Kategoria: od 8 miesiąca
Powieś pęk kopru nad drzwiami, mówi stare porzekadło ludowe, a będziesz chroniony przed czarownicami. Pomimo tego, że w dzisiejszych czasach nikt w to nie wierzy, koper jest używany w kuchni i leczy problemy ze zdrowiem.
Koper był używany 5000 lat temu przez Egipcjan. Koper pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, południowej Rosji, centralnej i południowej Azji. Rośnie tam dziko na otwartych przestrzeniach. Koper jest szeroko uprawiany w Europie oraz Ameryce Północnej.
Koper zawsze był uważany jako środek leczniczy w problemach układu pokarmowego. Poza tym to świetny, naturalny sposób na łagodzenie skurczów żołądkowych, kolek, niestrawności.
Żucie ziaren kopru polepsza nieświeży oddech. Napar z kopru jest pożyteczny w czasie przeziębień, gryp, kaszlu. Koper posiada również właściwości moczopędne. Podobnie jak kminek, koper może być używany z ziołami o właściwościach przeciwkonwulsyjnych, takimi jak kalina koralowa, na bóle miesiączkowe. Koper zwiększa produkcję mleka u kobiet karmiących. Herbatka z kopru pita przez karmiące matki regularnie pomaga w uniknięciu kolek u niemowlaków. Koper jest świetnym sposobem na pozbycie się wzdęć, które są powodowane trzymaniem gazów. Żucie nasion kopru pomaga w walce z nieświeżym oddechem.
Ziarna kopru zawierają do 5% olejków lotnych, flawonoidy, kumaryny, triterpeny. Poza tym witaminę C, ponadto zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy:B1, B2, PP.
Napar. Łyżkę stołową owoców zalać szklanką wrzątku, trzymać pod przykryciem przez 20 minut, odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance. Dzieci – kilka razy dziennie łyżeczkę naparu. We wzdęciach i kolkach można także zażywać sproszkowany koper z mlekiem, 2-3 razy dziennie po łyżce stołowej, a także z cukrem lub miodem.