Kategoria: od 12 miesiąca
Majeranek w medycynie ludowej odwar z majeranku stosuje się wewnętrznie przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach, kolkach jelitowych i biegunce. Natomiast zewnętrznie napar z majeranku stosuje się do kąpieli i przemywań w przypadku trudno gojących się ran, owrzodzeń i innych chorób skóry.
Majeranek likwiduje skurcze żołądka i jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa ściągająco, zmniejszając nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym. Majeranek sprawia, że potrawy stają się lekkostrawne. Działa też rozgrzewająco i przeciwzapalnie, dlatego stosuje się go przy zaziębieniach.
Majeranek pochodzi z południowo-wschodniej części rejonu basenu Morza Śródziemnego i południowej Azji.
Dziko rosnący majeranek to włoskie oregano, choć słowo jest greckie. Pochodzi ponoć od cros – góra i ganos – radość, zachwyt, a wieniec z tego ziela zdobił głowy nowożeńców w dniu ich ślubu. U nas używany jest majeranek ogrodowy, bo jego naturalnym siedliskiem jest środkowa Europa.
Listki i delikatne łodygi tego korzennego ziela nadają się do potraw gotowanych z grochem lub białą fasolą oraz do kwaszonej kapusty.
Maść majerankowa to doskonały środek na katar dla małych dzieci.
Przepis:
Majeranek utrzeć w proporcji jeden do jednego z masłem (nie solonym), pozostawić do następnego dnia. Przetopić na maleńkim płomieniu i odcisnąć przez płótno, uzyskując zielonkawy tłuszcz: można do niego dodać kroplę olejku majerankowego, sosnowego lub jałowcowego. Pozwolić, by masa skrzepła, smarować zakatarzony nos z zewnątrz i od środka. Pomaga także na stłuczenia i opuchnięcia.