WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Porady dietetyka

Przyprawy na dziecięcym talerzu

porady dietetyka dziecięcegoCzęsto obserwując dania naszej rodzimej kuchni czy to będąc z wizytą u rodziny czy wśród znajomych , obserwuję jak uboga bywa to kuchnia jeśli chodzi o przyprawy. Przyjęło się od lat, że dominującymi przyprawami na naszych stołach są sól i pieprz lub – o zgrozo! – brązowy płyn pełen chemii a zwany wdzięcznie maggi. I ten stan dotyczy nie tylko nas dorosłych, ale często przedkłada się również na nasze dzieci.

Niestety jesteśmy zdominowani przez dwa skrajne smaki – słodki (za sprawą cukru) i słony (za sprawą soli właśnie). Dosalamy i dosładzamy obficie zapominając o konsekwencjach zdrowotnych. Jednak to co nam, dorosłym nie od razu szkodzi, może bardzo szybko zaszkodzić naszym pociechom, szczególnie tym najmłodszym.

porady dietetyka dziecięcegoCzęsto obserwując dania naszej rodzimej kuchni czy to będąc z wizytą u rodziny czy wśród znajomych , obserwuję jak uboga bywa to kuchnia jeśli chodzi o przyprawy. Przyjęło się od lat, że dominującymi przyprawami na naszych stołach są sól i pieprz lub – o zgrozo! – brązowy płyn pełen chemii a zwany wdzięcznie maggi. I ten stan dotyczy nie tylko nas dorosłych, ale często przedkłada się również na nasze dzieci.

Niestety jesteśmy zdominowani przez dwa skrajne smaki – słodki (za sprawą cukru) i słony (za sprawą soli właśnie). Dosalamy i dosładzamy obficie zapominając o konsekwencjach zdrowotnych. Jednak to co nam, dorosłym nie od razu szkodzi, może bardzo szybko zaszkodzić naszym pociechom, szczególnie tym najmłodszym.

Przyprawy w diecie dziecka



Zatem jak i co wprowadzać do diety dziecka, jeśli chodzi o przyprawy?
Można by rzec, że co kraj to inna tradycja – w krajach zachodnich dominuje ostrożność i przyprawy dla dzieckastopniowanie smaków, zaś w krajach takich jak Meksyk czy Indie od małego dzieciom podaje się pikantne, ostre przyprawy. I jest w tym pewna metoda. Regiony świata, gdzie higiena żywienia czy źródła pitnej wody nie są doskonałej jakości – pikantne i ostre przyprawy świetnie chronią przed zakażeniami układu pokarmowego. My jednak żyjemy w o niebo lepszych warunkach i nasz schemat wygląda nieco inaczej.

Pierwszy miesiąc, w którym wprowadzamy nowe produkty do diety maluszków (na ogół jest to 5-6 miesiąc życia w zależności od tego czy do tej pory karmiliśmy piersią czy sztucznie, i czy dziecko prawidłowo przybiera na wadze) pozostawmy całkowicie neutralny tzn. nie przyprawiajmy niczym. Niech dzieci testują, niech się uczą, poznają. W tym okresie maluchy i tak będą jadły niewielkie ilości – na ogół nową potrawę czy też produkt podaje się w ilości 3-5 łyżeczek, zależnie od reakcji dziecka. Kiedy okres pierwszego testowania mamy już za sobą możemy poczynić krok dalej i zacząć gotować pełną parą.

Odświeżmy zatem naszą pamięć i powróćmy do natury. Mamy do dyspozycji cały szereg przypraw ziołowych, które nie tylko nie szkodzą, ale i usprawniają funkcjonowanie organizmu.

Sól

Na początek wrócę do tej nieszczęsnej soli ponieważ tu najczęściej popełniamy błędy żywieniowe. Choć nam dorosłym, o wykształconym już smaku i pewnych preferencjach, może się to wydać straszne jako normę dla dzieci przyjmuje się zero soli aż do ukończenia pierwszego roku życia. Tak, tak. Nie solimy zupek ani żadnych innych potraw, mimo iż dla nas są one mdłe. Pamiętajmy, że małe dziecko nie ma takiego poczucia smaku jak my, właściwie nie ma żadnego poczucia smaku – poza słodkim za sprawą matczynego mleka- bo wszystko jest nowością. Mały człowiek w wieku około 5-6 miesiąca dopiero uczy się, co to znaczy smak jedzenia i tego procesu nie powinniśmy zaburzać. Sól jest mordercą smaku. Mało tego – dziecięce nerki nie radzą sobie z nadmiarem soli, ponieważ razem z nią wchłaniana jest duża ilość wody, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Sól pogarsza przyswajanie wapnia – jednego z najważniejszych składników w diecie naszych rosnących dzieci. I na koniec o soli: ma ona silny związek z powstawaniem nadciśnienia tętniczego i chorób serca w przyszłości.

Zioła

Najlepiej jeśli mamy do dyspozycji świeże zioła, a już całkiem rewelacyjnie byłoby hodować je samemu w domu, ogródku czy balkonie (z własnego doświadczenia wiem, że można to zrobić nawet na bardzo małym balkonie lub parapecie). Zyskujemy wówczas pewność, że nie są one zaprawiane żadnymi nawozami sztucznymi.

Nie wszystkie zioła jednak możemy podać najmłodszym.

Po 6. miesiącu:
koperek w diecie dziecka- koperek – nie muszę chyba przypominać, że jest to jedno z najbardziej popularnych ziółek dla dzieci, o działaniu wiatropędnym. Koperek pomaga przy bólach żołądka, kolkach (ale uwaga! U niektórych dzieci może wzmagać bóle – testujmy rozsądnie) i kłopotach z trawieniem. Koper ogrodowy ponadto należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne takie jak wapń, żelazo, fosfor, a także prowitaminy A, witaminy D, E, K, B1, B2, B6, a nawet B12 oraz wit. H. Bardzo duże ilości wit. C oraz inne związki i substancje czynne oraz olejki lotne stanowią o wysokiej wartości tej rośliny. Zamiast aptecznej herbatki czy też granulatu lepiej podajmy niewielką ilość świeżego koperku do zupki czy sałatki.

- natka pietruszki – usprawnia nerki, ponieważ działa moczopędnie. Tylko w jednej łyżeczce świeżej natki znajduje się tyle witamin i składników mineralnych ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dziecka. Szczególnie bogata w witaminę C oraz żelazo a także prowitaminę A. Podnosi odporność organizmu i chroni przed infekcjami. Dodajemy do zupek, posypujemy nią ziemniaczki, kasze, surówki.

- kminek – kolejne ziółko pomocne w problemach trawiennych. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia przyswajanie pokarmu, działa przeciwbakteryjnie, łagodzi wzdęcia i bóle brzuszka. Dodajemy do buraków, kapusty a także w późniejszych miesiącach do białego sera, kotlecików zbożowych czy własnych wypieków (chleb, bułeczki itp.).

Po 10. miesiącu

- szczypiorek – poprawia odporność, działa przeciwzapalnie. Zielone liście zawierają dużo witaminy karmienie dzieckaC (50-100mg na 100g), karoten, witaminę B2 a także sód, potas, fosfor oraz żelazo. Ponadto szczypiorek przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie krwi i zwiększa apetyt. Dodajemy do kanapek, past twarogowych, jajecznych, zapiekanek, zup (fasolowa, ziemniaczana) oraz sosów. Ilość uzależniona jest od preferencji smakowych naszego malucha, ponieważ ostry smak nie zawsze jest tolerowany od pierwszego kęsa.

- bazylia – Tu do wyboru mamy różne odmiany – lemon, tai, pepper, purple itd. Bazylia stanowi nie tylko świetny dodatej smakowy ale także ma szereg właściwości uznawanych za lecznicze czy wspomagające. Między innymi poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, pobudza apetyt, działa słabo wiatropędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Powszechnie uważa się, że działa również przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i stymuluje energetycznie, dodaje sił – jej działanie porównywane jest do melisy. Doskonała do potraw warzywnych, szczególnie dobrze komponuje się z pomidorami a także z twarożkiem.

- cynamon – jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Poprawia trawienie, zwiększa apetyt, działa przeciwbiegunkowo. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, usprawnia pamięć, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, wspomaga leczenie infekcji grzybiczych, jest naturalnym konserwantem. Dzieci na ogół bardzo lubią charakterystyczny smak cynamonu. Dodajemy go do deserów, do ryżu na słodko, do musów owocowych, dżemów, domowych wypieków. W krajach azjatyckich cynamon dodawany jest również do dań warzywnych, może więc warto wzbogacić i naszą rodzimą kuchnię o ten smak.

- goździki - mają działanie rozgrzewające, pomagają przy przeziębieniach oraz infekcjach, bólach brzucha. W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej olejek z goździków stosowany jest przy bólach np. zębów. Ponadto są używane jako łagodne środki wiatropędne, poprawiają perystaltykę jelit a także jako naturalne środki przeciwrobacze. Dodajemy do kompotów, soków, ciast, pierników. Podobnie jak w przypadku cynamonu polecam poeksperymentować z niewielkimi ilościami do dań warzywnych.

Po 1. roku

czosnek w diecie dziecka- czosnek – powszechnie znane działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Czosnek poprawia odporność a także trawienie. Ma działanie przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybicze; potrafi również rozprawić się z pasożytami oraz jest świetnym przeciwutleniaczem.
Charakterystyczny, ostry smak i zapach nie od razu przypadną do gustu naszym pociechom. Jednak warto powoli wprowadzać do ich jadłospisu gdyż jest nieocenioną pomocą w okresie jesienno-zimowym. Dodajemy do kanapek, twarożku, sałatek, kotlecików warzywnych i zbożowych. Na początku podajemy w formie obgotowanej lub lekko podsmażanej, wówczas smak i działanie jest łagodniejsze.

- majeranek – szczególnie wartościowy w potrawach zawierający nasiona strączkowe, usprawnia ich trawienie, zapobiega ewentualnym wzdęciom i bólom brzucha. Majeranek ma również działanie niwelujące ból gardła. Jest również pomocny przy biegunkach.

- imbir – działa silnie rozgrzewająco, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo a także przeciwwymiotnie (może być pomocny w walce z chorobą lokomocyjną). Dobrze komponuje się z warzywami (bakłażany, cukinie, dynia) a także w zupach (np. z soczewicy). Jest świetną przyprawą na chłodne dni. Z imbiru możemy sporządzić również napój (miód, imbir, cytryna) lub herbatkę.

- wanilia – ma działanie pobudzające, przeciwgorączkowe. Poprawia nastrój, nadaje charakterystyczny smak. Można dodawać podobnie jak cynamon i goździki – do deserów i dań na słodko ale także do kasz czy płatków owsianych, jęczmiennych, ryżowych itp. Tu od razu zaznaczę – nie dajmy się oszukać – nie wszystko co waniliowe ma w składzie wanilię. Unikajmy szczególnie tzw cukru waniliowego, który na ogół jest teraz cukrem WANILINOWYM, czyli cukrem z syntetyczną waniliną (a nie wanilią) przypominającą jedynie waniliowy smak.

- tymianek – działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, ułatwia trawienie, łagodzi kaszel, łagodzi bóle gardła. Ma również działanie przeciwutleniające. Doskonale pasuje do duszonych i gotowanych warzyw oraz ziemniaków, omletów i kotlecików zbożowych.

Po 2. roku

- szafran – jest uważany za jedną z najcenniejszych przypraw świata. Szafran nadaje potrawom chrzan w diecie dzieckażółtą barwę, ma przepiękny aromat i lekko gorzkawy smak. Poprawia apetyt. Zwiększa wytwarzanie serotoniny i dopaminy, dzięki czemu ma działanie poprawiające nastrój. Szafran jest polecany również podczas infekcji przebiegających z katarem i kaszlem. Dodajemy go w bardzo małych ilościach do ryżu, sosów i duszonych warzyw.

- kurkuma – świetnie działa na układ immunologiczny. Poprawia ukrwienie błony śluzowej, dzięki czemu usprawnia wchłanianie substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin przez organizm. Przypisuje się jej również działanie lecznicze w stanach zapalnych przewodu pokarmowego a także jako środek przyspieszający gojenie ran. Dodajemy do ryżu, makaronu, strączkowych, naleśników, omletów a także jako barwnik do wypieków. Zbyt duża ilość może barwić potrawy na kolor czerwony.

- pieprz, papryka – należą do jednych z najostrzejszych przypraw ziołowych dlatego dzieciom podajemy je ostrożnie i w małych ilościach. Poprawiają trawienie, rozgrzewają, nadają pikantny smak potrawom. Mogą lekko podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego.

- chrzan – podobnie jak pieprz czy papryka ma dość ostry smak i należy podawać go w niewielkich ilościach jako dodatek. Chrzan przyspiesza i ułatwia trawienie, nadaje ostry, pikantny smak, zwiększa odporność, rozgrzewa. Dodajemy do zup (np. żurek), do sosów, do jajek, twarożku.

Inne

Wśród całej gamy ziół warto wymienić również takie jak kolendra, cząber, lubczyk, szałwia (szczególne działanie antyseptyczne) oraz mieszanki takie jak zioła prowansalskie, curry czy różnego rodzaju azjatyckie masale, które świetnie wzbogacają smak i nadają nieco egzotyki naszym potrawom.

Pamiętajmy jednak, że najważniejszy jest umiar – to, co smakuj nam, nie musi smakować naszym dzieciom. Każdy z nas ma odmienny gust co zobowiązuje nas, by szanować decyzje i wybory innych, w tym również dzieci. Dajmy dobry przykład, ponieważ dzieci uwielbiają nas naśladować. Pozwalajmy próbować i poznawać to, co sami mamy na talerzu (pod warunkiem, że to, co jemy jest zdrowe). Uważajmy na gotowe mieszanki, kostki rosołowe, jarzynki, sosy sałatkowe – sprawdzajmy dokładnie ich skład i pochodzenie. Wystrzegajmy się chemicznych dodatków smakowych, polepszaczy i konserwantów, które mogą powodować podrażnienia, alergie, czy działać silnie pobudzająco. Niech priorytetem dla nas będzie nie tylko zadowolenie naszych dzieci, ale przede wszystkim ich zdrowie.

porady dietetyka dziecięcego
Monika Skowron,
dietetyk dyplomowany. Wegetarianka od ponad 16 lat, od prawie roku weganka. Prywatnie mama 2-letniego weganina. Zafascynowana kulturą Dalekiego Wschodu. Propagatorka zdrowego i aktywnego stylu życia.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Poprzedni Następny
Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Dietetyk

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. ...

Nasiona chia

Nasiona chia

Dietetyk

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Dietetyk

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się...

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Dietetyk

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Dietetyk

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Dietetyk

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Dietetyk

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Dietetyk

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Dietetyk

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dietetyk

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Dietetyk

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetyk

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Dietetyk

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Dietetyk

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Dietetyk

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Dietetyk

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Dietetyk

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Dietetyk

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna...

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Dietetyk

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Dietetyk

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dietetyk

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe...

Dyniowe szaleństwo

Dyniowe szaleństwo

Dietetyk

Mało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy...

Ilości produktów i wielkości porcji dla przedszkolaków cz.1

Ilości produktów i wielkości porcji dla …

Dietetyk

W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku...

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Dietetyk

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią...

Soja - co i od kiedy?

Soja - co i od kiedy?

Dietetyk

Soja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera...

Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci?

Algi morskie jako źródło omega 3 u dziec…

Dietetyk

Intuicyjnie mogłoby się wydawać, że skoro suplementy kwasu tłuszczowego DHA z rodziny omega 3 skierowane do wegetarian wytwarzane są na bazie alg, same algi powinny być dobrym źródłem tych związków...

Warzywa - zdrowie na talerzu

Warzywa - zdrowie na talerzu

Dietetyk

Stanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj...

Co zamiast mleka?

Co zamiast mleka?

Dietetyk

Mleko krowie jest powszechnie uznawane za doskonałe źródło pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy A, witaminy B2, witaminy D i fosforu. Zapominamy jednak o tym, że mleko krowie, jak sama nazwa wskazuje...

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Pokrzywa - niedoceniana roślina

Dietetyk

Pokrzywa to jedna z najbardziej cenionych i wartościowych roślin. Znana była już w starożytności. Badaczom znanych jest ponad 40 gatunków pokrzyw jednak zarówno w Polsce jak i całej Europie najbardziej...

Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

Dietetyk

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org Jeszcze 100 la temu...

Lista zdrowych zamienników

Lista zdrowych zamienników

Dietetyk

Idąc na zakupy bardzo często nie mamy czasu na analizowanie każdej etykiety na danym produkcie. W związku z tym zdarza się, że na naszym stole goszczą towary, których powinniśmy unikać...

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białe…

Dietetyk

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany...

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia?

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzeni…

Dietetyk

Jakość posiłków i atmosfera, w jakiej są spożywane, zależą od środowiska, w jakim obraca się dziecko. Uczy się ono określonych zachowań żywieniowych w oparciu o powtarzające się określone zachowania rodziców...

Alergie jako defekt układu immunologicznego

Alergie jako defekt układu immunologiczn…

Dietetyk

W ostatnich latach notuje się wzrost zachorowań na choroby alergiczne. Alergia jest często powiązana z wieloma schorzeniami np. candidoza czy choroby nowotworowe. Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową. Nietolerancja pokarmowa jest...

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Dietetyk

Jedzenie stanowi jedną z najbardziej podstawowych części naszego życia – dlatego warto postawić je wysoko na liście swoich priorytetów, zacząć od początku. Czas przeznaczony na gotowanie inwestujemy w coś niezmiernie...

Racjonalne żywienie dzieci

Racjonalne żywienie dzieci

Dietetyk

Podstawą zdrowia jest ruch i zabawy na świeżym powietrzu – usprawnia metabolizm, wzmacnia odporność, poprawia apetyt.Produkty zbożowe pełnoziarniste   Warzywa – to podstawowe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, niezbędne w regulacji...

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko dorosłych

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko doro…

Dietetyk

Otyłość to jedna z chorób cywilizacyjnych będąca najczęściej objawem wielu różnych schorzeń lub samodzielną chorobą, spowodowaną zaburzeniami przemiany materii. Nadwagę ma co siódme dziecko w wieku szkolnym. Coraz częściej spotkać...

Naturalne śniadania dla dzieci

Naturalne śniadania dla dzieci

Dietetyk

Śniadanie to baza i energetyczna podstawa na cały dzień. Część dzieci je śniadanie w domu, część swój pierwszy posiłek zjada w przedszkolu. Pisaliśmy już, co dzieci powinny jeść w swoich...

Jadłospis dla dzieciaka

Jadłospis dla dzieciaka

Dietetyk

Nie wiesz jak skomponować jadłospis dla swojego wegedzieciaka? Poniżej podpowiadamy Ci rozwiązanie. Śniadanie Powinno być szczególnie wysokokaloryczne i pełnowartościowe. Dobrze jeśli  zawiera mleko w postaci jogurtu, kefiru lub ciepłego napoju mlecznego (kawa...

Wszystko o glutenie

Wszystko o glutenie

Dietetyk

Co to właściwie jest gluten? Gdzie występuje? Czym się różni celiakia od alergii na gluten? Kto może go spożywać, a kto nie? Jak uzyskać gluten domowymi sposobami? Co to jest...

O wapniu, czy tylko w mleku?

O wapniu, czy tylko w mleku?

Dietetyk

Wapń to jeden z tych makroelementów, o którego wartości jest przekonany każdy rodzic. W organizmie człowieka aż 99% tego pierwiastka znajduje się kościach. Ale wapń w formach jonowych, który znajduje...

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Dietetyk

Przyprawianie potraw w dzisiejszych czasach jest nieco zaniedbaną sztuką. Zatraciliśmy poczucie pełnego, naturalnego smaku przez intensywne stosowanie wzmacniaczy smaku. Wielu ludzi nie zastanawia się, jak te wzmacniające smak substancje wpływają...

Odporność – jak ją wzmocnić?

Odporność – jak ją wzmocnić?

Dietetyk

Jesień i zima to pory roku, gdy nasz organizm jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności, brak witalności i słabe samopoczucie. Zimno i duża wilgoć powietrza wychładza nasz organizm...

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia?

Jak zachęcić małego niejadka do jedzenia…

Dietetyk

Prawidłowe odżywianie dziecka oprócz miłości i właściwej opieki jest jedną z najważniejszych w jego prawidłowym rozwoju. Błędy popełnione w pierwszych latach życia rzutują na dalszy  i nie zawsze są do...

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalczać

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalc…

Dietetyk

Wypróżnienia u zdrowego dziecka powinny odbywać się łatwo i działać po 1-2 godzin po każdym posiłku. Poza tym prawidłowy stolec jest bezwonny, ma konsystencję pół-miękką, bez niestrawionych resztek pokarmu, śluzu...

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?