WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Owoce

Brzoskwinia 4+

Brzoskwinia jest uprawiana już od 4000 lat. Najpierw w Chinach, potem w Europie i Azji. W Chinach otaczano je czcią i traktowano jako relikwię. Rysunki tych owoców pojawiały się ścianach świątyń, przedmiotach porcelanowych oraz płaskorzeźbach. Samo drzewo nie cieszyło się dobrą sławą. Sądzono, że jest przeklęte przez bogów. Nikt nie ośmielił się go ściąć, a spróchniały ze starości pień palono, a popioły wrzucano do morza.

Brzoskwinia zawiera węglowodany, sole mineralne: magnez, fosfor i potas oraz prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B.

Brzoskwinie najczęściej jada się surowe i są dodawane do ciast. Owoce przetwarza się również na kompot, dżem oraz suszy się.

Z pestek brzoskwini wyrabia się jasnożółty, rzadki olej, który ma delikatny zapachu migdałów. Zawiera około 64% kwasu olejowego, 26% kwasu linolowego, 5,5% kwasu palmitynowego, 2,9% kwasu stearynowego. Olej ma zastosowanie jako baza do masażu.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?