Kategoria: od 7 miesiąca
Buraki są pożywne i lekkostrawne, zawierają duże ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antocyjanów, kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego i szczawiowego), witamin (najwięcej C, B2 i prowitaminy A) oraz związków mineralnych, w tym związków wapnia, żelaza, potasu, sodu, i magnezu.
Witaminy z grupy B, witamina C oraz prowitamina A znajdują się również w młodych liściach i ogonkach buraka, z których gotuje się zupę - botwinę.
Buraki zawierają dwa rzadkie metale: rubid i cez.
Sok z buraków w medycynie ludowej słynie z właściwości oczyszczających dzięki zawartości błonnika. Doskonale wspomaga pracę nerek, ponieważ przyśpiesza wydalanie kwasu moczowego. W tradycji ludowej syrop z buraków stosowano w przypadku anginy, grypy i przeziębienia. Ze względu na dużą zawartość żelaza jedzenie buraków zaleca się zwłaszcza chorym na niedokrwistość, a z powodu zawartości wapnia – osobom z odwapnieniami.