Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.
Â
Â
Â
Kategoria: od 5 miesiÄ…ca Opublikowano
Patison charakteryzuje się znaczną zawartością witaminy C, zdecydowanie wyższą niż pozostałe rośliny z rodziny dyniowatych. Dzięki zawartości tej witaminy, działającej jako przeciwutleniacz, nasz organizm chroniony jest przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za proces starzenia się skóry. Za sprawą zawartości witaminy C, tkanki szybciej i efektywniej się regenerują, przez co zdecydowanie dłużej możemy cieszyć się zdrowiem.
Kategoria: od 6 miesiÄ…ca Opublikowano
Pietruszka jest bogata w prowitaminę A. Korzystne jest również równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera chlorofil i dużo związków mineralnych. Wszystkie składniki występują w korzeniach, a jeszcze więcej można wyróżnić w nasionach. Naciowa jest o wiele bogatsza od korzeniowej w składniki odżywcze, ponieważ zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2, B6, C (dużo) oraz kwas nikotynowy.