WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Porady dietetyka

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych, jest to jedynie dwucukier sacharoza.

Z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych początkowo uzyskuje się surowy sok, który następnie jest poddawany procesom z zastosowaniem substancji chemicznych, m.in. dwutlenku siarki, siarczanu sodu i ultramaryny.

Cukier biały rafinowany dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii. Energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na bardzo krótki okres czasu.

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych, jest to jedynie dwucukier sacharoza.

Z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych początkowo uzyskuje się surowy sok, który następnie jest poddawany procesom z zastosowaniem substancji chemicznych, m.in. dwutlenku siarki, siarczanu sodu i ultramaryny.

Cukier biały rafinowany dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii. Energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na bardzo krótki okres czasu.

Pobudzający cukier



Cukier ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych. Oznacza to, że po spożyciu produktu z cukrem, np. batonika, szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi i trzustka zostaje gwałtownie pobudzona do pracy. Jednak stężenie glukozy pochodzącej z białego cukru szybko spada, co może spowodować hipoglikemię – a głód powraca.

Nadmierne spożycie cukru jest jednym z czynników powodującym otyłość dzieci i dorosłych. Jest przyczyną zatrzymania wody i soli w organizmie.

Biały cukier

- podrażnia śluzówkę żołądka – powoduje nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów

- niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Przez zniszczenie śluzówki jelit spada w znaczącym stopniu odporność organizmu – układ odpornościowy w 70-80% działa w jelitach. W zaburzonej homeostazie jelit nie będą prawidłowo przyswajane inne substancje odżywcze, w tym białka

- zaburza proces trawienia i wypróżniania, prowadząc do zaparć

- podczas trawienia cukru zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin. Im więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia, fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia

- mocno zakwasza organizm - do wyrównania równowagi zasadowo-kwasowej wykorzystywany jest przede wszystkim wapń, wiedzmy więc, że cukier jest złodziejem minerałów z organizmu, w tym z kości

- uzależnia i powoduje wzrost ryzyka wystąpienia alkoholizmu

- szkliwo zębne i tkanka kostna to najmocniejsze struktury organizmu. Biały cukier może zniszczyć szkliwo zębów w ciągu kilku godzin, penetrując strukturę tkanek zęba. Nadmierne spożycie cukru wiąże się z szybkim rozwojem próchnicy zębów

- niedobory mineralne i witaminowe powodują zaburzenia procesów biochemicznych, np. obniżając działanie enzymów. Zaburzenia w gospodarce mineralnej oraz procesach biochemicznych w organizmie wywołane nadmiernym spożyciem cukru może powodować chroniczne zmęczenie oraz poważne schorzenia w późniejszym wieku, np. osteoporozę, zaburzenia przemian lipidowych (wzrost stężenia cholesterolu i triglicerydów), podniesienie temperatury ciała, podwyższone ciśnienie krwi, choroby układu krążenia, chroniczne infekcje

- spożycie cukru i nagłe wahania spadku wzrostu stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność. Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny

- u dzieci spożywających cukier jest większe ryzyko powstania egzemy niewiadomego pochodzenia czy alergii

Co zamiast białego cukru?

Zamiast rafinowanego cukru można użyć naturalnych substancji słodzących:

cukier nierafinowany, czyli nieoczyszczony - otrzymywany jest z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego bez oddzielenia melasy i kryształków. Zawiera dodatkowo substancje odżywcze jak minerały i witaminy

melasa trzcinowa lub buraczana - produkt powstający podczas produkcji cukru białego – to właśnie w tym gęstym brązowym syropie zawarte są wszystkie dodatkowe substancje odżywcze

Inne substancje słodzące to:

miód naturalny (stosujemy w niewielkich ilościach)

syrop klonowy, kukurydziany

słód jęczmienny

syrop z agawy (jest bardzo słodki, a ma niski indeks glikemiczny)

ksylitol (u dzieci ostrożnie – może działać przeczyszczająco)

lukrecja.

Należy pamiętać, że naturalną i najzdrowszą słodycz dziecko otrzyma w postaci świeżych i suszonych owoców, warzyw takich jak buraki, marchewki, fasolki oraz nasion, orzechów i ziaren zbóż.

autor: Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny Konsultacja merytoryczna: Marek Lorenc.
źródło: www.zdrowyprzedszkolak.org







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Poprzedni Następny
Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Dietetyk

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. ...

Nasiona chia

Nasiona chia

Dietetyk

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Dietetyk

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się...

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Dietetyk

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Dietetyk

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Dietetyk

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Dietetyk

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Dietetyk

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Dietetyk

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dietetyk

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Dietetyk

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetyk

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Dietetyk

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Dietetyk

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Dietetyk

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Dietetyk

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Dietetyk

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna...

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Dietetyk

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dietetyk

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe...

Dyniowe szaleństwo

Dyniowe szaleństwo

Dietetyk

Mało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy...

Ilości produktów i wielkości porcji dla przedszkolaków cz.1

Ilości produktów i wielkości porcji dla …

Dietetyk

W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku...

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Dietetyk

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią...

Soja - co i od kiedy?

Soja - co i od kiedy?

Dietetyk

Soja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera...

Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci?

Algi morskie jako źródło omega 3 u dziec…

Dietetyk

Intuicyjnie mogłoby się wydawać, że skoro suplementy kwasu tłuszczowego DHA z rodziny omega 3 skierowane do wegetarian wytwarzane są na bazie alg, same algi powinny być dobrym źródłem tych związków...

Warzywa - zdrowie na talerzu

Warzywa - zdrowie na talerzu

Dietetyk

Stanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj...

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Dietetyk

Często obserwując dania naszej rodzimej kuchni czy to będąc z wizytą u rodziny czy wśród znajomych , obserwuję jak uboga bywa to kuchnia jeśli chodzi o przyprawy. Przyjęło się od...

Co zamiast mleka?

Co zamiast mleka?

Dietetyk

Mleko krowie jest powszechnie uznawane za doskonałe źródło pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy A, witaminy B2, witaminy D i fosforu. Zapominamy jednak o tym, że mleko krowie, jak sama nazwa wskazuje...

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Dietetyk

Pokrzywa to jedna z najbardziej cenionych i wartościowych roślin. Znana była już w starożytności. Badaczom znanych jest ponad 40 gatunków pokrzyw jednak zarówno w Polsce jak i całej Europie najbardziej...

Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

Dietetyk

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org Jeszcze 100 la temu...

Lista zdrowych zamienników

Lista zdrowych zamienników

Dietetyk

Idąc na zakupy bardzo często nie mamy czasu na analizowanie każdej etykiety na danym produkcie. W związku z tym zdarza się, że na naszym stole goszczą towary, których powinniśmy unikać...

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia?

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzeni…

Dietetyk

Jakość posiłków i atmosfera, w jakiej są spożywane, zależą od środowiska, w jakim obraca się dziecko. Uczy się ono określonych zachowań żywieniowych w oparciu o powtarzające się określone zachowania rodziców...

Alergie jako defekt układu immunologicznego

Alergie jako defekt układu immunologiczn…

Dietetyk

W ostatnich latach notuje się wzrost zachorowań na choroby alergiczne. Alergia jest często powiązana z wieloma schorzeniami np. candidoza czy choroby nowotworowe. Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową. Nietolerancja pokarmowa jest...

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Dietetyk

Jedzenie stanowi jedną z najbardziej podstawowych części naszego życia – dlatego warto postawić je wysoko na liście swoich priorytetów, zacząć od początku. Czas przeznaczony na gotowanie inwestujemy w coś niezmiernie...

Racjonalne żywienie dzieci

Racjonalne żywienie dzieci

Dietetyk

Podstawą zdrowia jest ruch i zabawy na świeżym powietrzu – usprawnia metabolizm, wzmacnia odporność, poprawia apetyt.Produkty zbożowe pełnoziarniste   Warzywa – to podstawowe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, niezbędne w regulacji...

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko dorosłych

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko doro…

Dietetyk

Otyłość to jedna z chorób cywilizacyjnych będąca najczęściej objawem wielu różnych schorzeń lub samodzielną chorobą, spowodowaną zaburzeniami przemiany materii. Nadwagę ma co siódme dziecko w wieku szkolnym. Coraz częściej spotkać...

Naturalne śniadania dla dzieci

Naturalne śniadania dla dzieci

Dietetyk

Śniadanie to baza i energetyczna podstawa na cały dzień. Część dzieci je śniadanie w domu, część swój pierwszy posiłek zjada w przedszkolu. Pisaliśmy już, co dzieci powinny jeść w swoich...

Jadłospis dla dzieciaka

Jadłospis dla dzieciaka

Dietetyk

Nie wiesz jak skomponować jadłospis dla swojego wegedzieciaka? Poniżej podpowiadamy Ci rozwiązanie. Śniadanie Powinno być szczególnie wysokokaloryczne i pełnowartościowe. Dobrze jeśli  zawiera mleko w postaci jogurtu, kefiru lub ciepłego napoju mlecznego (kawa...

Wszystko o glutenie

Wszystko o glutenie

Dietetyk

Co to właściwie jest gluten? Gdzie występuje? Czym się różni celiakia od alergii na gluten? Kto może go spożywać, a kto nie? Jak uzyskać gluten domowymi sposobami? Co to jest...

O wapniu, czy tylko w mleku?

O wapniu, czy tylko w mleku?

Dietetyk

Wapń to jeden z tych makroelementów, o którego wartości jest przekonany każdy rodzic. W organizmie człowieka aż 99% tego pierwiastka znajduje się kościach. Ale wapń w formach jonowych, który znajduje...

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Dietetyk

Przyprawianie potraw w dzisiejszych czasach jest nieco zaniedbaną sztuką. Zatraciliśmy poczucie pełnego, naturalnego smaku przez intensywne stosowanie wzmacniaczy smaku. Wielu ludzi nie zastanawia się, jak te wzmacniające smak substancje wpływają...

Odporność – jak ją wzmocnić?

Odporność – jak ją wzmocnić?

Dietetyk

Jesień i zima to pory roku, gdy nasz organizm jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności, brak witalności i słabe samopoczucie. Zimno i duża wilgoć powietrza wychładza nasz organizm...

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia?

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia…

Dietetyk

Prawidłowe odżywianie dziecka oprócz miłości i właściwej opieki jest jedną z najważniejszych w jego prawidłowym rozwoju. Błędy popełnione w pierwszych latach życia rzutują na dalszy  i nie zawsze są do...

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalczać

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalc…

Dietetyk

Wypróżnienia u zdrowego dziecka powinny odbywać się łatwo i działać po 1-2 godzin po każdym posiłku. Poza tym prawidłowy stolec jest bezwonny, ma konsystencję pół-miękką, bez niestrawionych resztek pokarmu, śluzu...

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?