WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Porady dietetyka

Soja - co i od kiedy?

szkodliwe działanie soiSoja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera witaminy z grupy B, które szczególnie pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz wiele cennych minerałów, takich jak potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor. Soja jest również bogata w błonnik oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość wapnia w mące sojowej jest pięciokrotnie wyższa niż w jajach i dwukrotnie większa niż w mleku krowim. Ze względu na zdecydowanie mniejszą zawartość aminokwasów siarkowych , ziarna soi mają również tę zaletę, że nie powodują dużej utraty wapnia z moczem, tak jak dzieje się to w przypadku nabiału pochodzenia zwierzęcego. Soja w swoim składzie ma również fitoestrogeny (izoflawony i ligniny, hormony roślinne zbliżone w działaniu do ludzkiego hormonu estrogenu), szczególnie cenne dla kobiet. Częste jedzenie soi obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Według badań Uniwersytetu Wake Forest w USA, soja pomaga również utrzymać nasze komórki nerwowe w dobrej kondycji, dzięki zwiększeniu poziomu substancji neurotroficznych (białek podtrzymujących wzrost komórek, powstawanie neuronów a tym samym dających możliwość przeżycia organizmu).

szkodliwe działanie soiSoja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera witaminy z grupy B, które szczególnie pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz wiele cennych minerałów, takich jak potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor. Soja jest również bogata w błonnik oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość wapnia w mące sojowej jest pięciokrotnie wyższa niż w jajach i dwukrotnie większa niż w mleku krowim. Ze względu na zdecydowanie mniejszą zawartość aminokwasów siarkowych , ziarna soi mają również tę zaletę, że nie powodują dużej utraty wapnia z moczem, tak jak dzieje się to w przypadku nabiału pochodzenia zwierzęcego. Soja w swoim składzie ma również fitoestrogeny (izoflawony i ligniny, hormony roślinne zbliżone w działaniu do ludzkiego hormonu estrogenu), szczególnie cenne dla kobiet. Częste jedzenie soi obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Według badań Uniwersytetu Wake Forest w USA, soja pomaga również utrzymać nasze komórki nerwowe w dobrej kondycji, dzięki zwiększeniu poziomu substancji neurotroficznych (białek podtrzymujących wzrost komórek, powstawanie neuronów a tym samym dających możliwość przeżycia organizmu).

Soja - dobro czy zło

 

Stąd też przypuszcza się, że może mieć wpływ na zapobieganie rozwoju demencji starczej czy soja modyfikowana genetyczniechoroby Alzheimera. Z kolei badania na Uniwersytecie Harvarda przedstawiają wnioski, że soja posada działanie przeciwnowotworowe, pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. Jako potwierdzenie tego działania przywołuje się niski odsetek zachorowań na te nowotwory w populacjach azjatyckich, które słyną ze spożywania dużej ilości produktów sojowych.

Niestety wokół „złotego ziarna” narosło w ostatnim czasie wiele negatywnych mitów. Jednym z nich jest podejrzewanie soi o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn (właśnie przez obecność fitoestrogenów) oraz pogarszanie ich płodności już od dzieciństwa. Renshan Ge wraz z zespołem z Rockefellar Population Council w Nowym Jorku wykazał, że jeden z izoflawonów sojowych tzw. genisteina bezpośrednio hamuje aktywność enzymu dehydrogenazy 3 beta hydroksysteroidowej, która razem z innymi hormonami umożliwia reakcje syntezy testosteronu. Skutkiem jest zahamowanie wydzielania tego hormonu przez jądra. Jednak ten problem pojawia się tylko w przypadku znacznego przekroczenia dozwolonej ilości soi. Wegetarianie, weganie czy inne osoby (w tym także dzieci) , które odżywiają się prawidłowo nie muszą się obawiać, że ich dieta zawiera zbyt dużo fitoestrogenów. Dr Jack E. Lewi, szef oddziału endokrynologii wojskowego centrum medycznego w San Antonio uważa, że produkty sojowe w umiarkowanych ilościach powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka.

Minusy spożywania soi

Choć soja jest bardzo zdrowa i lekkostrawna, zawiera (tak jak inne nasiona strączkowe) tioglikozydy, które upośledzają pracę tarczycy (a tym samym ograniczają wchłanianie jodu). Długotrwałe spożywanie nasion w ilościach przekraczających normy, może przyczynić się do powstania wola tarczycowego. Gotowanie i przetwarzanie ziaren zmniejsza zawartość tych szkodliwych substancji o ok. 30%.

Coraz częściej przestrzega się również przed wyciągami soi (izolaty białka itp.), które mogą zawierać rakotwórcze środki proestrogenne. Specjaliści zatem radzą spożywanie raczej ziaren w naturalnej postaci niż suplementów na bazie soi.

W ostatnim czasie pojawiły się również doniesienia o negatywnym wpływie mleka sojowego na zęby. Według badań opublikowanych w Journal of Dentistry, bakterie żyjące w jamie ustnej produkują 5-6 razy więcej kwasu gdy żywią się mlekiem sojowym (w porównaniu do mleka krowiego). Kwas ten z kolei przyczynia się do powstawania płytki nazębnej, która osłabia szkliwo i powoduje powstawanie próchnicy. Myślę jednak, że przy zachowaniu odpowiedniej higieny ten problem da się wyeliminować.

Kontrowersje wzbudza również fakt, iż większość plantacji soi – mimo swojego wschodniego pochodzenia- sprowadzana jest z USA (Brazylia, Argentyna), gdzie pod jej uprawę wycina się lasy tropikalne, a większość ziaren jest modyfikowana genetycznie.

Soja może również uczulać – alergia pojawia się zwykle u dzieci, które są uczulone również na białka mleka krowiego. Natomiast mleko sojowe, które jest dobrym substytutem mleka krowiego, może u niektórych (nie tylko dzieci ale i dorosłych osób) powodować zaburzenia układu pokarmowego, które objawiają się biegunką, bólami brzucha, a nawet wymiotami z towarzyszącą im gorączką.

Jak wprowadzać

Dlatego zawsze należy pamiętać, aby produkty sojowe wprowadzać stopniowo i w niewielkich ilościach. Porcja dla osoby dorosłej, która nie powoduje negatywnych skutków to 50 g ziarna (co zastępuje 1,5 szklanki mleka lub 150 g wołowiny). U dzieci będzie to ilość proporcjonalnie mniejsza i uzależniona od wieku i wielkości małego osobnika. W dziecięcej diecie może się pojawiać już w 10 miesiącu życia w postaci gotowanych i dobrze rozgniecionych ziaren, oczywiście niesolonych. Ziarno musi być odpowiednio przygotowane (namoczone minimum 8 godzin minimalnych dobrze ugotowane - ok. 2 godziny) .Zaczynamy od minimalnych ilości 1-2 łyżeczki, bacznie obserwując reakcję dziecka. Wszelkiego rodzaju zaburzenia jak biegunki, nudności, wysypki powinny zwrócić naszą uwagę i zmusić do odpowiedniego zareagowania (odstawienie produktu z diety, konsultacja z lekarzem pediatrą). Pamiętajmy, że najpierw podajemy tylko czyste ziarno – aż do ukończenia 2 a nawet 3 roku życia. Wszelkie produkty przetworzone jak gotowe pasztety, parówki, wędliny czy kotleciki sojowe gotowe możemy stopniowo wprowadzać dopiero po ukończeniu 3 roku życia dziecka, a najlepiej jeść ich jak najmniej. Nieco wcześniej możemy zacząć podawać tofu o smaku naturalnym. Wyjątek stanowi mleko sojowe, które możemy podawać, po wcześniejszej konsultacji lekarskiej – musi być ono jednak z typowym przeznaczeniem dla małych dzieci (np. Babilon sojowy ) i dobrze, jeśli będzie podawane naprzemiennie z innymi mlekami roślinnymi.

Zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy soi, ja jestem zdecydowanie za zachowaniem umiaru i równowagi. Spożywanie soi naprzemiennie z innymi strączkowymi, szczególnie tymi charakterystycznymi dla naszego klimatu, w ilości nie przekraczającej normy z pewnością nie zaszkodzi ani naszym dzieciom, ani nam dorosłym a wzbogaci i urozmaici naszą dietę. Wybierajmy jednak tylko ziarna z certyfikatem Bio, pochodzące z plantacji ekologicznych, nie modyfikowane genetycznie i pamiętajmy o zachowaniu higieny oraz umiaru.


porady dietetyka dziecięcegoDla wegemaluch.pl, Monika Skowron, dietetyk dyplomowany. Wegetarianka od ponad 16 lat, od prawie roku weganka. Prywatnie mama 2-letniego weganina. Zafascynowana kulturą Dalekiego Wschodu. Propagatorka zdrowego i aktywnego stylu życia.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Poprzedni Następny
Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Dietetyk

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. ...

Nasiona chia

Nasiona chia

Dietetyk

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Dietetyk

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się...

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Dietetyk

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Dietetyk

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Dietetyk

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Dietetyk

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Dietetyk

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Dietetyk

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dietetyk

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Dietetyk

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetyk

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Dietetyk

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Dietetyk

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Dietetyk

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Dietetyk

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Dietetyk

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna...

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Dietetyk

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dietetyk

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe...

Dyniowe szaleństwo

Dyniowe szaleństwo

Dietetyk

Mało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy...

Ilości produktów i wielkości porcji dla przedszkolaków cz.1

Ilości produktów i wielkości porcji dla …

Dietetyk

W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku...

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Dietetyk

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią...

Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci?

Algi morskie jako źródło omega 3 u dziec…

Dietetyk

Intuicyjnie mogłoby się wydawać, że skoro suplementy kwasu tłuszczowego DHA z rodziny omega 3 skierowane do wegetarian wytwarzane są na bazie alg, same algi powinny być dobrym źródłem tych związków...

Warzywa - zdrowie na talerzu

Warzywa - zdrowie na talerzu

Dietetyk

Stanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj...

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Dietetyk

Często obserwując dania naszej rodzimej kuchni czy to będąc z wizytą u rodziny czy wśród znajomych , obserwuję jak uboga bywa to kuchnia jeśli chodzi o przyprawy. Przyjęło się od...

Co zamiast mleka?

Co zamiast mleka?

Dietetyk

Mleko krowie jest powszechnie uznawane za doskonałe źródło pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy A, witaminy B2, witaminy D i fosforu. Zapominamy jednak o tym, że mleko krowie, jak sama nazwa wskazuje...

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Dietetyk

Pokrzywa to jedna z najbardziej cenionych i wartościowych roślin. Znana była już w starożytności. Badaczom znanych jest ponad 40 gatunków pokrzyw jednak zarówno w Polsce jak i całej Europie najbardziej...

Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

Dietetyk

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org Jeszcze 100 la temu...

Lista zdrowych zamienników

Lista zdrowych zamienników

Dietetyk

Idąc na zakupy bardzo często nie mamy czasu na analizowanie każdej etykiety na danym produkcie. W związku z tym zdarza się, że na naszym stole goszczą towary, których powinniśmy unikać...

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białe…

Dietetyk

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany...

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia?

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzeni…

Dietetyk

Jakość posiłków i atmosfera, w jakiej są spożywane, zależą od środowiska, w jakim obraca się dziecko. Uczy się ono określonych zachowań żywieniowych w oparciu o powtarzające się określone zachowania rodziców...

Alergie jako defekt układu immunologicznego

Alergie jako defekt układu immunologiczn…

Dietetyk

W ostatnich latach notuje się wzrost zachorowań na choroby alergiczne. Alergia jest często powiązana z wieloma schorzeniami np. candidoza czy choroby nowotworowe. Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową. Nietolerancja pokarmowa jest...

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Dietetyk

Jedzenie stanowi jedną z najbardziej podstawowych części naszego życia – dlatego warto postawić je wysoko na liście swoich priorytetów, zacząć od początku. Czas przeznaczony na gotowanie inwestujemy w coś niezmiernie...

Racjonalne żywienie dzieci

Racjonalne żywienie dzieci

Dietetyk

Podstawą zdrowia jest ruch i zabawy na świeżym powietrzu – usprawnia metabolizm, wzmacnia odporność, poprawia apetyt.Produkty zbożowe pełnoziarniste   Warzywa – to podstawowe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, niezbędne w regulacji...

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko dorosłych

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko doro…

Dietetyk

Otyłość to jedna z chorób cywilizacyjnych będąca najczęściej objawem wielu różnych schorzeń lub samodzielną chorobą, spowodowaną zaburzeniami przemiany materii. Nadwagę ma co siódme dziecko w wieku szkolnym. Coraz częściej spotkać...

Naturalne śniadania dla dzieci

Naturalne śniadania dla dzieci

Dietetyk

Śniadanie to baza i energetyczna podstawa na cały dzień. Część dzieci je śniadanie w domu, część swój pierwszy posiłek zjada w przedszkolu. Pisaliśmy już, co dzieci powinny jeść w swoich...

Jadłospis dla dzieciaka

Jadłospis dla dzieciaka

Dietetyk

Nie wiesz jak skomponować jadłospis dla swojego wegedzieciaka? Poniżej podpowiadamy Ci rozwiązanie. Śniadanie Powinno być szczególnie wysokokaloryczne i pełnowartościowe. Dobrze jeśli  zawiera mleko w postaci jogurtu, kefiru lub ciepłego napoju mlecznego (kawa...

Wszystko o glutenie

Wszystko o glutenie

Dietetyk

Co to właściwie jest gluten? Gdzie występuje? Czym się różni celiakia od alergii na gluten? Kto może go spożywać, a kto nie? Jak uzyskać gluten domowymi sposobami? Co to jest...

O wapniu, czy tylko w mleku?

O wapniu, czy tylko w mleku?

Dietetyk

Wapń to jeden z tych makroelementów, o którego wartości jest przekonany każdy rodzic. W organizmie człowieka aż 99% tego pierwiastka znajduje się kościach. Ale wapń w formach jonowych, który znajduje...

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Dietetyk

Przyprawianie potraw w dzisiejszych czasach jest nieco zaniedbaną sztuką. Zatraciliśmy poczucie pełnego, naturalnego smaku przez intensywne stosowanie wzmacniaczy smaku. Wielu ludzi nie zastanawia się, jak te wzmacniające smak substancje wpływają...

Odporność – jak ją wzmocnić?

Odporność – jak ją wzmocnić?

Dietetyk

Jesień i zima to pory roku, gdy nasz organizm jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności, brak witalności i słabe samopoczucie. Zimno i duża wilgoć powietrza wychładza nasz organizm...

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia?

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia…

Dietetyk

Prawidłowe odżywianie dziecka oprócz miłości i właściwej opieki jest jedną z najważniejszych w jego prawidłowym rozwoju. Błędy popełnione w pierwszych latach życia rzutują na dalszy  i nie zawsze są do...

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalczać

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalc…

Dietetyk

Wypróżnienia u zdrowego dziecka powinny odbywać się łatwo i działać po 1-2 godzin po każdym posiłku. Poza tym prawidłowy stolec jest bezwonny, ma konsystencję pół-miękką, bez niestrawionych resztek pokarmu, śluzu...

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?