Kategoria: od 10 miesiąca
Szczypiorek poprawia odporność, działa przeciwzapalnie. Zielone liście zawierają dużo witaminy C (50-100mg na 100g), karoten, witaminę B2 a także sód, potas, fosfor oraz żelazo. Ponadto szczypiorek przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie krwi i zwiększa apetyt.
Drobno pokrojony szczypiorek tak naprawdę spełnia rolę przyprawy. Idealnie nadaje się np. do przeróżnych zup (fasolowa, ziemniaczana), sałatek, jajecznicy, gotowanych i pieczonych ziemniaków. Można go też dodać do twarożków, omletów czy maseł smakowych. Warto pamiętać, że liście szczypioru dodajemy do wcześniej przygotowanego dania, gdyż w wysokiej temperaturze szybko tracą swoje walory smakowe.
Szczypiorek jest rośliną należącą do rodziny czosnkowatych i występuje w warunkach naturalnych w wielu miejscach na świecie, na kontynencie europejskim, w Ameryce Północnej, a także w Azji.