--- ---

Porady dietetyka

Dieta a wzmacnianie odporności

jesienJesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę.


Zatem jak zbilansować codziennie menu? Otóż oprócz doboru składników do przygotowania posiłków ważna jest również forma przygotowania i podania posiłku.

W przypadku warzyw i owoców wybieramy sezonowe, w okresie jesiennym są dostępne min: dynie, buraki, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniak, pasternak, papryka, jabłka, gruszki, śliwki są to również warzywa bogate w witaminę A, C wzmacniające układ odpornościowy i należą do grupy antyoksydantów, które będą wymiatać patogeny z naszego organizmu. Możemy przygotować z nich smaczne surówki, soki wyciskane warzywno-owocowe lub zupy. Ważnym antyoksydantem jest witamina E wspomagająca układ odpornościowy znajdziemy ją w orzechach, nasionach i olejach roślinnych nierafinowanych.

jesienJesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę.


Zatem jak zbilansować codziennie menu? Otóż oprócz doboru składników do przygotowania posiłków ważna jest również forma przygotowania i podania posiłku.

W przypadku warzyw i owoców wybieramy sezonowe, w okresie jesiennym są dostępne min: dynie, buraki, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniak, pasternak, papryka, jabłka, gruszki, śliwki są to również warzywa bogate w witaminę A, C wzmacniające układ odpornościowy i należą do grupy antyoksydantów, które będą wymiatać patogeny z naszego organizmu. Możemy przygotować z nich smaczne surówki, soki wyciskane warzywno-owocowe lub zupy. Ważnym antyoksydantem jest witamina E wspomagająca układ odpornościowy znajdziemy ją w orzechach, nasionach i olejach roślinnych nierafinowanych.

przyprawy

Przyprawyprzyprawy

 

Majeranek, tymianek, imbir, kurkuma, goździki. Ważne, aby wachlarz tych przypraw znajdował się w naszych codziennych posiłkach. Np. Cynamon i kurkuma możemy podać do owsianki, majeranek i tymianek do zupy, zaś Imbir do wieczornej herbaty.
Możemy też zwiększać bądź zmniejszać ilość niektórych przypraw w zależności od infekcji, którą nasz maluch przechodzi np.: jeśli dokucza dziecku kaszel wtedy warto przygotowywać posiłki z tymiankiem, zaś jeśli katar wtedy wybieramy majeranek.

Zajrzyj do tabelki z przyprawami, jeśli chcesz wiedzieć, kiedy można podawać dziecku odpowiednie przyprawy. (http://wegemaluch.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=53&Itemid=323)

inne produkty

miodMiody

Możemy podawać dzieciom po pierwszym roku życia. Podajemy około łyżeczki dziennie. Na rynku jest wiele miodów, najlepiej wybrać wielokwiatowy, rzepakowy lub akacjowy dla dzieci. Dla dorosłych również lipowy, spadziowy czy malinowy.

Kasze - grube, nieoczyszczone jak najmniej przetworzone jak orkisz, pęczak owsiany czy jęczmienny, kasza gryczana i jaglana. Są bogactwem witamin z grupy B oraz cynku.


Kiszonki:
to naturalne prebiotyki, która wzmacniają mikroflorę jelitową, dodatkowo bogactwo witaminy C. To przede wszystkim kapusta kiszona i ogórki. Możemy z nich przygotowywać smaczne zupy czy surówki lub po prostu dodawać na kanapkę do szkoły.


Cebula i czosnek – czyli warzywa zawierające naturalny antybiotyk. Możemy dodawać je do surówek, do zup, lub do dań podawanych na ciepło. Niektórzy przygotowują naturalne pro — zdrowotne syropy wg. babcinych przepisów. Jak syrop cebulowy na kaszel.

 

jak przygotować


Formy przygotowania posiłków

Śniadania:  jesienią i zimą obowiązkowo na ciepło aby obudzić organizm, rozgrzać i zapewnić dobrą dawkę energii. sniadanie_na_poczatek_dniaPolecam: kasze z warzywami, owocowe owsianki, placki czy naleśniki,


Zupy na bazie warzyw sezonowych jak dyniowa, marchewkowa, czy paprykowa z soczewicą
Bardzo dobrze działają na organizm, są łatwostrawne, pełne składników odżywczych a dodatkowo są ciepłym posiłkiem w ciagu dnia, który rozgrzeje  organizm.
Zupy warto gotować krótko – 20 - 30 min, i na wczesniej przygotowanym bulionie warzywny.
Sekretem dobrego bulionu są długo gotowane warzywa. Gdzie oprócz włoszczyzny warto dodać warzywa bogate w naturalne antybiotyki jak cebula i czosnek oraz przyprawy. Wtedy bulion może być bazą do każdej zupy.


Herbatki owocowe np.: z dzikiej róży, z hibiskusem, malinowa lub lipowa do wieczornego posiłku.
Herbaty oprócz tego działania ogrzewającego na nasz organizm to w zależności, z czego są mogą działać dodatkowo rozgrzewająco i napotnie jak herbat z malin czy z lipy. Dostarczać dużą dawkę Wit. C jak w herbacie z dzikiej róży oraz wzmacniająco na układ odpornościowy jak herbata z hibiskusa czy czarnego bzu.


Pamiętajmy, że ważne jest również regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia.


Magda.KocelMagdalena Kocel-Nowakowska, prywatnie -Mama- dietetyk, wegetarianka, miłośniczka roślinnej kuchni.
Zawodowo – dietetyk, doradca żywieniowy i trener kulinarny. Ukończyłam SGGW, następnie studia podyplomowe w Instytucie Żywności i Żywienia – Poradnictwo Dietetyczne. Dodatkowo kończyłam szereg kursów i szkoleń dotyczących diety roślinnej oraz żywienia dzieci, kobiet w ciąży i w czasie laktacji. Na co dzień: Przygotowuję oraz prowadzę warsztaty dietetyczne i dietetyczno-kulinarne dla dorosłych i dzieci z dobrego żywienia z elementami kuchni roślinnej. Zapraszam na warsztaty i do wspólnego gotowania.
www.pastazgroszku.pl






  • Dieta a wzmacnianie odporności
  • 1
  • 2
  • 3

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

Warzywa - zdrowie na talerzu

Warzywa - zdrowie na talerzu

Stanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj B1, B2, B6 ), witaminę...

Alergie jako defekt układu immunologiczn…

Alergie jako defekt układu immunologicznego

W ostatnich latach notuje się wzrost zachorowań na choroby alergiczne. Alergia jest często powiązana z wieloma schorzeniami np. candidoza czy choroby nowotworowe. Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową. Nietolerancja pokarmowa jest wynikiem niedoboru enzymów w przewodzie...

Poprz Nast

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Jedz lepiej -żyj lepiej. Pod takim hasłem w Kanadzie pojawił się nowy poradnik żywieniowy. W nim właśnie zaleca spożywanie zdrowej i nieprzetworzonej żywności.Największą rewolucją jest brak dziennej dawki nabiału. Najnowsza edycja eliminuje podział żywności na...

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie...

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zatem jak zbilansować codziennie menu?...

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...


Dieta a wzmacnianie odporności - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2021. All rights reserved