Login  Login  

 Login  Login    Zamknij  Zamknij  
--- ---

Porady dietetyka

Soja - co i od kiedy?

szkodliwe działanie soiSoja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera witaminy z grupy B, które szczególnie pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz wiele cennych minerałów, takich jak potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor. Soja jest również bogata w błonnik oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość wapnia w mące sojowej jest pięciokrotnie wyższa niż w jajach i dwukrotnie większa niż w mleku krowim. Ze względu na zdecydowanie mniejszą zawartość aminokwasów siarkowych , ziarna soi mają również tę zaletę, że nie powodują dużej utraty wapnia z moczem, tak jak dzieje się to w przypadku nabiału pochodzenia zwierzęcego. Soja w swoim składzie ma również fitoestrogeny (izoflawony i ligniny, hormony roślinne zbliżone w działaniu do ludzkiego hormonu estrogenu), szczególnie cenne dla kobiet. Częste jedzenie soi obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Według badań Uniwersytetu Wake Forest w USA, soja pomaga również utrzymać nasze komórki nerwowe w dobrej kondycji, dzięki zwiększeniu poziomu substancji neurotroficznych (białek podtrzymujących wzrost komórek, powstawanie neuronów a tym samym dających możliwość przeżycia organizmu).

szkodliwe działanie soiSoja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera witaminy z grupy B, które szczególnie pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz wiele cennych minerałów, takich jak potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor. Soja jest również bogata w błonnik oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość wapnia w mące sojowej jest pięciokrotnie wyższa niż w jajach i dwukrotnie większa niż w mleku krowim. Ze względu na zdecydowanie mniejszą zawartość aminokwasów siarkowych , ziarna soi mają również tę zaletę, że nie powodują dużej utraty wapnia z moczem, tak jak dzieje się to w przypadku nabiału pochodzenia zwierzęcego. Soja w swoim składzie ma również fitoestrogeny (izoflawony i ligniny, hormony roślinne zbliżone w działaniu do ludzkiego hormonu estrogenu), szczególnie cenne dla kobiet. Częste jedzenie soi obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Według badań Uniwersytetu Wake Forest w USA, soja pomaga również utrzymać nasze komórki nerwowe w dobrej kondycji, dzięki zwiększeniu poziomu substancji neurotroficznych (białek podtrzymujących wzrost komórek, powstawanie neuronów a tym samym dających możliwość przeżycia organizmu).

Soja - dobro czy zło

 

Stąd też przypuszcza się, że może mieć wpływ na zapobieganie rozwoju demencji starczej czy soja modyfikowana genetyczniechoroby Alzheimera. Z kolei badania na Uniwersytecie Harvarda przedstawiają wnioski, że soja posada działanie przeciwnowotworowe, pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. Jako potwierdzenie tego działania przywołuje się niski odsetek zachorowań na te nowotwory w populacjach azjatyckich, które słyną ze spożywania dużej ilości produktów sojowych.

Niestety wokół „złotego ziarna” narosło w ostatnim czasie wiele negatywnych mitów. Jednym z nich jest podejrzewanie soi o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn (właśnie przez obecność fitoestrogenów) oraz pogarszanie ich płodności już od dzieciństwa. Renshan Ge wraz z zespołem z Rockefellar Population Council w Nowym Jorku wykazał, że jeden z izoflawonów sojowych tzw. genisteina bezpośrednio hamuje aktywność enzymu dehydrogenazy 3 beta hydroksysteroidowej, która razem z innymi hormonami umożliwia reakcje syntezy testosteronu. Skutkiem jest zahamowanie wydzielania tego hormonu przez jądra. Jednak ten problem pojawia się tylko w przypadku znacznego przekroczenia dozwolonej ilości soi. Wegetarianie, weganie czy inne osoby (w tym także dzieci) , które odżywiają się prawidłowo nie muszą się obawiać, że ich dieta zawiera zbyt dużo fitoestrogenów. Dr Jack E. Lewi, szef oddziału endokrynologii wojskowego centrum medycznego w San Antonio uważa, że produkty sojowe w umiarkowanych ilościach powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka.

Minusy spożywania soi

Choć soja jest bardzo zdrowa i lekkostrawna, zawiera (tak jak inne nasiona strączkowe) tioglikozydy, które upośledzają pracę tarczycy (a tym samym ograniczają wchłanianie jodu). Długotrwałe spożywanie nasion w ilościach przekraczających normy, może przyczynić się do powstania wola tarczycowego. Gotowanie i przetwarzanie ziaren zmniejsza zawartość tych szkodliwych substancji o ok. 30%.

Coraz częściej przestrzega się również przed wyciągami soi (izolaty białka itp.), które mogą zawierać rakotwórcze środki proestrogenne. Specjaliści zatem radzą spożywanie raczej ziaren w naturalnej postaci niż suplementów na bazie soi.

W ostatnim czasie pojawiły się również doniesienia o negatywnym wpływie mleka sojowego na zęby. Według badań opublikowanych w Journal of Dentistry, bakterie żyjące w jamie ustnej produkują 5-6 razy więcej kwasu gdy żywią się mlekiem sojowym (w porównaniu do mleka krowiego). Kwas ten z kolei przyczynia się do powstawania płytki nazębnej, która osłabia szkliwo i powoduje powstawanie próchnicy. Myślę jednak, że przy zachowaniu odpowiedniej higieny ten problem da się wyeliminować.

Kontrowersje wzbudza również fakt, iż większość plantacji soi – mimo swojego wschodniego pochodzenia- sprowadzana jest z USA (Brazylia, Argentyna), gdzie pod jej uprawę wycina się lasy tropikalne, a większość ziaren jest modyfikowana genetycznie.

Soja może również uczulać – alergia pojawia się zwykle u dzieci, które są uczulone również na białka mleka krowiego. Natomiast mleko sojowe, które jest dobrym substytutem mleka krowiego, może u niektórych (nie tylko dzieci ale i dorosłych osób) powodować zaburzenia układu pokarmowego, które objawiają się biegunką, bólami brzucha, a nawet wymiotami z towarzyszącą im gorączką.

Jak wprowadzać

Dlatego zawsze należy pamiętać, aby produkty sojowe wprowadzać stopniowo i w niewielkich ilościach. Porcja dla osoby dorosłej, która nie powoduje negatywnych skutków to 50 g ziarna (co zastępuje 1,5 szklanki mleka lub 150 g wołowiny). U dzieci będzie to ilość proporcjonalnie mniejsza i uzależniona od wieku i wielkości małego osobnika. W dziecięcej diecie może się pojawiać już w 10 miesiącu życia w postaci gotowanych i dobrze rozgniecionych ziaren, oczywiście niesolonych. Ziarno musi być odpowiednio przygotowane (namoczone minimum 8 godzin minimalnych dobrze ugotowane - ok. 2 godziny) .Zaczynamy od minimalnych ilości 1-2 łyżeczki, bacznie obserwując reakcję dziecka. Wszelkiego rodzaju zaburzenia jak biegunki, nudności, wysypki powinny zwrócić naszą uwagę i zmusić do odpowiedniego zareagowania (odstawienie produktu z diety, konsultacja z lekarzem pediatrą). Pamiętajmy, że najpierw podajemy tylko czyste ziarno – aż do ukończenia 2 a nawet 3 roku życia. Wszelkie produkty przetworzone jak gotowe pasztety, parówki, wędliny czy kotleciki sojowe gotowe możemy stopniowo wprowadzać dopiero po ukończeniu 3 roku życia dziecka, a najlepiej jeść ich jak najmniej. Nieco wcześniej możemy zacząć podawać tofu o smaku naturalnym. Wyjątek stanowi mleko sojowe, które możemy podawać, po wcześniejszej konsultacji lekarskiej – musi być ono jednak z typowym przeznaczeniem dla małych dzieci (np. Babilon sojowy ) i dobrze, jeśli będzie podawane naprzemiennie z innymi mlekami roślinnymi.

Zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy soi, ja jestem zdecydowanie za zachowaniem umiaru i równowagi. Spożywanie soi naprzemiennie z innymi strączkowymi, szczególnie tymi charakterystycznymi dla naszego klimatu, w ilości nie przekraczającej normy z pewnością nie zaszkodzi ani naszym dzieciom, ani nam dorosłym a wzbogaci i urozmaici naszą dietę. Wybierajmy jednak tylko ziarna z certyfikatem Bio, pochodzące z plantacji ekologicznych, nie modyfikowane genetycznie i pamiętajmy o zachowaniu higieny oraz umiaru.


porady dietetyka dziecięcegoDla wegemaluch.pl, Monika Skowron, dietetyk dyplomowany. Wegetarianka od ponad 16 lat, od prawie roku weganka. Prywatnie mama 2-letniego weganina. Zafascynowana kulturą Dalekiego Wschodu. Propagatorka zdrowego i aktywnego stylu życia.




  • Soja - co i od kiedy?
  • 1
  • 2
  • 3

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Poprz Nast

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane kasze i pseudozboża: jaglana,...

Dyniowe szaleństwo

Dyniowe szaleństwo

Mało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w...

Ilości produktów i wielkości porcji dla …

Ilości produktów i wielkości porcji dla przedszkolaków cz.1

W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku przedszkolnym (3-7 lat) rośnie średnio...


Soja - co i od kiedy? - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl


Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2017. All rights reserved