Kategoria: od 8 miesiąca
Melon wraz z arbuzem, dynią, ogórkiem i cukinią - zaliczany jest do jednorocznych roślin dyniowatych. Ten wyjątkowo smaczny owoc znany był już kilkaset lat temu. Pochodzi z Azji lub Afryki. Do Polski przywędrował w XVII wieku z rejonu Morza Czarnego, upowszechnił się, gdy magnaci zaczęli go uprawiać w oranżeriach.
Miąższ melona, w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny lub soczysty, ale również mdły lub gorzkawy.
Melon jest barwy białej, żółto-zielonej lub pomarańczowej. Niezależnie od tego każdy melon w około 90 procentach zawiera wodę, ma również w sobie dużo cukru ok. 16% i beta-karotenu. Wszystkie odmiany są niskokaloryczne i bogate w witaminy A, P i C, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas oraz karoteny, pektyny, sole mineralne.
Sok z dojrzałego melona w upalne dni znakomicie gasi pragnienie, a nektar ma właściwości przeczyszczające i moczopędne.