WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Burak 7+

Buraki są pożywne i lekkostrawne, zawierają duże ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antocyjanów, kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego i szczawiowego), witamin (najwięcej C, B2 i prowitaminy A) oraz związków mineralnych, w tym związków wapnia, żelaza, potasu, sodu, i magnezu.

Witaminy z grupy B, witamina C oraz prowitamina A znajdują się również w młodych liściach i ogonkach buraka, z których gotuje się zupę - botwinę.
Buraki zawierają dwa rzadkie metale: rubid i cez.

Sok z buraków w medycynie ludowej słynie z właściwości oczyszczających dzięki zawartości błonnika. Doskonale wspomaga pracę nerek, ponieważ przyśpiesza wydalanie kwasu moczowego. W tradycji ludowej syrop z buraków stosowano w przypadku anginy, grypy i przeziębienia. Ze względu na dużą zawartość żelaza jedzenie buraków zaleca się zwłaszcza chorym na niedokrwistość, a z powodu zawartości wapnia – osobom z odwapnieniami.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?