Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.
Â
Â
Â
Kategoria: od 6 miesiÄ…ca Opublikowano
Kapusta włoska, warzywo to cechuje duża wartość odżywcza, zwłaszcza biologiczna i smakowa. Kapusta pekińska zawiera dużo białka w korzystnej dla organizmu człowieka postaci aminokwasów lizyny, metioniny i tryptofanu oraz cukrów, karotenu, witaminy C, wapnia, fosforu oraz żelaza. Ponadto zawiera m.in.: sód, potas, magnez, mangan, witaminę E, B1, B2, B6.
Kategoria: od 6 miesiÄ…ca Opublikowano
Kukurydza charakteryzuje się dużą wartością odżywczą, zawiera dużo węglowodanów, znaczne ilości prowitaminy A i witaminy E, dużo potasu (300 mg w 100 g), magnezu i fosforu. Zawiera niewielkie ilości białka.