Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.
Â
Â
Â
Kategoria: od 6 miesiÄ…ca Opublikowano
Cukinia, inaczej kabaczek zawiera duże ilości betakarotenu, a także witaminy: B1, B2, B3 i C oraz składniki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez.
Nie kumuluje metali ciężkich, dlatego bez obaw można ją podawać dzieciom.
Kategoria: od 6 miesiÄ…ca Opublikowano
Dynia bogata jest w betakaroten, a także witaminy: B1, B2, B6, B3 i C. Poza tym zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu.
Dynia pochodzi z Ameryki Północnej.
Dynia znana już była w czasach starożytnych - słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117-56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie.
Uczeni greccy podawali świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom, a dawna medycyna arabska zalecała pić sok z dyni w przypadku bezsenności. Mimo tak szerokiego zastosowania owoców dyni, na polach nowożytnej Europy pojawiły się dopiero w XVI wieku.