WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Jola Słoma, Mirek Trymbulak. Smak smakuje węchem

Trymbula Słoma
Jak smakuje smak?

Jola Słoma: Smak smakuje węchem. Niestety okazuje się, że bez węchu nie ma smaku. Przekonałam się o tym, gdy po powrocie z Indii zachorowałam na zapalenie płuc, miałam katar, chore zatoki. Przez tydzień nic nie czułam. Byłam w szoku i wpadłam w popłoch, gdy okazało się, że tracąc węch, straciłam również smak. Wtedy do mnie dotarło, że węch i smak to są bardzo bliskie sobie zmysły. Zauważyłam również że smak to konkretne substancje, które są zawarte w produktach, na przykład w marchewce. Bo to nie tylko jej zapach, kolor, ale także smak soli mineralnych i słodyczy, które się w niej znajdują. Smak jest bardzo trudny do zdefiniowania. Ale bardzo łatwy do uzyskania jeżeli się wie co daje smak, aromat a co daje konsystencje.

Jak zachęcić ludzi do sięgania po warzywa? Na przykład rodziców żeby zaczęli podawać dzieciom na przykład brokuł, bakłażana czy kalarepę?
Jola: Zacznijmy od tego, że gdy sami jemy warzywa, to naturalnym zjawiskiem będzie to że dziecko zacznie nas naśladować. Bo ono obserwuje najbliższe otoczenie i od niego przyjmuje pewne wzorce zachowań. Więc jeżeli rodzice jedzą inne potrawy a dziecku podają coś na talerz mówiąc „jedz, bo to jest zdrowe” to się nie uda, bo ono będzie czuło, że dostaje na talerz coś gorszego.

Taki problem najczęściej pojawia się w domach, gdzie rodzice nie jedli warzyw. Ale tutaj wrócę jeszcze do smaku. Bo żeby warzywa dobrze smakowały trzeba je dobrze przyprawić. W kuchni nie powinno zabraknąć na przykład majeranku, tymianku, kurkumy. Dzięki różnorodnym przyprawom potrawa otrzymuje smak i aromat.

Mirek Trymbulak: Często gotujemy na pokazach lub na imprezach ekologicznych, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Gotując, pokazujemy i opowiadamy co robimy. W momencie dodawania przypraw ludzie bardzo często reagują ogromnym zaskoczeniem bo mówiąc „a teraz dodajemy majeranek” nie wrzucamy szczypty, ale całe opakowanie. Dla wielu osób to nie pojęte.

kuchniaplus

Zdarza Wam się namawiać, nakłaniać kogoś do wegetarianizmu?
Mirek: Poprzez nasze książki oraz program telewizyjny staramy się propagować wegetarianizm, ale bardzo rzadko wdajemy się w rozmowy na ten temat. Kiedyś rozmawiałem z moim bratem czy je mięso. Odparł, że bardzo rzadko. Powiedziałem mu żeby w ogóle dał sobie z nim spokój i z niego zrezygnował. I tak się stało. To chyba był jeden raz kiedy wprost powiedziałam komuś żeby odstawił mięso.

Jola: Nie lubię takich rozmów. Zdarzało się, że ktoś w naszym towarzystwie zachwalał smak golonki. Gdy słyszę coś takiego, zaczyna się we mnie gotować i od razu mam ochotę coś powiedzieć na ten temat. Ale milczę i w myślach zaczynam pracować nad sobą żeby się nie dać sprowokować i ponieść emocjom. Taka rozmowa nie ma sensu bo ona nic nie zmieni aja mogę się tylko zdenerwować.

Czym jest dla Was wegetarianizm?
Jola: Etyką. Nie rozumiem ludzi, którzy rozczulają się widząc ptaszka ze złamanym skrzydełkiem albo rannego pieska, a za chwilę jedzą kotlet schabowy. Wychowywałam się w domu, gdzie jadało się mięso. W dzieciństwie słyszałam od mamy, że tak jest świat skonstruowany i tak już jest. Gdy poznałam prawdę skąd się ono bierze, miałam żal do mamy, że ‘’mnie oszukała’’.

Mirek:
To są wartości, które wyznajemy przede wszystkim swoim sposobem życia. Od czasu gdy nie pijemy alkoholu, nie jemy mięsa, jajek, zmieniło się nasze podejście do wielu spraw na przykład jeżeli kocham zwierzęta to ich nie krzywdzę. Żyjemy w zgodzie z sobą, z naturą.

Dlaczego w Polsce można jeszcze usłyszeć, że wegetarianizm to dziwactwo?
Jola: Bo ludzie się boją. Matki wegetarianki pod presją rodziny wracają do mięsa, ponieważ jak dziecko nie będzie go jadło to będzie chore i krzywe. A przecież nie chcą robić źle. Poza tym większość „przeciwników” uważa, że przygotowywanie warzyw jest czasochłonne i drogie. Najczęściej wtedy zadaję pytanie „a ile kosztuje kilogram polędwicy?”. Okazuje się, że warzywa są tańsze. Ile zapłacimy za buraki, marchew czy ziemniaki? Poza tym naprawdę bardzo dużo fajnych, zdrowych rzeczy można kupić w tanich sklepach. Wystarczy chcieć.

Mirek:
Na szczęście w Polsce wegetarianizm ma się coraz lepiej. Gdy gotujemy na różnych imprezach ekologicznych przychodzi tam dużo starszych ludzi, co nas bardzo cieszy. To jest dowód, że coś zaczyna się zmieniać. I chęć poznania kuchni wegetariańskiej nie dotyczy już tylko młodych ludzi. Tym osobom przestaje być obojętne co kupują. Zaczynają coraz częściej sięgać po zdrowe jedzenie.

Projektujecie ubrania. Czy tworząc je macie wpływ z czego będą wykonane?
Jola: Tak. Zawsze postępujemy w zgodzie z sobą. To co projektujemy jest nasze od początku do końca. Nic nie może być wbrew nam bo to wtedy nie będzie nasze.

Mirek: Nie szyjemy z nauralnych skór i futer. Sami nie nosimy skórzanych butów i pasków.

Najpierw książka „Atelier Smaku. 108 potraw kuchni wegetariańskiej” a później program kulinarny w kuchnia+. Jak trafiliście do studia telewizyjnego?
Jola: To chyba zasługa naszych znajomych. Po wydaniu książki bardzo często słyszeliśmy – macie fajne przepisy czemu nie pójdziecie z tym do telewizji. Tyle razy to słyszeliśmy, że w końcu poszliśmy. Niestety większość telewizji jak usłyszała o programie o kuchni wegetariańskiej, to nam od razu podziękowali. Na szczęście Kuchnia+ to kanał dla miłośników gotowania i dlatego znalazło się tam dla nas miejsce.

Mirek: Program ma coraz większą oglądalność. Dla nas jest to znak, że ludzie chcą poznawać i odkrywać nowe potrawy i smaki. Mam nadzieję, że jesteśmy dla nich inspiracją żeby samemu zacząć tworzyć w kuchni nowe rzeczy.

Zaryzykuję stwierdzenie, Wasz program ma na celu zachęcenie ludzi aby zaczęli sięgać po warzywa a rzadziej po mięso?

Jola: Moim zdaniem najważniejszą rzeczą w gotowaniu i mówieniu o nim jest smak. Nie można zachęcić ludzi do spróbowania mówiąc, że to jest dobre, a to nie bo cierpią zwierzęta bo na ludziach nie robi to wrażenia. Ale można ich przekonać i kupić dobrym smakiem. Uważamy że początek wegetarianizmu to bardzo dobre przyprawianie i dosmakowywanie potraw. Nie ma co na początkowej drodze wegetarianizmu mówić jedzcie tylko kasze, nie dodawajcie cukru i nie smażcie bo warzywa są zdrowe. Ludzie zrezygnują z diety wegetariańskiej bo jest niesmaczna. Zaczyna się się od tego, że człowiek zaczyna odejmować, odejmować aż w końcu sam, świadomie zaczyna wyeliminowywać mięso z diety i czuje smak warzyw.

Skąd czerpiecie inspiracje do swojego programu?
Jola: Przede wszystkim z podróży.

Mirek: Rozpoczęliśmy projekt, w którym gotujemy w różnych restauracjach i pokazujemy jak i co można gotować bez mięsa. Restauratorzy bardzo często są zdziwieni, że można i jest to smaczne albo że bez jajek można upiec ciasto. Choć jeszcze czasami ktoś nam proponuje owoce morza (śmiech) bo przecież to nie mięso (śmiech)

Jakie macie plany? Może nowa książka?
Jola: Na razie nie. Nasze książki nie są tanie, bo jak zawsze muszą i są one nasze. Bo oprócz pięknych zdjęć są również zapachy, wszywane metki, pergaminowe kartki. Taka produkcja kosztuje, a to nie są najlepsze czasy na sprzedaż książek. Poczekamy, zobaczymy.

Mirek: Teraz skupiamy się, o czym już mówiłem, na spotkaniach z różnymi restauratorami czyli serią ‘’ATELIER SMAKU na szlaku’’. Razem z nimi gotujemy i pokazujemy im nieznaną do tej pory kuchnię wegetariańską, nawet wegańską i na dodatek bezglutenową. Chcemy aby w restauracjach każdy mógł znaleźć coś dla siebie.


Dla wegemaluch.pl Jola Słoma i Mirek Trybmulak, wegetarianie, projektanci mody, autorzy dwóch książek "Nakarmić duszę" i "Ubrać duszę". Rozmawiała Magdalena Sikoń.









Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poprzedni Następny
Jesteśmy otwarci na współpracę

Jesteśmy otwarci na współpracę

Wywiad

Podstawowa szkoła imienia Stanisława Kostki Potockiego nr. 261, lokalizacja warszawski wilanów. Od razu, bez owijania w bawełnę poruszam temat stołówki. Muszę przyznać, że dawno nie byłam tak miło zaskoczona. Pełna współpraca - wegetarianizm - proszę...

Zdrowie na talerzu, rozmowa z Iwoną Kibil, specjalistą ds. żywienia

Zdrowie na talerzu, rozmowa z Iwoną Kibi…

Wywiad

Od kiedy i dlaczego zostałas weganką? Jestem weganką od kilku lat (nie potrafię dokładnie sprecyzować od kiedy) i przechodziłam w ten nurt żywienia stopniowo. Od czasu liceum byłam wegetarianką jedzącą nabiał...

Polskie Towarzystwo Dietetyki. Prawidłowe odżywianie to styl życia, dr. inż. Danuta Gajewska

Polskie Towarzystwo Dietetyki. Prawidłow…

Wywiad

Temat zdrowego i świadomego jedzenia zagościł na dobre w m.in. mediach i internecie. Czy to jest nowa moda, która zaraz minie? To nie jest krótkotrwała moda na zdrowe żywienie tak jak...

Urszula Dudziak, Życie jest cudowne

Urszula Dudziak, Życie jest cudowne

Wywiad

Zostajesz poproszona o napisanie piosenki obrazującej Twoje życie. Jaki miałaby ona tytuł? Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Ja traktuje to wszystko co mnie spotkało, to moje...

Czesław i Elżbieta Lang, weganizm - nasza droga do zdrowia

Czesław i Elżbieta Lang, weganizm - nasz…

Wywiad

Kiedy i dlaczego zmieniliście styl życia? Czesław Lang:Stało się to trochę przypadkiem, trochę też z konieczności rzeczy, ponieważ w pewnym momencie mojego życia miałem problemy ze zdrowiem. Miałem problemy z arytmią, miałem...

Wegetarianizm po czesku, rozmowa z Jitka Skočková

Wegetarianizm po czesku, rozmowa z Jitka…

Wywiad

Ilu wegetarian i wegan jest w Czechach? Dysponujemy tylko badaniami przeprowadzonymi w 1999 roku przez firmę Stemmark. Według ich raportu w Republice Czeskiej żyje ok. 2% wegetarian. To jednak są już...

Przemoc to forma bezsilności, rozmowa z Lucyną Kicińską z Fundacji Dzieci Niczyje

Przemoc to forma bezsilności, rozmowa z …

Wywiad

Przemoc co kryje się pod tym słowem? Jak je rozumieć? Przemoc to bardzo szerokie pojęcie. To nie tylko bicie, które pozostawia widoczne ślady – siniaki, zadrapania czy złamaną rękę, to także...

Wege po angielsku, rozmowa z Liz O'Neill z brytyjskiego The Vegetarian Society

Wege po angielsku, rozmowa z Liz O'Neill…

Wywiad

Jaki jest stosunek Anglików do wegetarianizmu i weganizmu? Wegetarianizm jest traktowany jak coś 'normalnego', natomiast weganizm staje się coraz bardziej popularny. Oczywiście argumenty na rzecz weganizmu są powszechnie znane. Jednak większość...

Wegetarianizm w wydaniu bułgarskim - rozmowa z Lubomir'em Stoyanov'em

Wegetarianizm w wydaniu bułgarskim - roz…

Wywiad

Ilu wegetarian żyje w Bułgarii?Nie ma oficjalnych statystyk, ale sądzę, że jest to około 2-3% populacji.Od kiedy działa Wasza organizacja i ilu ma członków?Bułgarski wegetarianim i weganizm odrodził się w...

Mariusz Gierszewski, dziennikarz radia Zet. Wege dla mediów nie istnieje

Mariusz Gierszewski, dziennikarz radia Z…

Wywiad

Wegetarianizm i weganizm to tematy medialne czy tematy, których nie warto podejmować?To tematy, które trzeba podejmować, ale warto pamiętać, że dla mainstreamowych mediów są to tematy poboczne. Media ogólnopolskie sięgają...

Dieta tradycyjna jest dietą zabójczą, rozmowa z Prof. Januszem Książykiem

Dieta tradycyjna jest dietą zabójczą, ro…

Wywiad

Dieta wegetariańska wśród dzieci wzbudza wiele kontrowersji. Jak to się stało że Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" promuje ten sposób żywienia? Zespół lekarzy z CZD wychodzi z założenia, że promowanie...

Wegetarianizm, to spokojna, kojąca muzyka. Piotr Sawicki -  Pola Quartet Jazz

Wegetarianizm, to spokojna, kojąca muzyk…

Wywiad

Świat muzyka to świat dźwięków - czy od razu po przebudzeniu - obrazy, słowa, gesty układają się w nuty?Raczej melodie pojawiają się w mojej głowie pod wpływem różnych emocji. To...

Magdalena Środa. Mój wegetarianizm jest procesem

Magdalena Środa. Mój wegetarianizm jest …

Wywiad

Coraz częściej i głośniej mówi się o wegetarianizmie i wegetarianach. Ale również przy tej okazji przeciwnicy mają bardzo dużo do powiedzenia. Dlaczego w Polsce nie ma tolerancji dla nietradycyjnego życia?Bo...

Agnieszka Kaczanowska. Matki to mistrzynie zarządzania czasem.

Agnieszka Kaczanowska. Matki to mistrzyn…

Wywiad

Mama +dziecko + praca czy jedna kobieta może połączyć te składniki bez rezygnacji z siebie i swojego życia? Być może to mieszanka wybuchowa ;-) ale jakże ekscytująca! A tak na serio...

Stop dla doskonałości rozmowa z Martą Szyszko, założycielką bloga Niedoskonałamama.pl

Stop dla doskonałości rozmowa z Martą Sz…

Wywiad

Czym jest doskonałość w oczach kobiet - matek?Dobre pytanie! Myślę, że niemały mętlik wprowadza obraz medialny i oczekiwania społeczne. Matka, która w pełni oddaje się wychowaniu dzieci, jest na cenzurowanym, bo...

Fanatyzm jest niezdrowy, rozmowa z psycholog Dorotą Hołówką

Fanatyzm jest niezdrowy, rozmowa z psych…

Wywiad

Wegetarianizm i weganizm to tylko dieta czy również sposób myślenia, życia?Dla mnie jest to przede wszystkim sposób życia. Zauważyłam dużą zależność pomiędzy rozwojem osobistym, a sposobem odżywiania się, im więcej...

Pozytywna nienormalność, rozmowa z Anitą, matką i testerką kosmetyków

Pozytywna nienormalność, rozmowa z Anitą…

Wywiad

Od kiedy testujesz kosmetyki dla dzieci i kobiet?Kosmetyki dla kobiet testuję od czasu kiedy ich zaczęłam używać – jak każda z nas. Przecież kupując nowy kosmetyk nigdy nie ma się...

Julia Pietrucha. Nie godzę się na cierpienie zwierząt

Julia Pietrucha. Nie godzę się na cierpi…

Wywiad

Życie jest.... zaskakujące. Wiele rzeczy dzieje się obok nas, ale często nie zwracamy na nie uwagi. Dlatego staram się mieć otwarty umysł, słuchać ludzi, rozmawiać z nimi, żeby niczego nie przeoczyć. Budzi...

Katarzyna Bogucka. O ilustrowaniu dziecięcego świata

Katarzyna Bogucka. O ilustrowaniu dzieci…

Wywiad

Dzieci to bardzo wymagający odbiorcy - nie boi się Pani konfrontować swojej wizji ze światem Najmłodszych?Dzieci to przede wszystkim bardzo otwarci odbiorcy. Ich świat, a może bardziej jego otoczenie jest...

Lucyna Wieczorek. Dojrzewalnia róż

Lucyna Wieczorek. Dojrzewalnia róż

Wywiad

Dojrzewalnia Róż - co kryje się pod tą nazwą?Dojrzewalnia to przestrzeń sprzyjająca rozwojowi. Jesteśmy siecią kobiecych organizacji, które współpracują realizując projekty rozwojowe dla kobiet takiej jak właśnie startujący Festiwal PROGRESSteron...

Dominika Zaręba. Ekożycie bez granic

Dominika Zaręba. Ekożycie bez granic

Wywiad

Ekoturystka - brzmi ciekawie, intrygująco, ale również tajemniczo. Co kryje się pod tym hasłem?Ekoturystyka to styl podróżowania bliskiego naturze, aktywny i poznawczy. To podróżowanie w miejsca wyróżniające się bogactwem przyrody...

Marta Sobiło. Bo prawdziwe BLW dzieje się ‘przy okazji’

Marta Sobiło. Bo prawdziwe BLW dzieje si…

Wywiad

Wegetarianizm to dla Ciebie?Coś o co starałam się bardzo długo. Od lat. Pierwsza próba w 1LO- jakieś 15 lat. Pół roku bez mięsa, cała rodzina z wieczną pretensją. Ostatecznie pogorszył...

Agnieszka Mocarska. Wszystko ma duszę

Agnieszka Mocarska. Wszystko ma duszę

Wywiad

Wegetarianizm to dla Ciebie?Compassion over cruelty. Podoba mi się świat, w którym nie zabija się, nie poniża – ogólnie nie używa nikogo. Bliski jest mi indiański animizm, według którego wszystko...

Karolina Gruszka. Wegetarianizm jest spójną częścią mnie

Karolina Gruszka. Wegetarianizm jest spó…

Wywiad

Od kiedy i dlaczego została Pani wege?Wegetarianką zostałam w siódmej klasie podstawówki. Wspólnie z przyjaciółką zaczęłyśmy interesować się problemami związanymi z ekologią, ochroną zwierząt. Po raz pierwszy prawdziwie uświadomiłam sobie...

Zwierze nie jest rzeczą wywiad z Cezarym Wyszyńskim

Zwierze nie jest rzeczą wywiad z Cezarym…

Wywiad

Budzisz się rano i o czym myślisz?Zastanawiam się czy będą dzisiaj korki w drodze do siedziby fundacji, co jest do zrobienia tego dnia – chyba o tym samym, co każdy...

Michał Olszański. Zwierzęta uczą miłości

Michał Olszański. Zwierzęta uczą miłości

Wywiad

Świat bez zwierząt byłby……Świat bez zwierząt byłby pusty i bezbarwny. W Pana domu schronienie znalazły cztery psy i dwa koty. Jak do Pana trafiły i czym Pana ujęły?Od 20 lat mieszkamy...

Pies za kratkami wywiad z mjr Romanem Paszko

Pies za kratkami wywiad z mjr Romanem Pa…

Wywiad

„W ludziach więcej rzeczy zasługuje na podziw niż na pogardę”  A Camus Przyjaciele, czyli pies w celiPod taką nazwą programu kryje się przyjaźń jaka tworzy się pomiędzy skazanymi, biorącymi udział w programie...

Magda Kumorek - Życie jest cudem

Magda Kumorek - Życie jest cudem

Wywiad

Magda Kumorek to spokojna woda czy nieokiełznany żywioł? Morze, które czasem bywa wzburzone. Czym jest dla Pani życie? Cudem. Co ceni a czego nienawidzi Pani u ludzi? Cenię szczerość i pasje ,nie lubię chamstwa i...

Patrycja Kosiarkiewicz - Słucham duszy

Patrycja Kosiarkiewicz - Słucham duszy

Wywiad

Wegetarianizm to dla Pani? Jedyna opcja. Od kiedy i dlaczego została Pani wegetarianką? Jestem vege od 1998. Dlaczego? Cóż, z powodów duchowych. Praktykuję pracę nad świadomością - gdy się to robi na poważnie...

Paulina Przybysz - Świat będzie lepszy

Paulina Przybysz - Świat będzie lepszy

Wywiad

Bycie wege to dla Ciebie....Rzecz naturalna. Zjedzenie mięsa jest dla mnie abstrakcyjne jak spożycie na przykład kawałka styropianu. Po prostu nie wiem po co miałabym robić coś tak dziwnego i...

Agata Buzek. Świadomy wegetarianizm

Agata Buzek. Świadomy wegetarianizm

Wywiad

Wegetarianizm to dla Pani.... Naturalna i prosta konsekwencja moich przekonań.Kocham zwierzęta i nie wyobrażam sobie że raz się nimi zachwycam, głaszczę, a za chwilę zjadam – i nie pamiętam że w...

Małgorzata Desmond o wegedzieciakach

Małgorzata Desmond o wegedzieciakach

Wywiad

Jak współczesna medycyna zapatruje się na dietę wegetariańską i wegańską wśród dzieci? Największe medyczne bądź żywieniowe organizacje na świecie, takie jak American Dietetic Association (Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków), British Dietetic Association (Brytyjskie...

Sylwia Chutnik, prezes Fundacji MaMa dla wegemaluch.pl

Sylwia Chutnik, prezes Fundacji MaMa dla…

Wywiad

Sywila Chutnik to cicha woda czy trudny do ujarzmienia żywioł? To, oczywiście, zależy od sytuacji. Zazwyczaj jestem jednak spokojnym żywiołem.   Jesteś prezesem fundacji MaMa, czym się zajmujecie? Nasza fundacja zajmuje się szeroko pojętymi...

Dezerter dla WegeMaluch.pl

Dezerter dla WegeMaluch.pl

Wywiad

Wegetarianizm to tylko dieta czy też sposób na życie?Krzysztof Grabowski: Myślę, że jedno i drugie. Jeżeli podjęło się świadomą decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa, to siłą rzeczy wybrało się...

Barbara Labuda, wegetarianka od 20 lat

Barbara Labuda, wegetarianka od 20 lat

Wywiad

Jak wegetarianizm pojawił się w Pani życiu?Wegetarianizm pojawił się w moim życiu przeszło 20 lat temu, głownie dzięki  rozmowom o tym w jaki sposób hodowane są zwierzęta na ubój i...

Maria Szyszkowska 'O istocie wegetarianizmu'

Maria Szyszkowska 'O istocie wegetariani…

Wywiad

Wegetarianizm to dla Pani...Wegetarianizm jest dla mnie wyrazem szacunku dla zwierząt. Jest też zarazem protestem wobec swoistego kanibalizmu. Jest też wyrazem protestu wobec bestialskich metod hodowli drobiu i bydła. Jest...

Jedynie mądrze przemyślany, zbilansowany jadłospis wegetariański może być zdrowy.

Jedynie mądrze przemyślany, zbilansowany…

Wywiad

Rozmowa z Agnieszką Biernat, weganką od 21 lat, terapeutą-dietetykiem, właścicielką Gabinetu Dietoterapii na temat znaczenia diety w życiu dziecka w okresie niemowlęctwa oraz przedszkolnym. Dlaczego dieta odgrywa tak ważna rolę w...

Natalia Przybysz - jest mi coraz lepiej wśród bliskich

Natalia Przybysz - jest mi coraz lepiej …

Wywiad

O swoim prywatnym wegeświecie dla wegemaluch.pl opowiada Natalia Przybysz - Od kiedy i z jakich powodów przeszłaś na wegetarianizm?To było chyba w piątej klasie podstawówki. Nasza mama próbowała wszystkiego by wyleczyć się...

Każdy ma prawo decydować o tym, co znajduje się na jego talerzu.

Każdy ma prawo decydować o tym, co znajd…

Wywiad

Z Moniką Mrozowską o byciu "wege" - Wegetarianizm jest dla Ciebie......czymś tak naturalnym jak oddychanie :-) - Jak wegetarianizm kształtuje osobowość młodego człowieka?Bardzo wpływa na wzrost empatii i mam wrażenie, że...

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?