetyk

Intuicyjnie mogłoby się wydawać, że skoro suplementy kwasu tłuszczowego DHA z rodziny omega 3 skierowane do wegetarian wytwarzane są na bazie alg, same algi powinny być dobrym źródłem tych związków...

Warzywa - zdrowie na talerzu

Warzywa - zdrowie na talerzu

Dietetyk

Stanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj...

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Dietetyk

Często obserwując dania naszej rodzimej kuchni czy to będąc z wizytą u rodziny czy wśród znajomych , obserwuję jak uboga bywa to kuchnia jeśli chodzi o przyprawy. Przyjęło się od...

Co zamiast mleka?

Co zamiast mleka?

Dietetyk

Mleko krowie jest powszechnie uznawane za doskonałe źródło pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy A, witaminy B2, witaminy D i fosforu. Zapominamy jednak o tym, że mleko krowie, jak sama nazwa wskazuje...

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Dietetyk

Pokrzywa to jedna z najbardziej cenionych i wartościowych roślin. Znana była już w starożytności. Badaczom znanych jest ponad 40 gatunków pokrzyw jednak zarówno w Polsce jak i całej Europie najbardziej...

Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

Dietetyk

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org Jeszcze 100 la temu...

Lista zdrowych zamienników

Lista zdrowych zamienników

Dietetyk

Idąc na zakupy bardzo często nie mamy czasu na analizowanie każdej etykiety na danym produkcie. W związku z tym zdarza się, że na naszym stole goszczą towary, których powinniśmy unikać...

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białe…

Dietetyk

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany...

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia?

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzeni…

Dietetyk

Jakość posiłków i atmosfera, w jakiej są spożywane, zależą od środowiska, w jakim obraca się dziecko. Uczy się ono określonych zachowań żywieniowych w oparciu o powtarzające się określone zachowania rodziców...

Alergie jako defekt układu immunologicznego

Alergie jako defekt układu immunologiczn…

Dietetyk

W ostatnich latach notuje się wzrost zachorowań na choroby alergiczne. Alergia jest często powiązana z wieloma schorzeniami np. candidoza czy choroby nowotworowe. Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową. Nietolerancja pokarmowa jest...

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Dietetyk

Jedzenie stanowi jedną z najbardziej podstawowych części naszego życia – dlatego warto postawić je wysoko na liście swoich priorytetów, zacząć od początku. Czas przeznaczony na gotowanie inwestujemy w coś niezmiernie...

Racjonalne żywienie dzieci

Racjonalne żywienie dzieci

Dietetyk

Podstawą zdrowia jest ruch i zabawy na świeżym powietrzu – usprawnia metabolizm, wzmacnia odporność, poprawia apetyt.Produkty zbożowe pełnoziarniste   Warzywa – to podstawowe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, niezbędne w regulacji...

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko dorosłych

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko doro…

Dietetyk

Otyłość to jedna z chorób cywilizacyjnych będąca najczęściej objawem wielu różnych schorzeń lub samodzielną chorobą, spowodowaną zaburzeniami przemiany materii. Nadwagę ma co siódme dziecko w wieku szkolnym. Coraz częściej spotkać...

Naturalne śniadania dla dzieci

Naturalne śniadania dla dzieci

Dietetyk

Śniadanie to baza i energetyczna podstawa na cały dzień. Część dzieci je śniadanie w domu, część swój pierwszy posiłek zjada w przedszkolu. Pisaliśmy już, co dzieci powinny jeść w swoich...

Jadłospis dla dzieciaka

Jadłospis dla dzieciaka

Dietetyk

Nie wiesz jak skomponować jadłospis dla swojego wegedzieciaka? Poniżej podpowiadamy Ci rozwiązanie. Śniadanie Powinno być szczególnie wysokokaloryczne i pełnowartościowe. Dobrze jeśli  zawiera mleko w postaci jogurtu, kefiru lub ciepłego napoju mlecznego (kawa...

Wszystko o glutenie

Wszystko o glutenie

Dietetyk

Co to właściwie jest gluten? Gdzie występuje? Czym się różni celiakia od alergii na gluten? Kto może go spożywać, a kto nie? Jak uzyskać gluten domowymi sposobami? Co to jest...

O wapniu, czy tylko w mleku?

O wapniu, czy tylko w mleku?

Dietetyk

Wapń to jeden z tych makroelementów, o którego wartości jest przekonany każdy rodzic. W organizmie człowieka aż 99% tego pierwiastka znajduje się kościach. Ale wapń w formach jonowych, który znajduje...

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Dietetyk

Przyprawianie potraw w dzisiejszych czasach jest nieco zaniedbaną sztuką. Zatraciliśmy poczucie pełnego, naturalnego smaku przez intensywne stosowanie wzmacniaczy smaku. Wielu ludzi nie zastanawia się, jak te wzmacniające smak substancje wpływają...

Odporność – jak ją wzmocnić?

Odporność – jak ją wzmocnić?

Dietetyk

Jesień i zima to pory roku, gdy nasz organizm jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności, brak witalności i słabe samopoczucie. Zimno i duża wilgoć powietrza wychładza nasz organizm...

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia?

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia…

Dietetyk

Prawidłowe odżywianie dziecka oprócz miłości i właściwej opieki jest jedną z najważniejszych w jego prawidłowym rozwoju. Błędy popełnione w pierwszych latach życia rzutują na dalszy  i nie zawsze są do...

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalczać

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalc…

Dietetyk

Wypróżnienia u zdrowego dziecka powinny odbywać się łatwo i działać po 1-2 godzin po każdym posiłku. Poza tym prawidłowy stolec jest bezwonny, ma konsystencję pół-miękką, bez niestrawionych resztek pokarmu, śluzu...

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?