W skład tych produktów wchodzi oczywiście mleko, a także jego przetwory, czyli: sery, twarogi, kefiry, śmietany, serki homogenizowane, jogurty i wiele innych produktów. Do nabiału zaliczane są także jajka. Produkty pochodzenia mlecznego, zawierają m.in. łatwo przyswajalne przez organizm białko, tłuszcze, sole mineralne (fosfor, siarka, magnez, chlor, jod) i witaminy takie jak A, B2, B12, D. Nabiał można spożywać 3-4 razy dziennie, jajka 1-2 razy dziennie. Zawarty w nich wapń dobrze wpływa na układ kostny. Wapń zawarty w nabiale, jest także istotnym składnikiem prawidłowo skomponowanej diety wegetariańskiej nastolatków, kobiet i starszych ludzi.
Kategoria: od 11 miesiÄ…ca Opublikowano
Jogurt pochodzi najprawdopodobniej z Indii. Zawiera żywe kultury bakterii. Ponadto zawiera około 3,3% białka, 2 do 6% tłuszczu, 3,1% cukru, 0,8% kwasu mlekowego, śladowe ilości alkoholu. W jednej szklance jogurtu znajduje się 415 miligramów bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, witaminy i inne biopierwiastki.
Bakterie zawarte w jogurcie usprawniają pracę przewodu pokarmowego, chroniąc nas przed różnymi dolegliwościami, na przykład biegunkami.