WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Owoce

Śliwki 8+

Wszystkie gatunki śliwek mają podobne wartości odżywcze. Zawierają witaminy C i P (rutyna), z grupy B (wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie) oraz beta-karoten. Składniki mineralne występujące w śliwkach to potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Należy jednak pamiętać, że śliwki podobnie jak wszystkie owoce zawierają dużo cukru (aż 12 proc.) i w związku z tym dostarczają dużo kalorii- zależnie od gatunku mogą mieć 80-120 kcal w 100 g.

Śliwki działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, przez co zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. To korzystne dla układu pokarmowego działanie zawdzięczamy dużej zawartości pektyn w tych owocach. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody.

Zdaniem badaczy obecna śliwka europejska to połączenie tarniny (Prunus spinosa) i śliwy wiśniowej (Prunus cerasifera) - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też przyjmuje się, że to właśnie tam powstała dzisiejsza śliwka. Śliwy do uprawy zostały wprowadzone przez Syryjczyków i Persów, a w Europie przez Greków i Rzymian. Uprawa śliwki szybko rozprzestrzeniła się na cały kontynent. Na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej śliwki pojawiły się wraz z angielskimi kolonistami, a na zachodnim z hiszpańskimi misjonarzami. Stany Zjednoczone nadal pozostają największym producentem śliwek, również tych suszonych.

Wyróżniamy kilka podziałów tych owoców. Ze względu na kształt oraz wielkość - renklody, węgierki, mirabelki, śliwki okrągłe, jajowate i owalne. Natomiast dzieląc śliwki według odmian deserowych - renklody: althana, zielona i ulena oraz węgierki - włoska, zwykła, łowicka oraz inne odmiany, takie jak herman, kirka, brzoskwiniowa i królowa Wiktoria.

Z renklody zielonej i węgierki zwykłej można przygotowywać pyszne dżemy, powidła lub kompoty. Wybierając śliwki na przetwory należy zwrócić uwagę, aby miąższ łatwo oddzielał się od pestki. Pestki zawierają bowiem trującą dla organizmu amygdalinę, związek którego jednym ze składników jest kwas pruski.

Odmianą nadającą się wyłącznie do robienia przetworów jest mirabelka.

Medycyna ludowa stosowała śliwki jako środek odwadniający w żywieniu związanym z gośćcem, chorobami nerek, reumatyzmem, a także przy przeczyszczaniu. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Nie wskazane jest spożywanie śliwek przez cukrzyków oraz osób z nadwagą. Śliwki chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają rozwojowi nowotworów, a nawet poprawiają humor.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?