WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Bataty 6+

Batat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak, roślina uprawna z rodziny powojowatych, pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiana w całej strefie międzyzwrotnikowej z uwagi na jadalne, bogate w skrobię i cukier bulwy korzeniowe (do 3 kg wagi). Spożywane surowe, gotowane lub pieczone, przetwarzane są też na mąkę, płatki, sago.

100 g batatów zawiera:
1,2 g białka,
0,6 g tłuszczu,
21,5 g węglowodanów,
2,5 g błonnika,
320 mg potasu,
47 mg fosforu,
22 mg wapnia,
19 mg sodu,
13 mg magnezu,
0,7 mg żelaza,
2,5 mikrograma witaminy A,
0,04 mg witaminy B1,
0,1 mg witaminy B2,
0,06 mg witaminy PP,
0,22 mg witaminy B6,
25 mg witaminy C,
4 mg witaminy E (najwięcej wśród warzyw),
52 mikrogramy kwasu foliowego,
320 mg potasu,
47 mg fosforu,
22 mg wapnia,
19 mg sodu,
13 mg magnezu,
0,7 mg żelaza.

Bataty zawierają również beta-karoten i polifenole, substancje o działaniu przeciwutleniającym.

 

 







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?