WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Dominika Zaręba. Ekożycie bez granic

ekoturystyka w polsceEkoturystka - brzmi ciekawie, intrygująco, ale również tajemniczo. Co kryje się pod tym hasłem?
Ekoturystyka to styl podróżowania bliskiego naturze, aktywny i poznawczy. To podróżowanie w miejsca wyróżniające się bogactwem przyrody, pięknem krajobrazu i unikalną kulturą. Ekopodróżowanie to smakowanie kuchni regionalnej, kupowanie wytwarzanych lokalnie pamiątek na targach i w małych sklepikach, odkrywanie klimatu miejsca, szacunek dla tradycji, miejscowych zwyczajów, odmienności. Ekoturystyka, która jest dzisiaj jednym z najszybciej rozwijających się rynków turystycznych na świecie, ma z jednej strony pomagać chronić środowisko naturalne, a z drugiej przynosić dochody mieszkańcom i za zasilać lokalną gospodarkę.

Jest Pani bardzo aktywną osobą. Ma Pani na swoim koncie między innymi autorstwo pierwszej w naszym kraju książki o ekoturystyce pt. “Ekoturystyka”. Stworzyła Pani również Program Zielonych Szlaków - Greenways w Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Jak i kiedy zaczęła się Pani przygoda z ekoturystyką i działalnością proekologiczną?
Duch ekologiczny drzemał we mnie od dzieciństwa. Razem z rodzicami każdą wolną chwilę spędzaliśmy na łonie natury, jeździliśmy pociągiem albo autobusem na łąkę, do lasu, w góry z zapasem kanapek i pomysłów na poszukiwanie skarbów. Rodzicie kupili starą drewnianą chałupę na podbabiogórskim przysiółku Krzonka w Zawoi, którą uratowali przed ruiną i która stała się naszym drugim wakacyjnym domem otoczonym lasem, polanami usianymi latem storczykami i łąkami pachnącymi tysiącem ziół. Mój tata pracował też jako dziennikarz, specjalizował się w tematach ekologicznych i skutecznie swoją pasję przelewał na mnie.

Z samą ekoturystyką zetknęłam się po raz pierwszy w czasach studenckich podczas dalekiej podróży podróże z dziećmiprzez Amerykę Środkową. Zafascynował mnie tam projekt ekoturystycznej trasy La Ruta Maya łączącej kraje i regiony Świata Majów – Gwatemalę, Meksyk, Belize, Honduras i Salwador. Podróżowanie przez deszczowy las tropikalny usiany zabytkami pozostawionymi przez Majów, indiańskie wioski leżące u stóp wulkanów, gdzie można było uczyć się hiszpańskiego w ekologicznej szkole prowadzonej przez mieszkańców, kolorowe targi pełne rzemiosła i autentycznej sztuki ludowej, najpyszniejsza kawa świata z małych plantacji, parki narodowe i obszary chronione pełne dzikich zwierząt... To była prawdziwa ekoturystyka realizowana w praktyce. Ta podróż zaowocowała pomysłem na zgłębianie ekoturystyki naukowo i zawodowo, a później także książką „Ekoturystyka” opublikowaną nakładem PWN, która doczekała trzech wydań.


Jakby oceniłaby Pani rynek ekoturystyki w Polsce? Czy w ogóle w naszym kraju istnieje takie zjawisko?

Polska ma ogromy potencjał do rozwoju ekoturystyki – parki narodowe i inne obszary chronione unikalne na skalę europejską obfitujące w rzadkie gatunki zwierząt i roślin zagrożonych wyginięciem, zobacz ciekawe miejsca w Polscedzikie, nieuregulowane rzeki, malownicze i różnorodne krajobrazy wiejskie, bogate tradycje regionalne, w tym rzemiosło, sztuka, kuchnia, zdrowa żywność, która podbija podniebienia turystów zagranicznych.... Jestem pewna, że gdyby ten potencjał mądrze wykorzystać, to ekoturystyka mogłaby być naszą marką w Europie i na świecie.
Oczywiście jest mnóstwo przykładów niezwykłych lokalnych inicjatyw ekoturystycznych w różnych zakątkach kraju; liderem jest tu zdecydowanie Polska Północno-Wschodnia. Jednak trudno na razie mówić o istnieniu rynku ekoturystyki w Polsce, brakuje także badań w tym temacie. Ekoturystyka jest nadal uznawana za działalność niszową i mało komercyjną. Znajdziemy pojedyncze oferty przygotowywane przez miejscowych przewodników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, miejscowych pasjonatów czy organizacje społeczne. Jest też dosłownie kilkanaście biur podróży specjalizujących się w ekoturystyce, głównie na rynek zachodnioeuropejski i amerykański. Zdecydowanymi prekursorami są takie biura jak BirdService czy Kampio. Z kolei Wydawnictwo Bezdroża opublikowało jako pierwsze w Polsce kod odpowiedzialnego podróżowania drukowany w przewodnikach turystycznych.

ekoturystyka w polsceEkoturystka - brzmi ciekawie, intrygująco, ale również tajemniczo. Co kryje się pod tym hasłem?
Ekoturystyka to styl podróżowania bliskiego naturze, aktywny i poznawczy. To podróżowanie w miejsca wyróżniające się bogactwem przyrody, pięknem krajobrazu i unikalną kulturą. Ekopodróżowanie to smakowanie kuchni regionalnej, kupowanie wytwarzanych lokalnie pamiątek na targach i w małych sklepikach, odkrywanie klimatu miejsca, szacunek dla tradycji, miejscowych zwyczajów, odmienności. Ekoturystyka, która jest dzisiaj jednym z najszybciej rozwijających się rynków turystycznych na świecie, ma z jednej strony pomagać chronić środowisko naturalne, a z drugiej przynosić dochody mieszkańcom i za zasilać lokalną gospodarkę.

Jest Pani bardzo aktywną osobą. Ma Pani na swoim koncie między innymi autorstwo pierwszej w naszym kraju książki o ekoturystyce pt. “Ekoturystyka”. Stworzyła Pani również Program Zielonych Szlaków - Greenways w Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Jak i kiedy zaczęła się Pani przygoda z ekoturystyką i działalnością proekologiczną?
Duch ekologiczny drzemał we mnie od dzieciństwa. Razem z rodzicami każdą wolną chwilę spędzaliśmy na łonie natury, jeździliśmy pociągiem albo autobusem na łąkę, do lasu, w góry z zapasem kanapek i pomysłów na poszukiwanie skarbów. Rodzicie kupili starą drewnianą chałupę na podbabiogórskim przysiółku Krzonka w Zawoi, którą uratowali przed ruiną i która stała się naszym drugim wakacyjnym domem otoczonym lasem, polanami usianymi latem storczykami i łąkami pachnącymi tysiącem ziół. Mój tata pracował też jako dziennikarz, specjalizował się w tematach ekologicznych i skutecznie swoją pasję przelewał na mnie.

Z samą ekoturystyką zetknęłam się po raz pierwszy w czasach studenckich podczas dalekiej podróży podróże z dziećmiprzez Amerykę Środkową. Zafascynował mnie tam projekt ekoturystycznej trasy La Ruta Maya łączącej kraje i regiony Świata Majów – Gwatemalę, Meksyk, Belize, Honduras i Salwador. Podróżowanie przez deszczowy las tropikalny usiany zabytkami pozostawionymi przez Majów, indiańskie wioski leżące u stóp wulkanów, gdzie można było uczyć się hiszpańskiego w ekologicznej szkole prowadzonej przez mieszkańców, kolorowe targi pełne rzemiosła i autentycznej sztuki ludowej, najpyszniejsza kawa świata z małych plantacji, parki narodowe i obszary chronione pełne dzikich zwierząt... To była prawdziwa ekoturystyka realizowana w praktyce. Ta podróż zaowocowała pomysłem na zgłębianie ekoturystyki naukowo i zawodowo, a później także książką „Ekoturystyka” opublikowaną nakładem PWN, która doczekała trzech wydań.


Jakby oceniłaby Pani rynek ekoturystyki w Polsce? Czy w ogóle w naszym kraju istnieje takie zjawisko?

Polska ma ogromy potencjał do rozwoju ekoturystyki – parki narodowe i inne obszary chronione unikalne na skalę europejską obfitujące w rzadkie gatunki zwierząt i roślin zagrożonych wyginięciem, zobacz ciekawe miejsca w Polscedzikie, nieuregulowane rzeki, malownicze i różnorodne krajobrazy wiejskie, bogate tradycje regionalne, w tym rzemiosło, sztuka, kuchnia, zdrowa żywność, która podbija podniebienia turystów zagranicznych.... Jestem pewna, że gdyby ten potencjał mądrze wykorzystać, to ekoturystyka mogłaby być naszą marką w Europie i na świecie.
Oczywiście jest mnóstwo przykładów niezwykłych lokalnych inicjatyw ekoturystycznych w różnych zakątkach kraju; liderem jest tu zdecydowanie Polska Północno-Wschodnia. Jednak trudno na razie mówić o istnieniu rynku ekoturystyki w Polsce, brakuje także badań w tym temacie. Ekoturystyka jest nadal uznawana za działalność niszową i mało komercyjną. Znajdziemy pojedyncze oferty przygotowywane przez miejscowych przewodników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, miejscowych pasjonatów czy organizacje społeczne. Jest też dosłownie kilkanaście biur podróży specjalizujących się w ekoturystyce, głównie na rynek zachodnioeuropejski i amerykański. Zdecydowanymi prekursorami są takie biura jak BirdService czy Kampio. Z kolei Wydawnictwo Bezdroża opublikowało jako pierwsze w Polsce kod odpowiedzialnego podróżowania drukowany w przewodnikach turystycznych.

Z dzieckiem w podróży

aktywnie z dzieckiemBardzo wiele osób po narodzinach dziecka rezygnuje z podróży obawiając się ogromu obowiązków z tym związanych. Co by Pani poradziła takim ludziom? Czy rzeczywiście ich strach jest uzasadniony?
Jestem wielkim orędownikiem podróżowania z dziećmi od najmłodszych lat. Nic lepiej nie kształtuje ich charakteru, nie rozbudza zainteresowania światem, nie rozwija talentów jak właśnie podróże. Dzieci są spontaniczne, otwarte, uwielbiają przebywać na świeżym powietrzu, nie wymagają specjalnych wygód. Podczas podróży z dzieckiem nawiązuje się z nim bardzo silne więzi emocjonalne, co na pewno zaprocentuje w przyszłości. Nie jest też tak ważne to, że małe dzieci z podróży nic nie zapamiętają. Na pewno wiele z tych przeżyć i emocji zostanie w nich na zawsze, a pokazując im później zdjęcia i opowiadając o przygodach, miejscach, krajobrazie i ludziach, można świetnie odtworzyć w nich te zapiski ze świata. Dzieci mają szeroko otwarte oczy i zmysły na otoczenie, zwracają uwagę na szczegóły, detale, często niezauważalne dla dorosłego człowieka. Dlatego tak bardzo lubię podróżować z dziećmi, bo widzę też świat ich oczami, bardziej różnorodny, kolorowy, nieprzewidywalny. Wcale nie muszą to być od razu dalekie egzotyczne podróże. Każdy weekendowy wyjazd na wieś, do lasu, nad jezioro, wycieczka rowerowa albo spacer do muzeum albo na organizowany w okolicy jarmark jest świetną okazją na wspólną wyprawę małą albo dużą z małymi ekopodróżnikami.


Czasami patrząc na moją Córeczkę i to jak sympatycznie reagują na nią ludzie, mam dzieci przełamują barierywrażenie, że dzieci mają cudowną moc przełamywania wszystkich barier, wywołują uśmiech na twarzy spotkanej osoby. Czy zdarzyło się Pani, że podczas jakiejś podróży Pani dzieciątko dokonało "cudu" w kontekście relacji międzyludzkich?
Tak, to prawda:-) dzieci cudownie przełamują bariery kulturowe, zbliżają nas do napotkanych po drodze ludzi, często dzięki nim można nawiązać się ciekawą i niezapomnianą rozmowę, poczuć klimat miejsca. Dla mnie takim największym odkryciem była podróż z Jagódką do Gwatemali, kiedy miała niespełna dwa latka. Pojechałyśmy w trójkę - razem z moją siostrą Magdą - na ekoturystyczną kobiecą wyprawę, której głównym celem była nauka języka języka hiszpańskiego i uczestniczenie w codziennym życiu mieszkańców. Mieszkałyśmy prawie miesiąc w wiosce San Pedro la Laguna położonej nad świętym jeziorem Majów Atitlan, zamieszkiwanej przez potomków Majów z grupy etnicznej Tzutzujil. Z poprzednich podróży wiedziałam, że Indianie są zamknięci w sobie dla przyjezdnych, niechętnie otwierają się na kontakty z „obcymi” i nie lubią się fotografować. Dzięki Jagódce, która codziennie paradowała w kolorowym, ręcznie tkanym stroju Indianek Tzutzujil, te bariery jakby całkowicie niknęły. Miejscowe Indianki wypytywały się o nasze życie, my o nich, częstowały nas kawą i domowymi specjałami, robiły nam zdjęcia aparatem w telefonach komórkowych i chętnie pozowały do zdjęć. Na Jagódkę miejscowi wołali „Sanpedranita bonita”, bo blond włosy i niebieskie oczy uznawano za wyjątkową egzotyczną urodę. Dzięki dziecku mieszkanie w San Pedro było niepowtarzalnym przeżyciem, czułyśmy się prawie jak miejscowe Indianki i do dziś mamy kontakt z niektórymi mieszkańcami miasteczka.

            Z kolei na przykład w Indonezji malutki Staś noszony w chuście – sarongu uznawany był za „małe bóstwo”. Zwłaszcza na Bali zgodnie z religią hinduistyczną małe dziecko uważa się za czyste i nieskażone złą energią, za łącznik pomiędzy światem ludzi i dobrych duchów. Dziecko było takim naszym łącznikiem z miejscową kulturą.

ekoturystyka na białorusiWróćmy zatem do podróży. Jak się przygotować do "ekologicznych" wakacji, jakie kraje wybierać?
Wybór kierunku, miejsca podróży zależy od indywidualnych pasji i zainteresowań. Ekoturystyka daje pole do popisu dla każdego w tysiącach zakątków świata, i tym dalekich i tych bliskich, swojskich – polskich czy środkowoeuropejskich. Eko-podróżowanie to w pewnym sensie podróż w głąb siebie, poznawanie świata w sposób ciekawski z szeroko otwartymi oczami. Do każdej podróży zawsze warto się przygotować, zebrać materiały – mapy, przewodnik, poszukać informacji w internecie, odnaleźć miejsca, które mogą nas szczególnie zainteresować. Dobrze mieć w głowie jakiś pomysł, zarys podroży, nie musi o by dokładny plan czy program, ale taki ogólny koncept co chciałoby się zwiedzić, zobaczyć. Później na miejscu i tak często weryfikuje się ten plan, odkrywamy nowe miejsca, które nas wciągają, fascynują. Eko-wakacje nie muszą wcale oznaczać egzotycznej wyprawy albo „szkoły przetrwania” w górach czy lesie. Uważam, że można je nawet przeżyć w znanym turystycznym kurorcie nadmorskim jeśli lubimy stacjonarny wypoczynek w bardziej luksusowych warunkach. Warto tylko wtedy poznać coś więcej niż przyhotelową plażę i basen - wybrać się na miejscowy targ, kupić sezonowe owoce, spróbować miejscowej kuchni, spacerować, jeździć na rowerze, poznawać atrakcje okolicy, dowiedzieć się więcej o miejscowości, regionie, w którym jesteśmy, jego tradycjach, kulturze, przyrodzie. Wspaniałą eko-podróż można także przeżyć wyjeżdżając na wieś, nocując w gospodarstwie gościnnym, zajadając się regionalnym jadłem, uczestnicząc w imprezie kulturalnej, biorąc udział w warsztatach rękodzieła, uprawiając swoje ulubione sporty na łonie natury. Pomysłów i sposobów na ekopodróżowanie jest naprawdę nieskończona ilość!

Wegetarianizm w podróży

wegetarianizm w podróżyJest Pani wegetarianką. Czy podczas Pani wyjazdów ciężko znaleźć bezmięsne potrawy? A może zdarzyło się, że musiała Pani "skosztować" mięsa, gdyż w sytuacji odmowy uraziłaby Pani gospodarza.
W niektórych regionach świata naprawdę trudno o wegetariańską kuchnię. Często wędrując przez Karpaty rumuńskie albo ukraińskie mieliśmy problem z bezmięsnym wyżywieniem. Pozostawały nam grzyby, owoce leśne i sery od miejscowych pasterzy. Ale najtrudniejszą podróż od strony kulinarnej przeżyliśmy w Mongolii, gdzie praktycznie 90 procent potraw jest przyrządzanych z mięsem, brakuje warzyw i codziennej porcji witamin. To było duże wyzwanie dla wegetarian i osłabienie organizmu w czasie długiej podróży przez tajgę, step, góry i pustynię. Ale właśnie w Mongolii, goszczeni w jurcie, kilka razy nie mogliśmy odmówić poczęstunku mięsnego. To byłby brak szacunku dla gospodarzy i ich tradycji. W jednej z mongolskich jurt poczęstowano nas prawdziwym rarytasem, którym raczy się najlepszych gości – wywarem z głowy barana i herbatą z tłuszczem zwierzęcym (Mongołowie piją herbatę z mlekiem, tłuszczem i solą). Odmowa byłaby wzgardzeniem ponad tysiącletnią kulturą potomków Chyngis-Chana.

            Niestety często w Polsce mam problemy z zamówieniem wegetariańskiego posiłku, często kończy się na ziemniakach z sałatką. A przecież z tylu rodzimych warzyw i zdrowych produktów można wyczarować tysiące pysznych potraw! Pod tym względem zdumiewa mnie zawsze Białoruś. Mieszkając w tamtejszych gospodarstwach gościnnych na wsi codziennie jem coraz to inne wegetariańskie przysmaki, które Białorusini potrafią wymyślić i wyczarować z ziemniaków, pomidorów, cebuli, bakłażanów, cukini, marchewki, grzybów, fasoli, soczewicy... Palce lizać!

NIezapomniana podróż

Jaka była Pani niezapomniana podróż? Do jakich wspomnień Pani najchętniej wraca?dziecko na pustyniTrudno wymienić tu tylko jedną podróż. Było tyle przygód, wrażeń, spotkań, miejsc, do których chciałoby się wrócić i których wspomnienia wywołują błogi uśmiech na twarzy i nutkę melancholii. Moim miejscem na ziemi jest na pewno jezioro Atitlan w Gwatemali otoczone trzeba wulkanami. Błękit jeziora i odbijające się w jego tafli kolorowe stroje Indian, podróże łodzią pomiędzy wioskami na targi, zapach kawy i soczysto zielony ogród na brzegu jeziora, gdzie codziennie uczyłam się hiszpańskiego w szkole na otwartym powietrzu. ..
Ale niesamowite były setki innych miejsc – w Mongolii jezioro Chubsuguł i kilkudniowa wyprawa konna przez tajgę do wiosek Caatanów, hodowców reniferów. Wielotygodniowe wędrówki z namiotem przez Karpaty w Rumunii i Ukrainie z daleka od jakiejkolwiek cywilizacji. Spływ tratwą po Niemnie na Białorusi z wesołą i rozśpiewaną kompanią białoruską, albo gitarowy Sylwester w Królowej Chacie w wiosce Zaborze na północy kraju. Najbardziej szalony na świecie festiwal trębaczy w serbskiej Guczy. Urodziny spędzone w Sarajewie i kąpiel w turkusowej Neretwie w drodze do bośniackiego Wyszechradu. Nocleg w oazie na Saharze w Maroku pod wielką wydmą, która oświetlona światłem księżyca wyglądała jak piramida, a dzieci powiedziały, że to był najfajniejszy dzień w ich życiu. Koncert flamenco w tawernie w romskiej dzielnicy Sewilli, gdzie udało mi się zrobić zdjęcia oddające ducha muzyki i tańca. Kurs gotowania kuchni indonezyjskiej i balijskiej w domu u mistrza kuchni z Ulu-watu... Ach, dużo było takich niesamowitych momentów i klimatów:-)

Plany

Proszę zdradzić - jakie ma Pani najbliższe ekoturystyczne plany?
W te wakacje wyruszymy rodzinnie w niedaleką podróż - na Pomorze Zachodnie i wyspę Wolin. W planach głównie rowery, kąpiele w jeziorze i morzu, nocleg w gospodarstwie w starym młynie i warsztaty malowania mebli. Chcemy też popłynąć promem na wyspę Bornholm i zwiedzić ją na rowerze. A z dalszych planów podróżniczych to mam na swojej „top liście” kolejne zakątki Ameryki Łacińskiej. Fascynują mnie też ostatnio tematy muzyczno-taneczne, szczególnie warsztaty flamenco w andaluzyjskim miasteczku... A najczęściej bywam w leżącej blisko Krakowa Lanckoronie, miasteczku artystów i aniołów, gdzie zachowała się piękna drewniana architektura i ekoturystyczny genius-loci.


Dla wegemaluch.pl Dominika Zaręba, z zamiłowania podróżniczka, publicystka i fotografka, współzałożycielka Wydawnictwa Bezdroża. Zawodowo zajmuje się turystyką przyjazną dla środowiska, jest autorką pierwszej w Polsce książki o ekoturystyce pt. “Ekoturystyka” (PWN, Warszawa, 2000, 2007, 2010). Stworzyła Program Zielonych Szlaków - Greenways w Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Zainicjowała i współtworzyła także Program Greenways na Białorusi i Europie Środkowo-Wschodniej. Członek Kapituły Certyfikatu Przyjazny Rowerom oraz jury Konkursu EDEN - najlepsze europejskie destynacje, prowadzonego przez Polską Organizację Turystyczną.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poprzedni Następny
Jesteśmy otwarci na współpracę

Jesteśmy otwarci na współpracę

Wywiad

Podstawowa szkoła imienia Stanisława Kostki Potockiego nr. 261, lokalizacja warszawski wilanów. Od razu, bez owijania w bawełnę poruszam temat stołówki. Muszę przyznać, że dawno nie byłam tak miło zaskoczona. Pełna współpraca - wegetarianizm - proszę...

Zdrowie na talerzu, rozmowa z Iwoną Kibil, specjalistą ds. żywienia

Zdrowie na talerzu, rozmowa z Iwoną Kibi…

Wywiad

Od kiedy i dlaczego zostałas weganką? Jestem weganką od kilku lat (nie potrafię dokładnie sprecyzować od kiedy) i przechodziłam w ten nurt żywienia stopniowo. Od czasu liceum byłam wegetarianką jedzącą nabiał...

Polskie Towarzystwo Dietetyki. Prawidłowe odżywianie to styl życia, dr. inż. Danuta Gajewska

Polskie Towarzystwo Dietetyki. Prawidłow…

Wywiad

Temat zdrowego i świadomego jedzenia zagościł na dobre w m.in. mediach i internecie. Czy to jest nowa moda, która zaraz minie? To nie jest krótkotrwała moda na zdrowe żywienie tak jak...

Urszula Dudziak, Życie jest cudowne

Urszula Dudziak, Życie jest cudowne

Wywiad

Zostajesz poproszona o napisanie piosenki obrazującej Twoje życie. Jaki miałaby ona tytuł? Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Ja traktuje to wszystko co mnie spotkało, to moje...

Czesław i Elżbieta Lang, weganizm - nasza droga do zdrowia

Czesław i Elżbieta Lang, weganizm - nasz…

Wywiad

Kiedy i dlaczego zmieniliście styl życia? Czesław Lang:Stało się to trochę przypadkiem, trochę też z konieczności rzeczy, ponieważ w pewnym momencie mojego życia miałem problemy ze zdrowiem. Miałem problemy z arytmią, miałem...

Wegetarianizm po czesku, rozmowa z Jitka Skočková

Wegetarianizm po czesku, rozmowa z Jitka…

Wywiad

Ilu wegetarian i wegan jest w Czechach? Dysponujemy tylko badaniami przeprowadzonymi w 1999 roku przez firmę Stemmark. Według ich raportu w Republice Czeskiej żyje ok. 2% wegetarian. To jednak są już...

Przemoc to forma bezsilności, rozmowa z Lucyną Kicińską z Fundacji Dzieci Niczyje

Przemoc to forma bezsilności, rozmowa z …

Wywiad

Przemoc co kryje się pod tym słowem? Jak je rozumieć? Przemoc to bardzo szerokie pojęcie. To nie tylko bicie, które pozostawia widoczne ślady – siniaki, zadrapania czy złamaną rękę, to także...

Wege po angielsku, rozmowa z Liz O'Neill z brytyjskiego The Vegetarian Society

Wege po angielsku, rozmowa z Liz O'Neill…

Wywiad

Jaki jest stosunek Anglików do wegetarianizmu i weganizmu? Wegetarianizm jest traktowany jak coś 'normalnego', natomiast weganizm staje się coraz bardziej popularny. Oczywiście argumenty na rzecz weganizmu są powszechnie znane. Jednak większość...

Wegetarianizm w wydaniu bułgarskim - rozmowa z Lubomir'em Stoyanov'em

Wegetarianizm w wydaniu bułgarskim - roz…

Wywiad

Ilu wegetarian żyje w Bułgarii?Nie ma oficjalnych statystyk, ale sądzę, że jest to około 2-3% populacji.Od kiedy działa Wasza organizacja i ilu ma członków?Bułgarski wegetarianim i weganizm odrodził się w...

Mariusz Gierszewski, dziennikarz radia Zet. Wege dla mediów nie istnieje

Mariusz Gierszewski, dziennikarz radia Z…

Wywiad

Wegetarianizm i weganizm to tematy medialne czy tematy, których nie warto podejmować?To tematy, które trzeba podejmować, ale warto pamiętać, że dla mainstreamowych mediów są to tematy poboczne. Media ogólnopolskie sięgają...

Dieta tradycyjna jest dietą zabójczą, rozmowa z Prof. Januszem Książykiem

Dieta tradycyjna jest dietą zabójczą, ro…

Wywiad

Dieta wegetariańska wśród dzieci wzbudza wiele kontrowersji. Jak to się stało że Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" promuje ten sposób żywienia? Zespół lekarzy z CZD wychodzi z założenia, że promowanie...

Wegetarianizm, to spokojna, kojąca muzyka. Piotr Sawicki -  Pola Quartet Jazz

Wegetarianizm, to spokojna, kojąca muzyk…

Wywiad

Świat muzyka to świat dźwięków - czy od razu po przebudzeniu - obrazy, słowa, gesty układają się w nuty?Raczej melodie pojawiają się w mojej głowie pod wpływem różnych emocji. To...

Magdalena Środa. Mój wegetarianizm jest procesem

Magdalena Środa. Mój wegetarianizm jest …

Wywiad

Coraz częściej i głośniej mówi się o wegetarianizmie i wegetarianach. Ale również przy tej okazji przeciwnicy mają bardzo dużo do powiedzenia. Dlaczego w Polsce nie ma tolerancji dla nietradycyjnego życia?Bo...

Agnieszka Kaczanowska. Matki to mistrzynie zarządzania czasem.

Agnieszka Kaczanowska. Matki to mistrzyn…

Wywiad

Mama +dziecko + praca czy jedna kobieta może połączyć te składniki bez rezygnacji z siebie i swojego życia? Być może to mieszanka wybuchowa ;-) ale jakże ekscytująca! A tak na serio...

Stop dla doskonałości rozmowa z Martą Szyszko, założycielką bloga Niedoskonałamama.pl

Stop dla doskonałości rozmowa z Martą Sz…

Wywiad

Czym jest doskonałość w oczach kobiet - matek?Dobre pytanie! Myślę, że niemały mętlik wprowadza obraz medialny i oczekiwania społeczne. Matka, która w pełni oddaje się wychowaniu dzieci, jest na cenzurowanym, bo...

Fanatyzm jest niezdrowy, rozmowa z psycholog Dorotą Hołówką

Fanatyzm jest niezdrowy, rozmowa z psych…

Wywiad

Wegetarianizm i weganizm to tylko dieta czy również sposób myślenia, życia?Dla mnie jest to przede wszystkim sposób życia. Zauważyłam dużą zależność pomiędzy rozwojem osobistym, a sposobem odżywiania się, im więcej...

Pozytywna nienormalność, rozmowa z Anitą, matką i testerką kosmetyków

Pozytywna nienormalność, rozmowa z Anitą…

Wywiad

Od kiedy testujesz kosmetyki dla dzieci i kobiet?Kosmetyki dla kobiet testuję od czasu kiedy ich zaczęłam używać – jak każda z nas. Przecież kupując nowy kosmetyk nigdy nie ma się...

Julia Pietrucha. Nie godzę się na cierpienie zwierząt

Julia Pietrucha. Nie godzę się na cierpi…

Wywiad

Życie jest.... zaskakujące. Wiele rzeczy dzieje się obok nas, ale często nie zwracamy na nie uwagi. Dlatego staram się mieć otwarty umysł, słuchać ludzi, rozmawiać z nimi, żeby niczego nie przeoczyć. Budzi...

Katarzyna Bogucka. O ilustrowaniu dziecięcego świata

Katarzyna Bogucka. O ilustrowaniu dzieci…

Wywiad

Dzieci to bardzo wymagający odbiorcy - nie boi się Pani konfrontować swojej wizji ze światem Najmłodszych?Dzieci to przede wszystkim bardzo otwarci odbiorcy. Ich świat, a może bardziej jego otoczenie jest...

Lucyna Wieczorek. Dojrzewalnia róż

Lucyna Wieczorek. Dojrzewalnia róż

Wywiad

Dojrzewalnia Róż - co kryje się pod tą nazwą?Dojrzewalnia to przestrzeń sprzyjająca rozwojowi. Jesteśmy siecią kobiecych organizacji, które współpracują realizując projekty rozwojowe dla kobiet takiej jak właśnie startujący Festiwal PROGRESSteron...

Marta Sobiło. Bo prawdziwe BLW dzieje się ‘przy okazji’

Marta Sobiło. Bo prawdziwe BLW dzieje si…

Wywiad

Wegetarianizm to dla Ciebie?Coś o co starałam się bardzo długo. Od lat. Pierwsza próba w 1LO- jakieś 15 lat. Pół roku bez mięsa, cała rodzina z wieczną pretensją. Ostatecznie pogorszył...

Agnieszka Mocarska. Wszystko ma duszę

Agnieszka Mocarska. Wszystko ma duszę

Wywiad

Wegetarianizm to dla Ciebie?Compassion over cruelty. Podoba mi się świat, w którym nie zabija się, nie poniża – ogólnie nie używa nikogo. Bliski jest mi indiański animizm, według którego wszystko...

Jola Słoma, Mirek Trymbulak. Smak smakuje węchem

Jola Słoma, Mirek Trymbulak. Smak smakuj…

Wywiad

Jak smakuje smak? Jola Słoma: Smak smakuje węchem. Niestety okazuje się, że bez węchu nie ma smaku. Przekonałam się o tym, gdy po powrocie z Indii zachorowałam na zapalenie płuc...

Karolina Gruszka. Wegetarianizm jest spójną częścią mnie

Karolina Gruszka. Wegetarianizm jest spó…

Wywiad

Od kiedy i dlaczego została Pani wege?Wegetarianką zostałam w siódmej klasie podstawówki. Wspólnie z przyjaciółką zaczęłyśmy interesować się problemami związanymi z ekologią, ochroną zwierząt. Po raz pierwszy prawdziwie uświadomiłam sobie...

Zwierze nie jest rzeczą wywiad z Cezarym Wyszyńskim

Zwierze nie jest rzeczą wywiad z Cezarym…

Wywiad

Budzisz się rano i o czym myślisz?Zastanawiam się czy będą dzisiaj korki w drodze do siedziby fundacji, co jest do zrobienia tego dnia – chyba o tym samym, co każdy...

Michał Olszański. Zwierzęta uczą miłości

Michał Olszański. Zwierzęta uczą miłości

Wywiad

Świat bez zwierząt byłby……Świat bez zwierząt byłby pusty i bezbarwny. W Pana domu schronienie znalazły cztery psy i dwa koty. Jak do Pana trafiły i czym Pana ujęły?Od 20 lat mieszkamy...

Pies za kratkami wywiad z mjr Romanem Paszko

Pies za kratkami wywiad z mjr Romanem Pa…

Wywiad

„W ludziach więcej rzeczy zasługuje na podziw niż na pogardę”  A Camus Przyjaciele, czyli pies w celiPod taką nazwą programu kryje się przyjaźń jaka tworzy się pomiędzy skazanymi, biorącymi udział w programie...

Magda Kumorek - Życie jest cudem

Magda Kumorek - Życie jest cudem

Wywiad

Magda Kumorek to spokojna woda czy nieokiełznany żywioł? Morze, które czasem bywa wzburzone. Czym jest dla Pani życie? Cudem. Co ceni a czego nienawidzi Pani u ludzi? Cenię szczerość i pasje ,nie lubię chamstwa i...

Patrycja Kosiarkiewicz - Słucham duszy

Patrycja Kosiarkiewicz - Słucham duszy

Wywiad

Wegetarianizm to dla Pani? Jedyna opcja. Od kiedy i dlaczego została Pani wegetarianką? Jestem vege od 1998. Dlaczego? Cóż, z powodów duchowych. Praktykuję pracę nad świadomością - gdy się to robi na poważnie...

Paulina Przybysz - Świat będzie lepszy

Paulina Przybysz - Świat będzie lepszy

Wywiad

Bycie wege to dla Ciebie....Rzecz naturalna. Zjedzenie mięsa jest dla mnie abstrakcyjne jak spożycie na przykład kawałka styropianu. Po prostu nie wiem po co miałabym robić coś tak dziwnego i...

Agata Buzek. Świadomy wegetarianizm

Agata Buzek. Świadomy wegetarianizm

Wywiad

Wegetarianizm to dla Pani.... Naturalna i prosta konsekwencja moich przekonań.Kocham zwierzęta i nie wyobrażam sobie że raz się nimi zachwycam, głaszczę, a za chwilę zjadam – i nie pamiętam że w...

Małgorzata Desmond o wegedzieciakach

Małgorzata Desmond o wegedzieciakach

Wywiad

Jak współczesna medycyna zapatruje się na dietę wegetariańską i wegańską wśród dzieci? Największe medyczne bądź żywieniowe organizacje na świecie, takie jak American Dietetic Association (Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków), British Dietetic Association (Brytyjskie...

Sylwia Chutnik, prezes Fundacji MaMa dla wegemaluch.pl

Sylwia Chutnik, prezes Fundacji MaMa dla…

Wywiad

Sywila Chutnik to cicha woda czy trudny do ujarzmienia żywioł? To, oczywiście, zależy od sytuacji. Zazwyczaj jestem jednak spokojnym żywiołem.   Jesteś prezesem fundacji MaMa, czym się zajmujecie? Nasza fundacja zajmuje się szeroko pojętymi...

Dezerter dla WegeMaluch.pl

Dezerter dla WegeMaluch.pl

Wywiad

Wegetarianizm to tylko dieta czy też sposób na życie?Krzysztof Grabowski: Myślę, że jedno i drugie. Jeżeli podjęło się świadomą decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa, to siłą rzeczy wybrało się...

Barbara Labuda, wegetarianka od 20 lat

Barbara Labuda, wegetarianka od 20 lat

Wywiad

Jak wegetarianizm pojawił się w Pani życiu?Wegetarianizm pojawił się w moim życiu przeszło 20 lat temu, głownie dzięki  rozmowom o tym w jaki sposób hodowane są zwierzęta na ubój i...

Maria Szyszkowska 'O istocie wegetarianizmu'

Maria Szyszkowska 'O istocie wegetariani…

Wywiad

Wegetarianizm to dla Pani...Wegetarianizm jest dla mnie wyrazem szacunku dla zwierząt. Jest też zarazem protestem wobec swoistego kanibalizmu. Jest też wyrazem protestu wobec bestialskich metod hodowli drobiu i bydła. Jest...

Jedynie mądrze przemyślany, zbilansowany jadłospis wegetariański może być zdrowy.

Jedynie mądrze przemyślany, zbilansowany…

Wywiad

Rozmowa z Agnieszką Biernat, weganką od 21 lat, terapeutą-dietetykiem, właścicielką Gabinetu Dietoterapii na temat znaczenia diety w życiu dziecka w okresie niemowlęctwa oraz przedszkolnym. Dlaczego dieta odgrywa tak ważna rolę w...

Natalia Przybysz - jest mi coraz lepiej wśród bliskich

Natalia Przybysz - jest mi coraz lepiej …

Wywiad

O swoim prywatnym wegeświecie dla wegemaluch.pl opowiada Natalia Przybysz - Od kiedy i z jakich powodów przeszłaś na wegetarianizm?To było chyba w piątej klasie podstawówki. Nasza mama próbowała wszystkiego by wyleczyć się...

Każdy ma prawo decydować o tym, co znajduje się na jego talerzu.

Każdy ma prawo decydować o tym, co znajd…

Wywiad

Z Moniką Mrozowską o byciu "wege" - Wegetarianizm jest dla Ciebie......czymś tak naturalnym jak oddychanie :-) - Jak wegetarianizm kształtuje osobowość młodego człowieka?Bardzo wpływa na wzrost empatii i mam wrażenie, że...

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?