WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Fasolka szparagowa 6+

Fasola szparagowa zawiera dużo witamin z grupy B oraz witaminę C, E i K. Fasolka bogata jest w składniki mineralne: magnez, potas, żelazo. 

Fasolki szparagowej
nie należy jeść na surowo, ponieważ zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania.


Fasola szparagowa pochodzi z rejonów Centralnej i Południowej Ameryki. Była tam hodowana od 7000 lat, zwłaszcza w Meksyku i Peru, skąd pochodzą odpowiednio jej jaśniejsza i ciemniejsza odmiana. Do Europy przywędrowała dopiero wraz z hiszpańskimi konkwistadorami.
Popularna na szerszą skalę stała się dopiero w XIX wieku, za sprawą Francuzów, którzy rozsławili ją w swoim menu.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?