WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Owoce

Żurawina 9+

żurawina w diecie dzieckaŻurawina wielkoowocowa, uprawiana na skalę przemysłową, pochodzi z terenów Ameryki Północnej. Jej czerwone owoce są źródłem witamin (A, B1, B2, B6, C), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza), oraz przeciwutleniaczy hamujących powstawanie nowotworów. Substancje zawarte w owocach żurawiny mają szerokie zastosowanie profilaktyczne.

Owoce żurawiny poza walorami smakowymi mają także niezaprzeczalne właściwości dietetyczne i lecznicze, wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Charakteryzuje je duża zawartość witamin, soli mineralnych, kwasów organicznych, garbników, karotenoidów, pektyn oraz wielu innych substancji niezbędnych do zachowania zdrowia.

Spożywanie żurawiny zapobiega chorobie wieńcowej, paradontozie i chorobie przyzębia a także wrzodom żołądka i dwunastnicy i kamica moczowej, ponieważ spożywanie przetworów z żurawiny alkalizując mocz, może powodować rozpuszczanie kamieni zawierających moczany i przerywa napad kolki nerkowej. Ma również dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Żurawina ma właściwości probiotyczne, niszczy szkodliwe bakterie oraz wspomaga rozwój dobroczynnej flory bakteryjnej znajdującej się w naszych jelitach.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?