Login  Login  

 Login  Login    Zamknij  Zamknij  
--- ---

Porady dietetyka

Warzywa - zdrowie na talerzu

warzywa na dziecięcym talerzuStanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj B1, B2, B6 ), witaminę C, E, K, PP, biotynę , kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy, a także szereg ważnych minerałów takich jak wapń, mangan, fosfor, potas, cynk, żelazo, fluor, jod, kobalt, sód, miedź oraz wiele innych. Warzywa,  zatem  są prawdziwą bombą witaminowo-odżywczą na naszym stole. Ponadto są bardzo dobrym źródłem błonnika, który spełnia nieocenioną rolę dla naszego układu pokarmowego, oczyszczając go z zalegających  resztek  pożywienia, wspomagając i usprawniając cały proces trawienia. Zawarte w warzywach związki aromatyczne nadają niepowtarzalny smak naszym potrawom a łatwo przyswajalne cukry są doskonałym zastrzykiem energii. Warzywa możemy podzielić  ze względu na swoje właściwości biologiczne lub na tzw. grupy użytkowe.

warzywa na dziecięcym talerzuStanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj B1, B2, B6 ), witaminę C, E, K, PP, biotynę , kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy, a także szereg ważnych minerałów takich jak wapń, mangan, fosfor, potas, cynk, żelazo, fluor, jod, kobalt, sód, miedź oraz wiele innych. Warzywa,  zatem  są prawdziwą bombą witaminowo-odżywczą na naszym stole. Ponadto są bardzo dobrym źródłem błonnika, który spełnia nieocenioną rolę dla naszego układu pokarmowego, oczyszczając go z zalegających  resztek  pożywienia, wspomagając i usprawniając cały proces trawienia. Zawarte w warzywach związki aromatyczne nadają niepowtarzalny smak naszym potrawom a łatwo przyswajalne cukry są doskonałym zastrzykiem energii. Warzywa możemy podzielić  ze względu na swoje właściwości biologiczne lub na tzw. grupy użytkowe.

Warzywa i ich podział



Najważniejsze grupy to: warzywa korzeniowe, kapustne, cebulowe, strączkowe , dyniowate, psiankowate oraz liściaste.

Warzywa korzeniowe, strączkowe i kapustne
są ze swej natury bardziej sycące i dość często warzywa w diecie dzieckawykorzystywane jako główny składnik potraw.

Liściaste (wszelkiego rodzaju sałaty)
na ogół są lekkim dodatkiem i mogą bez obaw być spożywane właściwie do każdego posiłku w ciągu dnia. Nie ulega jednak wątpliwości, że wszystkie są nam jednakowo potrzebne dla zdrowia. Aby zachować największą wartość odżywczą warzyw należy pamiętać, że zawartość witamin i minerałów zależy od procesu przetworzenia warzyw. Najwartościowsze są oczywiście te spożywane na surowo. Nie zawsze jednak dzieci chcą i mogą jeść je w takiej postaci. Wysoka temperatura oraz zbyt wysoki stopień rozdrobnienia, a także gotowanie w zbyt dużej ilości wody przyczyniają się do wypłukiwania i tym samym wysokich strat tych cennych właściwości.
Aby zminimalizować straty należy przede wszystkim wybierać warzywa o nie uszkodzonych skórkach i liściach (szczególnie to dotyczy warzyw liściastych), zachować ostrożność podczas mycia aby nie połamać liści, korzeniowe natomiast dokładnie wyszorować szczoteczką by pozbyć się ewentualnych zabrudzeń i środków chemicznych (szczególnie jeśli nie korzystamy z produktów ekologicznych certyfikowanych). Pamiętajmy, że długie moczenie warzyw przed gotowaniem również powoduje utratę witamin i związków mineralnych. Ponieważ najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką, starajmy się obierać je jak najcieniej. Dobrze jeśli użyjemy do tego celu nierdzewnych obieraków, ze względu na to, że przedmioty metalowe uwalniają swoje związki i często wchodzą w reakcje, które niszczą wiele witamin.

Warzywa gotować najlepiej na parze
a jeśli nie mamy takiej możliwości wrzucajmy je do gotującej się niewielkiej ilości wody i gotujmy krótko do odpowiedniej miękkości (unikamy rozgotowywania). Wszystkie warzywa gotujemy pod przykryciem, z wyjątkiem warzyw zapustnych, które w początkowej fazie gotujemy w otwartym garnku. Stratę witamin ogranicza również gotowanie warzyw w całości i rozdrabnianie ich dopiero przed podaniem (po ugotowaniu). Podobnie w przypadku warzyw liściastych i tych, które dodajemy do surówek – rozdrabniamy tuż przed podaniem. Warzywa ponadto łączymy z dobrej jakości olejami, oliwami , dzięki czemu witaminy w nich zawarte nie utleniają się i są lepiej przyswajalne przed organizm. Na koniec warto dodać też, że warzywa mrożone zachowują w całości swoją wartość odżywczą. Zatem jeśli mamy taką możliwość róbmy zapasy mrożonek w sezonie, aby mieć dobrą bazę w kuchni na okres zimowy.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o warzywach zapraszamy do działu: 'co w czym'

porady dietetyka dziecięcego
Monika Skowron, dietetyk dyplomowany. Wegetarianka od ponad 16 lat, od prawie roku weganka. Prywatnie mama 2-letniego weganina. Zafascynowana kulturą Dalekiego Wschodu. Propagatorka zdrowego i aktywnego stylu życia.




  • Warzywa - zdrowie na talerzu
  • 1
  • 2
  • 3

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Racjonalne żywienie dzieci

Racjonalne żywienie dzieci

Podstawą zdrowia jest ruch i zabawy na świeżym powietrzu – usprawnia metabolizm, wzmacnia odporność, poprawia apetyt.Produkty zbożowe pełnoziarniste   Warzywa – to podstawowe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, niezbędne w regulacji procesów fizjologicznych, podawać należy warzywa...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Poprz Nast

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane kasze i pseudozboża: jaglana,...

Dyniowe szaleństwo

Dyniowe szaleństwo

Mało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w...

Ilości produktów i wielkości porcji dla …

Ilości produktów i wielkości porcji dla przedszkolaków cz.1

W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku przedszkolnym (3-7 lat) rośnie średnio...


Warzywa - zdrowie na talerzu - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl


Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2017. All rights reserved